Her viser Mattias Kristianen frem gullkumpen på 17,2 gram som ble funnet i Gisnadalen. Denne uken er det Nugget Camp og mange prøver seg på gullvasking.
Her viser Mattias Kristianen frem gullkumpen på 17,2 gram som ble funnet i Gisnadalen. Denne uken er det Nugget Camp og mange prøver seg på gullvasking.

Gullfeber for NRK-stjernen:

Gullfeber for NRK-stjernen

Norges største gullklump ble funnet i Gisnadalen i vår. Denne uka var NRKs Anne Lindmo på «Nugget Camp» ved Gisna.

Gullgraverne strømmer til Gisnadalen etter gullfunnet og denne uken er det såkalt Nugget Camp ved elva. Det er blitt det rene klondyke etter at Mattias Kristiansen (45) fant Norges største gullklump her på 17,2 gram.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I slutten av april spadde han fram en barflekk han kunne slå opp teltet sitt på, og siden har han vært her. Her, det er i Gisnadalen, akkurat på grensa mellom Oppdal og Rennebu. Teltet står ved elva Gisna.

– Men er det ikke kaldt?

– Jo. Litt.

Sa opp jobben

Mattias Kristiansen er ikke av den pratsomme typen. Faktisk så sklir han rett inn i bildet man har av den tradisjonelle gullgraveren; stille, skjegget, og med et våkent blikk på omgivelsene. Man får følelsen av at han ville ikke nøle med å kaste seg ut i elva på sekundet, skulle det glimte til der nede. Han har jaktet på gull i 20 år.

– Har du kjæreste?

– Nei. Ikke nå.

– Ble det for mye gullgraving?

– La oss si det.

I lomma bærer han gullskatten. Han drar fram en liten svart tøypose med snøring, åpner den, og ut kommer klumpen.

17, 2 gram. Norges største gull-nugget funnet i løsmasse.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gullgraverkompisen, Ove Jensen (35) var den første som fant gull for tre år siden her. Han fikk kontakt med Kristiansen via sosiale medier, på såkalte gullgraverforum.

Kristiansen har nå sagt opp jobben i Marine Harvest for å bo i telt i skogen i Gisnadalen og grave gull på heltid, det har ikke Jensen gjort. Foreløpig. Og han har klart å beholde både kjæreste og barn.

– De er ofte med, sier han med et smil.

Gulldistrikt

Tidligere fant man mest gull i Karasjok. Det er i ferd med å endre seg. Nå er Oppdal i ferd med å bli gull-kommunen. I Driva vaskes det etter gull, og disse karene var lenge i Grytbekken og Gryta før de fant ut at Gisna var mer spennende. Nå har de sikret seg et område på 30 kvadratkilometer de har såkalt «undersøkelsesrett» i.

I dag er geologen Lars Olsen fra Norges geologiske undersøkelse på besøk, han sier geologien her er interessant. Det er sannsynlig at det er gull her. Problemet er at man ikke vet hvor det kommer fra. Åren kan være i et lag dypt nede, eller den kan allerede være erodert bort.

– Det er gull overalt i bakken her, forteller han. Elva har skiftet løp mange ganger gjennom årene, og lagt igjen det edle metallet overalt. I små mengder.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Men det er i elva de finner de store klumpene. For det er ikke bare én.

Jensens største er på 6,7 gram. Han skal finne en større klump i sommer.

–  Jeg skal slå Mattias, gliser han.

Denne uka deltok NRK-profilen Anne Lindmo på gullgravercamp i Gisnadalen

– Det er kjempetungt, sier Anne Lindmo til OPP i det hun bærer ei bøtte full av elvegrus opp fra elva for å ta med massen lenger opp i elva. Alt skal vaskes ut i jakten på gull.

Fant Lindmo gull? Les reportasjen i dagens utgave av OPP!

Artikkelen om Mattias Kristiansen og Ove Jensen er en redigert utgave av en reportasje i OPP 5. juni i år.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer