Slik skal Driva renskes for lakseparasitt, giftbehandles og gjenoppstå som en av Norges beste lakseelver.
Slik skal Driva renskes for lakseparasitt, giftbehandles og gjenoppstå som en av Norges beste lakseelver.

Her er skistjernens nye lidenskap:

Får fiske i Driva i 14 dager til

Eirik Finseth og de andre laksefiskerne i Oppdal får fjorten dager til på seg for å fiske opp enda mer Driva-laks før elva stenges.

I oktober er det premiere på skifilmen «Supervention 2», der Eirik Finseth også denne gang blir en av hovedaktørene på filmlerretet sammen med Aksel Lund Svindal. Denne sommeren har oppdalingen imidlertid rendyrket sin nye hobby; fluefiske etter laks.

– Jeg begynte i fjor, sier Finseth som mandag kveld tok en laks i Driva på 12 kilo.

– Det var artig! Jeg tok den på flue, forteller han og tilføyer at det ble en langdryg kamp for å få ruggen trygt på land.

– Jeg holdt på nesten en time, sier Finseth entusiastisk til OPP.

OPP var med da Finseth og de andre laksefiskerne skulle avslutte fisket onsdag kveld, men nå blir sesongen forlenget av Miljødirektoratet.

Driva elveeigerlag søkte om å få utvide sesongen til 15. september fordi det har vært en god sesong for laksefiske, samt at det fra neste år vil bli slutt på fiske i øvre del av Sunndal på grunn av laksesperren som nå bygges ved Snøvassmælan.

Miljødirektoratet mener at fjorten dager til med laksefiske bare vil være positivt fordi fiskerne da kan ta ut enda flere laks som er verter for lakseparasitten gyrodactylus salarais, som har ødelagt elva.

Utvidelsen av sesongen gjelder kun for laksefiske, ørreten er nå fredet.

Laksesperre bygges

Ei 100 meter bred og seks meter høy betongsperre er under bygging ved Snøvassmælan, to mil oppstrøms fra Sunndalsøra. Sperren går tvers over elva og skal sikre utrydding av lakseparasitten gyrodactylus salaris som har ødelagt elva siden den dukket opp midt på 70-tallet. Anleggsarbeidene ved Snøvassfossen er allerede kommet så langt at byggingen i høyden kan ta til når elvenivået blir på det laveste.

Fiskesperra skal være i funksjon innen laksen begynner å gå opp i elva igjen neste forsommer, ifølge Jon Ivar Eikeland, fagsjef hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

– Den skal fungere som fiskestopp fra neste sesong. Da blir sjøørreten tatt ut og desinfisert før den slippes oppom sperra. Men jeg vet ikke om vi åpner for fiske oppom sperra, sier Eikeland til OPP.

Giftbehandles

Poenget med laksesperren er å utrydde lakseparasitten gyrodactylus salaris, som er avhengig av laks for å overleve.

Når laks som står i elva oppstrøms sperra etterhvert forsvinner, forsvinner også næringsgrunnlaget for parasitten, som følgelig vil dø ut. Samtidig blir smitteområdet avgrenset til delen av elva som ligger nedstrøms sperra.

Når sperra har vært i bruk noen år, skal elva nedenfor sperra giftbehandles med rotenon i to omganger.

60 millioner

Det er sentrale miljømyndigheter som har beordret byggingen og tar kostnadene med byggingen av sperra. Fylkesmannen koordinerer arbeidet i samarbeid med Sunndal kommune som har ansatt egen prosjektleder for bekjempelse av Gyrodactylus salaris i Driva-regionen, som omfatter elver i Gjemnes, Sunndal og Oppdal. Selve sperra i Driva koster cirka 60 millioner kroner.

Planen er at elva nå blir lagt brakk helt fram til 2022 før den delen av elva som ligger nedstrøms sperra skal rotenonbehandles i to omganger i 2023 og 2024.

Først i 2030 ser fagfolkene for seg at de kan friskmelde Driva.

Les mer om Drivalaksens siste sommer i morgendagens OPP!

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments