Mener fusjons-nei rammer de svakeste:

Vil ha grensejustering

Utsatte grupper får betale for Rennebus nei til fusjon med Oppdal, sier rennbygg og samfunnsdebattant Børge Dahle som støtter initiativet om grensejustering.

‘- Jeg har forståelse for at folk vegrer seg mot ei ny tid, men Rennebus nei er ikke til det beste for folk, sier Børge Dahle til Radio E6.

Den profilerte høyskolelektoren, samfunnsdebattanten og galleri-eieren Dahle mener noen får betale for folkets nei til fusjon med Oppdal sist mandag.

– Det er de utsatte gruppene som får betale for dette nei-et. Det blir mer aktuelt med skolenedleggelse, og vi har hatt flere tøffe diskusjoner om det tidligere, sier Dahle, og legger til at «det er opplagt at begge kommuner får det bedre med å slå seg sammen».

Havdal skole, som befinner seg i hans egen krets, samt Nerskogen skole er allerede lagt ned, mens Innset ble fredet i forrige valgperiode.

Politikerne i som har gått i bresjen for Nei-aksjonen, anført av tidligere Høyre-ordfører Bjørn Rogstad,  har imidlertid så langt ikke sagt hvor det skal kutte for å få balanse i budsjettene uten de økonomiske effektene som en fusjon ville gi. Fylkesmannens beregningsmodeller viser at effekten av en fusjon utgjør 350 millioner kroner for de to kommunene de neste 20 årene.

Økonomiplanen for Rennebu viser et innsparingsbehov på 9 millioner kroner innen 2020, der halvparten må tas allerede neste år. Da reduseres basistilskuddet fra staten med 310 000 kroner som resultat av det nye inntektssystemet til kommunene.

Bjørn Rogstad, sa til Radio E6 i forrige uke at han ikke kunne svare på hvor det skulle kuttes.

LES OGSÅ:  – Disse var en rød klut!

-Å gå så hardt ut for et nei og samtidig finne økonomi må bli tøft for ham. Det grenser mot uansvarlighet når de ikke vil si hvordan dette skal løses, mener Dahle om nei- generalens holdning.

I fredagens OPP bekrefter Erling Rånes på Nerskogen at de sammen med innbyggere på Innset nå forbereder en grensejustering for å bli en del av Oppdal. Ideen ble kjent gjennom et utspill i OPP allerde 24. juni.

– Vi jobber med å få til en grensejustering, sier Rånes til avisen.

Dette er et initiativ Børge Dahle ønsker velkommen.

– Det er såpass store krefter på Nerskogen, Innset og også på Havdal som mener det er aktuelt å trekke en ny grense. Vi som bor i sørdelen av kommunen forholder oss såpass mye til Oppdal, og en justering blir veldig aktuelt om fylkesmannen ikke gjør grep, sier Dahle, som forventer at ”staten gjør jobben sin”.

Torsdag samles kommunestyret i Rennebu for å behandle resultatet av den rådgivende folkeavstemningen forrige mandag da 68,2 prosent sa nei, mens 29,9 prosent sa ja til fusjon. Dahle mener politikerne skylder både folk og fylkesmann å vise hvor de virkelig står, selv om de har forpliktet seg til å følge folkets råd.

-Formannskapet har tvilt seg frem til et ja etter en modningsprosess. Fylkesmannen må få vite hvor mange det er som har kommet frem til dette standpunktet før resultatet av folkeavstemningen behandles, mener Dahle, som mener at samme møte også bør behandle hvilke nedskjæringer kommunen nå må ta.

Hør intervjuet med Dahle her, der han bekrefter at valgresultatet ikke ble som han ønsket:

LES MER OM SAKEN I OPP 16. SEPTEMBER!

3 Comments
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
Marianne Dolpen
Marianne Dolpen
4 år siden

Jeg tvilte meg frem til et ja til kommunesammenslåing, men i motsetning til Dahle, så respekterer jeg folkets vilje. Ingen kan vel i fullt alvor tro, at skoler og andre institusjoner vil bli fredet for all fremtid, ved en sammenslåing. Spørsmålet er bare hva kommunen som skal legge ned skolene heter. Grensejustering fører ingenting bra med seg. Nå må vi forholde oss til demokratiske spilleregler og ta innover oss, at sånn ble det denne gangen, enten vi liker det eller ikke. Alle kan ikke få det som de vil, uansett hvor mye man gauler og bråker. Folkets vilje på Innset… Les mer »

Odd Nyberg
Odd Nyberg
4 år siden

Gode forhold for ulming der ja ?

Marianne Dolpen
Marianne Dolpen
4 år siden

Jeg vil gjerne vite hvilke personer i bygda mi, som vil justere kommunegrensa. Det burde være en selvfølge at disse står frem og viser ansikt, siden det kan tolkes her som de har hele Innset i ryggen. Det har de absolutt ikke.