Hanne Krogh, tenorene Thomas Ruud, Jan Erik Fillan og Oppdal songlag laget god stemning i Maret på Vang.
Hanne Krogh, tenorene Thomas Ruud, Jan Erik Fillan og Oppdal songlag laget god stemning i Maret på Vang.

Adventskonsert i Maret på Vang:

Begeistring for Hanne og koret

Det er lenge mellom hver gang det serveres like taktfast applaus i Maret på Vang som under kveldens konsert med Hanne Krogh og Oppdal songlag.

Oppdal songlag har ligget i hardtrening i tre måneder og det er merkbart at koret har løftet seg til møtet med superartist Hanne Krogh og tenorene Thomas Ruud og Jan Erik Fillan.

Med så kapable sangere og en like kapabel og den til tider brilliante musikertrioen Stig Espen Hundsnes (trompet), Tarjei Nysted (mulitimusiker) og Stein Austrud (kapellmester) kunne koret lett ha fått en statistrolle. Slik blir det ikke. I alt 15 sanger var øvd inn og det har tatt mye tid. Arrangementene krever at koret gir alt også når de backer hovedartistene. Her er det ren klang og god presisjon, kormedlemmene senker skuldrene og koser seg i proffenes selskap.

Solonummeret Gammel Mariavise blir dessuten et fint a capella-pustehull der nydelige harmonier fyller kirkerommet.

Så får de bryne seg på en rekke klassiske perler, sammen med Krogh alene, eller med tenorene. Klassikerne kommer på løpende bånd:

Nessun Dorma, O’Helga natt, Stille Nacht/Glade jul, Gloria. Dette er naturligvis tenorenes domene, og enten de synger alene eller i kraftfull duett som i O’Helga natt, er det med høy gåsehudfaktor. Det er lenge mellom hver gang det serveres like taktfast applaus i Maret på Vang som etter nettopp denne duetten. Det er nesten så vi spretter opp i ovationer.

Men det er ikke bare artisteriet og de store musikalske prestasjonene som treffer de indre strengene. Julens sanger har innhold som  gir håp om fred, en bedre verden og en Gud som bryr seg om den minste. Det snakker Hanne Krogh naturlig om når hun byr på små historier, muntre og alvorlige: Om en som holder oss oppe når det kjennes mørkt og tungt, og som er hos det lille barnet og ikke hos makta som smir våpen i religionens navn.

Hun kjenner seg nesten på hjemmebane i Oppdal og forteller at hun har mange venner her, og at kjolen hun har på for anledningen er sydd av svigerdatteren til en som var prest i kirka. Designeren er Tina Solheim, gift med Harald Mæle, sønn til Ola Mæle som var prest i bygda.

En kjole som kan minne litt om den hun brukte i rollen som Sonja i Reisen til julestjernen, innspilt for 40 år. Også Sonjas sang er et kjært gjenhør for mange.

Rundt 200 gjester finner veien til kirkebenkene, og det må være bra på en kveld da mange er med på juletretenning i sentrum og kulturskolens gratiskonsert i kulturhuset som foregikk nesten samtidig.

Den to timer lange konserten avsluttes med allsang. Deilig er jorden, synges stående, men med applaus-forbud etterpå.

Med såpass solid repertoar kan jula bare komme – selv om det er fire uker før tiden.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer