Gyro-kamp vil koste minst 150 mill.

Trolig vil det koste mer enn 150 millioner kroner på å bekjempe gyroen i Driva. Det kom fram på den store gyro-konferansen på Sunndalsøra tirsdag, ifølge avisa Driva.


Den en gang så lakserike Driva ble smittet av lakseparasitten gyrodactylus salaris på 70-tallet. Nå krever lokale myndigheter og fiskeforeninger tiltak for å redde elva.

En rekke eksperter på fagområdet deltok på konferansen og Jarle Steinkjer fra Direktoratet for naturforvaltning orienterte om status i gyrokampen. Han viste til arbeidet som nå skal gjøres i Vefsna-vassdraget i Nordland der det vil koste rundt 150 millioner kroner å bli kvitt gyroen.
– Det er lite i forhold til kostnaden som vil påløpe i Driva, sa Steinkjer ifølge avisa Driva.

Blant annet må ikke bare Driva, men også elvene Usma, Litldalselva og Batnfjordselva behandles samlet på grunn av smittefaren.

Også lengden på Driva er en utfordring. – Derfor må det bygge ei laksesperre, helst så langt nede i elva som mulig, sa Ketil Skår fra Veterinærinstituttet som tror elva kan bli smittefri med en kombinasjon av aluminium, rotenon og sperre.

Skår ba regionen om å stå sammen om å bygge ei sperre. Den må stå i minst åtte år, slik at all fisk ovenfor sperra dør ut, før elva kan behandles kjemisk.

Gyroen fører årlig til inntektstap på 50 millioner kroner i Driva.

– Dersom jeg kom til en bank og sa jeg hadde alle fiskerettigheter i Driva og ønsket å låne 150 millioner kroner for å bli kvitt gyroen, da ville jeg fått dette lånet der og da, var Ketil Skårs klare råd.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer