majabritt

Viser fram den sørsamiske livsstilen i Oppdal:

Inviterer til utstilling på kulturhuset

Fredag kveld åpner Maja Britt Renander en utstilling som gir et innblikk i sørsamisk hverdagsliv fra Nerskogen.

Mijjen Luvnie, eller ‘Hos Oss’ på norsk, åpner i galleriet på kulturhuset fredag kveld og i dag ble utstillingen satt opp.

Målet er å vise fram hverdagslivet til en sørsamisk rendriftsfamilie, og blir presentert av Maja Britt Renander fra Nerskogen gjennom bilder og annen kunst.

– Vi får blant annet se bruksting, kunsthåndverk, og fine kofter. Sørsamene er kreative og dyktige håndverkere, sømmersker og designere. Reindriftssamene er kjent for at de bruker hele dyret, eller hele reinen, til ulike bruksformål. Det tror jeg blir spennende å se, forteller utstillingsansvarlig Heidi Pawlik Carlson

Renander-familien bor på Nerskogen, på Rennebu-siden på grensa mellom Rennebu og Oppdal. Familien driver med sauer og rein. Utstillingen viser fram det de har laget av drakter, håndverk og bruksgjenstander, samt bilder med tekst som Renander beskriver som «tatt rett ut av familiealbumet». Alt dette håper de kan gi de som besøker utstillingen et lite innblikk i hverdagslivet deres.

– Dette er jo ikke noen fotoutstilling i den forstand. Hvis folk vil ha bilder i fotokvalitet så er de kommet til feil plass. Her er det bilder tatt på mobiltelefoner i ’nuet’ og i full fart. Bildene her viser rett og slett året, hva vi driver med. Det er mye som ikke er med, men det gir et lite bilde av reindriftsåret vårt, sier Renander.

– Det er første gang vi arrangerer en utstilling som forteller oss om samiske familier som bor i nærmiljøet vårt, sier Carlson.

For 100 år siden hadde samene sitt første landsmøte i Trondheim, som er grunnen til at det nå arrangeres kulturuke med fokus på samisk identitet og kultur i Trøndelag, hovedsakelig i Trondheim. Arrangementet heter Tråante 2017, som betyr Trondheim 2017 på samisk.

– Markeringen foregår hovedsakelig i Trondheim, men det finnes også lokale varianter, forklarer Carlson.

– Dette blir vår lokale variant.

Under utstillingsåpningen fredag kveld skal Renander snakke litt om det hun har valgt å vise fram. Ordfører Kirsti Welander kommer også innom med en hilsen fra Oppdal kommune.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer