John Panzio Toxon på Ulriksdals slott i 1869. Akvarellen er malt av hoffmaleren Fritz von Dardel, som omtaler Toxon i sine memoarer fra 1859
John Panzio Toxon på Ulriksdals slott i 1869. Akvarellen er malt av hoffmaleren Fritz von Dardel, som omtaler Toxon i sine memoarer fra 1859

Kom med Kongen til fjellbygda i 1860

Oppdals første afrikaner

Afrikanske John Panzio Toxon fikk mye oppmerksomhet da han ankom Oppdal sammen med kong Carl VX i 1860.

Svenskekongen Carl XV og hans følge var underveis til Trondheim, hvor han skulle krones til Norges konge, da de blant annet gjestet Oppdal. Journalisten Aasmund Olavsson Vinje skrev om dette i sin bok «Ferdaminni fraa Sumaren 1860».

Vinje skrev også om John Panzio Toxon i boken. «Det var med i Kongens Fylgje ein Morian, ein kolande svart ein med tykke Lippur og krullat stutt Haar og liksom blodsprengde Augo», berettet han, og fortalte at «denne stirde og glodde Folk paa meir enn paa sjølve Kongen.»

Man vet ikke hvor i Afrika Toxon kom fra, det er kun oppført «Afrika» som fødested på ham i tilgjengelige kilder. Det er også uvisst hvordan han havnet i Sverige. Den svensknorske prins August fikk ham i gave (!) i 1858, og ca. 1860 ga han Toxon videre til kongen. Toxon ble samme år ansatt som «extra kammartjänare» ved hoffet.

Kong Carl XV så på Toxon som et eksotisk statussymbol.

Den nye kammertjeneren var kongens piperenser. Vinje skrev at han var med kongefølget over Dovrefjell som «Pipereinskare og Cigarkveikjare og Fyrstikdragare, og alt det, som høyrde til Røykjevæsenet.»

Vennligst Logg inn for å kommentere