Morgan Frelsøy, Tare Teksum og Arne Opdahl på Værnes før avreise onsdag morgen. Fredag skal turfølget gå opp til 3900 moh.
Morgan Frelsøy, Tare Teksum og Arne Opdahl på Værnes før avreise onsdag morgen. Fredag skal turfølget gå opp til 3900 moh.

Nådde toppen i morges:

Tare Teksum på vei opp Kilimanjaro:

– Dette har jeg drømt om i flere år, det er en helt fantastisk følelse å nå toppen av Kilimanjaro, sier Tare Teksum til OPP tirsdag morgen.

Klokka 06.00 lokal tid nådde ekspedisjonen toppen av Afrikas høyeste fjell, etter å ha gått de siste 1300 høydemetrene fordelt på syv kilometer. Turfølget startet etappen klokka 23.15 mandag kveld, lokal tid.

Det var stort for Tare Teksum å nå toppunktet Uhuru Peak ved det største krateret på Kilimanjaro.

– Det er er en helt fantastisk følelse å nå toppen av dette fjellet. Dette har jeg drømt om i mange år, sier Tare til OPP mens han ennå er på topplatået.

HØR HELE INTERVJUET I RADIO E6 FRA KL. 09.00!

Ekspedisjonen gjorde unna første etappe torsdag i forrige uke og har beveget sakte med sikkert oppover mot fjelltoppen som rager 5895 meter over havet. De siste dagene har det regnet en god del og det har vært noen tunge etapper.

Tirsdag morgen stakk sola frem for alvor for første gang på hele turen.

– Det var så sterkt at jeg har vanskelig for å beskrive det med ord, og det er så stort å stå her at jeg har ikke lyst til å dra hjem, sier Tare Teksum til OPP.

Fra før har han gått Norge på langs og på tvers. Han har syklet Den store styrkeprøven og ble landskjent da han gikk over Nordkalotten sammen med Lars Monsen i Ingen grenser-serien på NRK.

Tare er nesten døvblind og har utfordringer med balansen. Han er avhengig av god hjelp og støtte for å nå sine mål. Det har han også fått denne gangen. Fotograf og OPP-medarbeider Morgan Frelsøy og ekspedisjonslege Arne Opdahl har vært hans nærmeste ledsagere denne gangen.

– Jeg er enormt takknemlig til de som har hjulpet meg hit, spesielt Arne og Morgan, sier Tare, som medgir at det ikke bare har vært lett.

– Det har vært tøft og en stor fysisk påkjenning underveis, men nå har jeg kommet i mål og det er jeg glad for, sier han.

Den fysiske påkjenningen har vært stor, men han har stått løpet ut.

Vi har gått 1300 høydemeter i dag på syv kilometer.

– Jeg er utrolig imponert, sier Arne Opdahl om at Tare og de andre 13 i turfølget har kommet opp. Det gjelder også oppdalingene Ane Oline Gorseth (17) og hennes mor Inger Kristin Gorseth som er med på ekspedisjonen. 17-åringen brukte konfirmasjonspengene sine på turen, fortalte hun til OPP sist uke.

– Da jeg spurte Tare om å bli med visste jeg vel ikke helt hva det innebar for Tare, men han har innfridd alle forventninger, sier Opdahl, som også har med seg sin egen datter på turen.

– Tenkte dere noen gang å gi opp?

– Aldri. Og i alle fall ikke Tare! Sier Arne Opdahl.

Ekspedisjonen er nå på vei ned fra toppunktet og skal etter et par overnattinger avslutte Afrikaoppholdet med en svømmetur i hotellbassenget og safari.

Rapport mandag 18. januar, etter fem etapper:

En måtte gi seg, men det skyldes ikke høydesyke slik OPP først omtalte, men halsbetennelse.

– Eg kan berolige alle med at eg har det bra i Moshi med ein moderat halsbetennelse. Høgdesjuke som det snakkast om i artikkelen er berre opp-spinn, skriver Frode Høgset på Facebook.

– Oss nærme oss toppen og det krible i kroppen!

Tare Teksum tyr til rim på dialekt for å beskrive hvordan han føler det akkurat nå, på vei mot toppen av Afrikas høyeste fjell.

Delegasjonen er mandag formiddag på 4 650 moh og planlegger å starte den siste etappen ved midnatt. Det er over to tusen høydemeter.

– Spenningen stiger for hvert steg jeg tar, samtidig som det også blir tyngre å gå. Det er nesten så jeg ikke klarer å løfte beina, men jeg skal til topps! forsikrer Tare.

Ekspedisjonslege Arne Opdahl sier at alle fortsatt er friske og raske, bortsett fra en i ekspedisjonen som har gitt seg.

– Vi har én i avgang. Frode Høgseth, som er en av initiativtagerne til turen måtte gi seg. Ellers har akklimatiseringen gått fint, noe som er Tares fortjeneste. Han gjør at vi går sakte, sier Opdahl.

Været mandag formiddag er grått og tungt med regn.

– Vi har gode klær og godt utstyr så det går bra. Dessuten er det ikke så lave temperaturer, situasjonen er under kontroll, sier han.

Turfølget er nå på vei opp den siste kneika til en camp der de slår leir for å lade opp til siste etappe. Det blir avmarsj ved midnatt og målet er å nå toppen av Kilimanjaro (5895 moh) tirsdag morgen, rundt 07.30 lokal tid.

– Vi skal hvile litt før aller siste etappe som blir lang. Så hadde vi håpet å få med oss soloppgangen i morgen, men med dette gråværet er det uvisst om vi får se sola, sier Opdahl.

Han roser de innfødte guidene som er til stor hjelp for Tare og resten av gruppen.

– Guidene sier at de er mer sikker på at Tare kommer opp enn at de andre av oss klarer det, skratter Opdahl.

Tare Teksum nyter hvert øyeblikk av turen.

– Å være her er helt fantastisk, det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme!

Rapport søndag 17. januar, etter fire etapper:

– Det ble tøft og bratt opp Barranco-veggen i dag, forteller Tare Teksums ledsager Morgan Frelsøy søndag ettermiddag.

Følget på 13 har som planlagt forsert 250 høydemeter i stien som snirkler seg oppover fjellveggen på Kilimanjaro. Det er mye steinur på denne delen av ruta.

– Det var brattere og tøffere enn jeg hadde forestilt meg, og det ble litt kliving i dag. Men jeg har veldig god hjelp fra ledsagerne mine. Nå ligger jeg i soveposen og koser meg, mens Morgan løper rundt her, humrer Tare.

Målet for dagens etappe var den såkalte Carranga-campen på rundt 4000 moh, der de skal spise middag og slå leir for natten.

­– Vi fikk regn like etter at vi kom opp Barranco, som varte resten av den seks timer lange turen, forteller Frelsøy.

Nesten døvblinde Tare har i dag gått med en afrikansk guide på den ene siden og en bak.

– Jeg holder i guidens sekk, og har en stav i den andre hånda, mens en annen guide går bak og passer på så jeg ikke faller. Det mye steinur her og regnet gjør underlaget glatt, så vi har tatt det med ro, sier Tare.

I morgen mandag er målet å gå opp til 4600 moh der de skal slå leir og forberede seg på tirsdagen som blir selve klimaks for turen. Da skal de gjøre toppstøtet opp på 5895 moh. I følge oppdalslege Arne Opdahl starter de topp-etappen ved midnatt mandag, og de skal deretter bruke det meste av tirsdagen til å komme seg ned mot rundt 3000 meters høyde.

– Jeg gruer meg til å komme til toppen, for det blir vemodig å snu, sier Tare. Han og alle de andre i ekspedisjonen er fortsatt i storform, ingen av dem har reagert negativt på høyden.

– Dette overgår alt jeg har gjort tidligere, sier Tare, som fra før har gått Norge på langs og på tvers, syklet Styrkeprøven og vært på Ingen grenser-tur med Lars Monsen.

Ekspedisjonen går Machame Route, en relativt tøff og bratt rute opp Afrikas høyeste fjell.

HØR TARE DIREKTE I RADIO E6, MANDAG FRA KL. 09.00!

Rapport lørdag 16. januar, etter tre etapper:

Tare Teksum og resten av delegasjonen på 12 deltagere har lørdag gått 13 kilometer opp til 4500 meter. Lørdag kveld har de trukket ned i en dal for å sove på 3900 meter. På denne måten venner alle seg til høyden på Kilimanjaro.

-Ingen er høydesyke og alle er super-opplagte, forteller Tares ledsager, Morgan Frelsøy til OPP lørdag ved 21-tiden lokal tid.

Gruppen har nettopp slått opp teltet og tar kveld etter en dagsetappe på ni timer i fjellsiden.

Hovedpersonen selv har trukket soveposen godt over seg og har følgende melding om opplevelsen så langt:

-Dette er som å være i paradis! Jeg er omgitt av engler og gleder meg til fortsettelsen!

Han forteller at to innfødte guider går tett sammen med ham, en på hver side, og passer på at han holder seg på stien.

-Jeg lærer dem å tållå oppdaleng, humrer Tare.

-De sier «høger» og «vinster» til meg slik at jeg trår rett.

Søndag skal gruppen forsere den 250 meter høye Barrenco-veggen og skal videre opp til Caranga-campen.

-Tare gir gass fra morgen til kveld, og tempoet er ideelt for å bli vant til høyden, forteller Morgan Frelsøy.

Frelsøy forteller at lørdagen bød på både sol, haggel og regn. Nå kommer de inn i et område med kaldere vær og trekker derfor i stilongs og vinterklær.

-Månen skinner i breen på Kilimanjaro. Det er helt nydelig her, sier Morgan Frelsøy, som også er med for å fotodokumentere turen for Tare.

-Dersom teknologien står oss bi kommer det bilder til bloggen, men så langt har det vært vanskelige dekningsforhold, forteller Frelsøy.

Rapport, fredag 15. januar etter to etapper:

– Det er stort at vi er på vei oppover, sier en godt opplagt Tare Teksum til Radio E6 fredag morgen.

Turekspedisjonen som teller 13 medlemmer reiste fra Værnes tidlig onsdag morgen, og har fredag formiddag allerede vært på farten noen timer når lokalradioen får en prat med både Tare Teksum, Morgan Frelsøy og Arne Opdahl i Nyhetsmorgen.

– Vi er nå på 3300 meter over havet og står i shorts og t-skjorte. Dette er den øvre delen av regnskogen på Kilimanjaro, forteller Morgan Frelsøy. OPP-medarbeideren er med som fotograf og ledsager på turen.

Under første etappe torsdag gikk de delvis gjennom regnskogen og fikk også oppleve nedbør. Første etappe gikk fra 1800 moh. til campen på 3000 moh.

Fredagens mål er å komme opp til 3900 moh.

Nesten døvblinde Tare medgir at det så langt har vært annerledes enn han hadde tenkt på forhånd.

– Det er stort at vi nå er på vei oppover og det er ikke slik jeg hadde forespeilet meg. Det er ganske vanskelig og steinete terreng for meg som ikke ser noe, sier Tare, og legger til:

–  Men jeg får god hjelp fra afrikanerne som viser meg veien.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gruppen har med seg lokale bærere som tar hånd om mat og utstyr.

 –  Er formen god?

–  Ja, jeg er i generelt god form, svarer han. Grunnlaget har han lagt gjennom atskillige treningsøkter hjemme i Oppdal.

I turfølget er det tre sykepleiere og to leger, blant annet Arne Opdahl som har vært til topps på Kilimanjaro en gang tidligere.

–  Vi tar jevne pauser og drikker mye på hver etappe, sier Opdahl.

Hvordan de takler høyden er det store spenningsmomentet.

–  Foreløpig har det ikke vært noen problemer. Alle har god matlyst, ingen har kvalme eller hodepine, sier Opdahl, og legger til:

–  Men det går ikke raskt oppover med oss, noe som er perfekt med tanke på akklimatiseringen. Gruppen gjør unna 2000 høydemeter de første dagene på ei rute som er litt kronglete i starten. Målet er å gjennomføre toppstøtet opp til «Uhru Peak» på 5 895 moh. natt til tirsdag.

–  Kanskje får vi med oss soloppgangen ved Stella point, en time fra toppen, sier Opdahl, som medgir at han er spent på hvordan Tare vil reagere på høyden.

–  Han bruker mer krefter enn oss, men er seig som et esel. Så dette kommer til å gå bra, tror oppdalslegen.

Tare selv er ikke et øyeblikk i tvil om akkurat den saken.

–  Jeg har bestemt meg for at jeg skal komme til topps og gleder meg til å fortsette!

FØLG TARES TOPPTUR I AFRIKA PÅ OPP.NO OG I RADIO E6!

Vennligst Logg inn for å kommentere
2 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
2 Kommentarforfattere
MargotogEsten VassliTrygve Sande Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Trygve Sande
Gjest
Trygve Sande

Veldig imponert!

MargotogEsten Vassli
Gjest
MargotogEsten Vassli

Fantastisk Tare,gratuler.Litt av en bragd??