Vil gjenreise Driva som lakseelv

Ordførerne i Oppdal og Sunndal tar initiativ for at Driva igjen kan bli en av Norges beste lakseelver. Men fortsatt er det ingen penger til arbeidet.

18. september inviteres det til møte på Sunndalsøra om Drivas framtid. Initiativtakere er de to ordførerne i Sunndal og Oppdal, Knut Reinset og Ola Røtvei.

– Driva som lakseelv har svært stor potensiell verdi, og det er vesentlig for de to kommunene å få tilbakeført elva til tidligere tilstand, før parasitten gyrodactylus salaris infiserte elva, sier Reinset til Tidens Krav.

Parasitten infiserte elva på 70-tallet og den en gang så fiskerike elva ble svært redusert og lakseturismen ble kraftig redusert. Først på 70-tallet, før parasitten kom i elva, ble det tatt 17.000 kilo laks i Driva.I fjor ble det tatt drøyt 3500 kilo laks i elva. Fisket i Driva avsluttes 15. september.

De to ordførerne har sendt ut invitasjoner til flere offentlige faginstanser som blant andre Direktoratet for naturforvaltning, Fiskeridirektoratet, Fylkesmannen, Mattilsynet, Veterinærinstituttet, NIVA og NTNU. Også rettighetshavere i Oppdal og Sunndal er invitert til møtet.

Målet med møtet er å finne løsninger og diskutere mulige finansielle tiltak for å fremskynde behandling av vassdraget, melder Tidens Krav.

Ifølge avisa Driva er det helt i det blå når gyrokampen i Driva kan starte. Verken kostnader eller plassering for ei fiskesperre er avklart. Ei slik sperre skal korte ned strekningen som trenger kjemisk behandling, og må stå i minst fem år før kjemisk behandling kan skje. Driva er heller ikke prioritert i noe budsjett, og ei fiskesperre er anslått å koste 30 millioner kroner.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer