FAKSIMILE OPP 26. februar 2016
FAKSIMILE OPP 26. februar 2016

Politikerne fikk presentert planene for oppdrettsanlegg:

Salmar-sjef med på satsingen

Oppdal Fjellmat og Fjellfisk har med seg en av landets fremste eksperter på settefiskanlegg, Bjørn Hembre, når de planlegger oppdrettsanlegg for fjellørret i Oppdal. En egen investor kommer trolig til å eie selve bygget.

Bjørn Hembre fra Stjørdal er styremedlem i selskapet Oppdal Fjellmat og Fjellfisk som er etablert og heleid av oppdalingene Stein Kjartan Vik og Olav Skjøtskrift.

Hembre har lang fartstid i settefiskbransjen og er i dag settefisksjef hos storaktøren Salmar og leder byggingen av verden største settefiskanlegg for laks i regi av Salmar på Senja.

– Målet er å slakte de første fiskene i 2020, fortalte Stein Kjartan Vik da han presenterte planene for kommunestyret onsdag. Byggestart kan bli allerede våren 2018.

Som OPP tidligere har omtalt vil det kreve investeringer opp mot en halv milliard kroner å bygge opp anlegget, som vil bli lokalisert i Drivdalen, et steinkast unna Driva-elva.

– Dette er en gunstig plassering nært E6 og transport videre til Gardermoen der fisken skal eksporteres, sa Vik.

Målet er å produsere 3250 tonn fjellørret årlig, netto 2800 tonn slaktet. Dette vil bli landets største oppdrettsanlegg for fjellørret.

– Vi skal selge fisken i utvalgte marked som er vant til å betale for beste kvalitet, og selger lite til Norge og nordiske land. Størst betalingsvilje er det i USA, Midtøsten og Asia. Fisken blir ikke solgt på spotmarkedet, men på kontrakter. De kontraktene må på plass før vi setter spaden i jorda, sa Vik.

Stein Kjartan Vik og partneren Olav Skjøtskift ser for seg at satsingen vil gi 50 nye arbeidsplasser i Oppdal.

– Dette vil føre til at det blir tilflytting til Oppdal. Det er snakk om forutsigbare arbeidsplasser, sa Vik.

Kaptitalbehovet er stort, men gründerne har planen klar for satsingen til 460-470 millioner kroner, som innbefatter all bygningsmasse og et anlegg klart for drift.

– Det er et enormt løft og en kjempeutfordring å realisere det. Mange blir nok skremt når vi snakker om tallene, sa han, og kom med følgende forsikring:

– Vi setter ikke spaden i jorda uten at vi vet at det er lønnsomt, og vi har god kontroll på risikofaktorene i prosjektet.

Vik sier de i er i dialog med en ekstern eier av bygg, «en stor norsk eiendomsinvestor som tar sikte på å finansiere hele bygget»».

– Da inngås det en leieavtale med vårt selskap. Det er noe som skal avklares i disse dager, sa Vik

– Drahjelp fra en bygginvestor avlaster oss for 290 millioner kroner. Selve prosessanlegget til 170 millioner kroner bygges opp og finansieres gjennom leasing. Når det løftes av mange er det mulig å få til, sa Vik.

Oppdal Fjellmat og Fjellfisk gjennomfører en emisjon i disse dager og i følge Vik får selskapet med seg en strategisk, industriell investor på eiersiden.

Selskapet har søkt kommunen om tilskudd til grunnvannutredning og støtte til utredning av privat reguleringsplan.

– Vi opplever at kommunen er positiv og har god dialog med, sa Vik, som sammen med Skjøtskift høstet skyrt og applaus av politkerne.

– Dette kan bli et industrieventyr i Oppdal og i Norge, mente ordfører Kirsti Welander.

3 Comments
eldste
nyeste mest reagert på
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
John Egil Holden
John Egil Holden
3 år siden

Dette er helt topp. Vi heier på dere. Stå på.

Olav Sogn
Olav Sogn
3 år siden

Veldig interessant dette. Men hva skal fisken fores med? Håper ikke det blir soya.

Stein Kjartan Vik
Stein Kjartan Vik
3 år siden

Olav: Fisken skal fôres med et fôr som heter «in the blue». Fôret er ikke «i det blå», det produseres og brukes i dag:-) Fiskeoljen i In the Blue kommer fra avskjæret fra villfanget fisk som går til menneskelig konsum. Det er et helt unikt bærekraftig fôr som du kan lese mer om her: http://www.biomar.com/no/BioMar-Norge/Om-BioMar/Nyheter/Whole-Foods/