‘- Drivagyro smitter andre elver

Dersom gyroen fortsatt får leve i Driva er det fare for spredning til andre vassdrag, mener forsker Roar Sandodden ved Veterinærinstituttet. Forskeren tar til orde for rotenonbehandling og bygging av fiskesperre for å fjerne lakseparasitten.

I dag arrangerer Norges Jeger og fiskerforbund åpent fagseminar om lakseparasitten i Oppdal. Både forskere, lakseentusiaster og eleve-eiere er ventet til møtet, der Driva elveeierlag og NJFF Møre og Romstal skal innlede en åpen debatt i ettermiddag. 

Elveeiere langs Driva er skeptiske til å bruke 50-70 millioner kroner på fiskesperre og rotenonbehandling for å fjerne lakseparasitten, og har bedt miljøvernminister Erik Solheim om å legge planene på is. Grunneierne ønsker seg en tenkepause i arbeidet med å gjenreise Driva til landets beste lakseelv, og lener seg til forskere som hevder at laksen vil arve naturlig motstand mot lakseparasitten.

Forsker Roar Sandodden ved Veterinærinstituttet, som også deltar på dagens konferanse, sier til Radio E6 at det er feil å vente på at laksen skal utvikle motstandskraft mot lakseparasitten. Rotenon og laksesperre må til, mener han:

radiovignett

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer