Fant 151 Driva-høler

Regn med noen gode fiskehistorier fra glade lakser når fersk dialektutgivelse om fiskehøler i Driva lanseres fredag kveld.

Ordbokforfatter Ingeborg Donali (bildet) har igjen levert et dialekthefte til trykking. Mikael Hoelsether, Tore Viken, Odd Gunnar Jære Hoel og Per Henrik Vognild er blant de som har bidratt med navn på fiskehøler i Driva. Men Donali innrømmer at 32 sider store «Driva gjennom Oppdal, høl for høl» har sine hull.

ingressbilde

–  Vi har med i alt 151 fiskehølnavn, men jeg frykter at det er noen vi ikke har fått slått kloa i, sier Donali. Raftingmiljøet har lagt på nye navn, og Donali selv mener de gamle bør trekkes fram og brukes.

 – Det er ingen grunn til å legge på «fjasnavn» som ikke har tradisjoner, seir Donali som har funnet hølnavn som «Tyskhølen» der en tysker ble funnet død under krigen. I samme kategori havner nok «Nárhølen» i Spælen der nár betyr lik på gammelnorsk.

Det blir selvsagt ikke en fiskekveld uten gode fiskehistorier, og Even Gissinger skal fortelle om bestefaren «Jessengrin» som var en storfisker og en myteomspunnet historieforteller. Donali lover også å fortelle om ord og uttrykk knyttet til fisket i Driva.

drivahefteomslag.gif

På arrangementet i OMM fredag kveld vil også Erik Gunnar Fagerhaug, leder i fiskeutvalget i Opdal Jæger og Fiskarlag fortelle om framtida til Driva som etter planen skal rotenonbehandles for å bli kvitt gyroen som har ødelagt lakseelva. Det skjer først etter at det er bygd ei fiskesperre i Sunndal, men det er fortsatt uvisst når dette vil skje.

Selvsagt står fisk på menyen også torsdag, når Aase Anita Midtskog disker opp med smågodt på menyen i tillegg til gode kaker og kaffe.

Oppdal Dialektlag varter også opp med en prisutdeling når dialektprisen igjen skal deles ut. Fra før av har Marie Veggen Hindseth og Tore Sneve fått prisen.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer