LANGES HELE TIDEN: Daglig leder på Vinmonopolet i Oppdal sier langing er noe som alltid skjer.

LANGES HELE TIDEN: Daglig leder på Vinmonopolet i Oppdal sier langing er noe som alltid skjer.

Mener barneskolen må ta grep:

– Langing skjer hver uke

Ungdom i Oppdal kjøper sprit til yngre ungdom på Vinmonopolet. Det hender de blir fratatt flaskene, men alt for sjelden, mener polsjefen.

Mandag ble det kjent at en 18-åring i Oppdal har solgt sprit på Oppdal videregående skole. At ungdom handler alkohol de ikke skal, har også de ansatte i Vinmonopolet i Oppdal sett mye av.

– Vi forsøker å følge med så godt vi kan, men de er temmelig utspekulerte, sier daglig leder ved Vinmonopolet i Oppdal, Turid Tøfte til OPP.

Hun ser ukentlig at ungdom sikrer seg drikkevarer de planlegger å selge videre.

– Vi spør dem ofte om de er helt sikre på at de skal drikke varene selv. Da ser vi det på dem når det ikke er tilfelle. Og i mange tilfeller kommer ikke de ungdommene tilbake igjen i samme ærend, forteller hun.

Ofte kommer en hel gjeng med unge sammen, der en eller to handler. Da må alle i følget vise fram legitimasjon.

– Stanser dere noen?

– Ja, men jeg mener det er alt for sjelden. Problemet er at vi må være hundre prosent sikre.

De ansatte følger også etter ungdommene ut, når de har mistanke om at drikkevarene gis videre rett i nærheten.

– Vi må ikke være naive, ungdom i 2016 får tak i akkurat det de har lyst på, sier hun.

Hver høst, når et nytt kull elever begynner på ungdomsskolen, og begynner å vandre over til butikksenteret i storefri, får hun nye elever inn i butikken, som synes det er spennende å titte på flaskene.

– Vi loser dem rett ut igjen, men det er tydelig hver eneste høst. Derfor mener jeg barneskolene må ta tak og forebygge, sier Tøfte.

I mange år har hun vært vitne til langing, enten det er foreldre som forsyner ungene, eldre ungdom som kjøper til yngre, eller folk som handler til de som er for berusa til at de får handle på egen hånd.

– Jeg tenker på dette hver dag, det har ikke blitt noe mindre langing gjennom disse årene. Men det er vanskelig å følge det opp, sier Tøfte, som mener det handler om holdninger.

Hun understreker at de som kjøper alkohol til mindreårige, kan få stor straff og legger til at det er en grunn til at Norge har 18-års aldersgrense på alkohol.

– Det er de samme som går igjen, sier hun. Oppdal er et lite sted, og det er lett å ha oversikten.

Når de ansatte oppdager langing, blir mange redde for at de kan få det på rullebladet.

– Langing er et problem, men jeg er overbevist om at det nytter å snakke om det. Og det burde alle skolene gjort, mye mer enn i dag.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert