martin-jære

Martin Jære fotografert på hjemgården i Storlidalen i 2010. Foto: Morgan Frelsøy

st-moritz-jære

Martin Jære ved siden av diplomet fra 1948.

martin-jære-arkiv

Martin Jære fotografert i sin aktive karriere.

premier-martin-jære

Premieskapet i Oppdal var fyllt av pokaler og medaljer. Foto: Morgan Frelsøy

_DSC9766

Martin Jære ble Oppdals første olympier i 1948. Foto: Morgan Frelsøy

«Bjørnen fra Trollheimen» har sovnet inn:

Oppdals første olympier

Martin Jære sovnet stille inn fredag 18. desember. Oppdals første olympier ble nesten 96 år gammel.

Martin Jære ble født 9. januar 1920 på Nergjerdet i Storlidalen. Den 14 kilometer lange skoleveien la grunnlaget for Martin Jæres lange skikarriere. En karriere som toppet seg med deltakelse på fem-mila i OL i St. Moritz i 1948 som Oppdals aller første olympier.

OPP intervjuet ham i anledning OL i Vancouver i 2010, og da var han fortsatt daglig ut på ski i skisporene som gikk rett nedenfor gården Stenboeng der han bodde fram til for et par år siden. I 2010 var 90-åringen fortsatt daglig ut på seks til åtte kilometer lange skiturer.
– Blir jeg sittende inne dovner jeg bort, sa han til OPPs reporter Morgan Frelsøy.

Jære gikk sikk sitt første Holmenkollrenn i 1940, men økonomien hjemme på fjellgarden gjorde det umulig å kjøpe konkurranseski. Første gang Jære stilte på start i Kollen var derfor på hjemmelagde ski. Det var faren som hadde laget skiene som like før Kollenstarten i 1946 var uheldig og fikk ødelagt sitt eneste skipar. Dermed måtte han gå den første femmila i Kollen med et par breie ski Jære hadde fått låne av handelsmann Grøseth på Lønset. Det holdt til 10.plass. Om det ikke ble pallplass, var det noe helt annet som gledet Jære denne dagen.  Da han kom i mål lå det et telegram og ventet på ham med beskjed om at han hadde fått ei datter. Da tok skiløperen første toget hjem til kona Gunhild, og senere fikk datteren pokalen den dagen hun fylte 50 år. Paret fikk fire barn.

Hardhausen fra Storlidalen fikk klengenavnet «Bjørnen fra Trollheimen». For kjempekreftene var gode å ha. Skulle Jære delta i et kretsrenn, gikk han de 14 kilometrene hjemmefra og til Lønset på ski. Herfra var det ikke uvanlig med transport bakpå en lastebil sammen med de andre skiløperne fra Lønset, som Henry og Ola Ishoel og Gunnar Sliper, som sammen dominerte øverst på resultatlistene i kretsen.

Da han skulle delta i OL måtte han selv sørge for å skaffe seg skiene han trengte til OL. Pengene tjente han på «snurrujakt» om vinteren og steinplukking for 1 krone dagen som sommeren.

Under OL på 1850 meter gikk rennet i sprengkulde, og i den tynne lufta ble det en kraftprøve. Etter første runde ble det mildvær med varm fønvind som kom inn fra Middelhavet. Jære måtte smøre om tre ganger før han kom i mål til 10. plass,  gjennomsvett etter et løp der han gikk i ullundertøy og svart skidress i ull.

Gardbrukeren og småbarnsfaren fra Lønset fikk gjennom skikarrieren samlet  flust med pokaler, medaljer og andre hedersbevis. Jære var æresmedlem i Lønset idrettslag og tok en rekke vandrepokaler til odel og eie.

95-åringen flyttet fra gården og inn på Lusletta på helsesenteret i Oppdal sentrum for to år siden, og han holdt seg i form med daglig trening fram til i høst.

Martin Jære begraves fra Lønset kirke onsdag 30. desember.

Kommentar (1)

  1. Harald Kr. Jære For 4 år siden

    Fin artikkel! Må bare presisere at skoleveien var 7 km, altså 14 km. daglig.

Legg inn kommentar

Kommentar (1)

  1. Harald Kr. Jære For 4 år siden

    Fin artikkel! Må bare presisere at skoleveien var 7 km, altså 14 km. daglig.

Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
>
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert