Hanne Munkvold inne på kjøkkenet der råvarene skal gjøres om til ferdigretter.

Hanne Munkvold inne på kjøkkenet der råvarene skal gjøres om til ferdigretter. Foto: Per Roar Bekken

Tobarnsmoren skal løfte Mathallen i Oppdal:

Slakteren flesker til

Hanne Munkvold (27) har utdanningen som skal til. Men hvordan skal tobarnsmammaen få overskudd i Mathallen i Oppdal?


Nå stenger mathallen i Trondheim ifølge Adresseavisen,  i Oppdal lever den videre. Men da må underskudd snus til overskudd. Det må fersk sjef Hanne Munkvold sørge for.

– Det var egentlig drømmen dette, sier 27-åringen som har travle dager som eneste ansatte (!) på mathallen i Oppdal. Men det blir ikke lange dager for det, røper hun til OPP.

– Jeg er på jobb åtte til fire, og samarbeider med bakeriet om å betjene kundene.

Når OPP er innom tidlig torsdag morgen er det stille i de store lokalene der duften av fersk bakst siver utover fra nabobakeriet noen meter unna.

Munkvold er ute på kjøkkenet og henter inn store baconsider som hun stykker opp i porsjonspakninger. Alt gjøres klart til storinnrykk i vinterferien når turistene rykker inn fredag ettermiddag og lørdag formiddag.

– Fantastisk godt bacon, sier Munkvold mens kniven glir gjennom svinekjøttet fra Styrsvollen gård. Det har gått med noen griser siden januar, og i disken ligger også limousinkjøtt i mange varianter.

– Vi har skjært ned to slakt siden jul. Det blir noen kilo når vi snakker om 300 til 350 kilo per slakt. Vi forsøker å bruke så mye som mulig, så ingenting går til spille, sier Munkvold.

Hun kan kunsten å stykke opp slaktet, for hun er en av få utdannede butikkslaktere i regionen. Etter grunnfag på nå nedlagte restaurant- og matfag i Oppdal, tok hun fagutdanningen i Trondheim. Etterpå gikk hun i lære ved ferskvaren på Domus, der hun jobbet i seks år.

Nå driver og eier hun sin egen mathall, etter at Oppdal spekemat trakk seg ut ved nyttår. Tobarnsmoren tok spranget og ble daglig leder.

– Ja, jeg hadde lyst til å komme hjem og finne meg en jobb. Og når jeg liker å lage egen mat og møte kunder, kan det ikke bli bedre. Det er dette jeg brenner for, smiler Munkvold som har suksessoppskriften klar:

– Vi skal lage god mat du ikke finner noen andre steder, sier Munkvold som begynte ved Smak & Behag rett etter åpningen i juni 2015. Det første året omsatte de for 7,7 millioner, fire millioner over budsjett. I fjor økte de omsetningen til ni millioner, men begge årene har endt med store underskudd.

 

disk

Smak og behag åpnet i juni 2015 og ble en populær butikk i Oppdal.

Munkvold tror at de skal snu det hele. De er duoen bak Bakeriet Sprø, Gina og Jon Erik Schønheyder, som også er inne på eiersiden i mathallen nå etter at spekematgründerne Harald Halmøy og Ingard Langseth trakk seg ut. Jon Erik Schønheyder har tatt over som styreleder.

– Og sørger for papirarbeidet, ler Munkvold før hun haster ut på kjøkkenet for å hente mer råvarer.

I ferskvaredisken er nesten alt kjøttet vakumpakket for å holde mye lenger. Personalkostnadene og svinnet er kuttet kraftig.

Fortsatt er det lokalmat i hyllene. Munkvold henter limousinkjøtt fra Megarden og Bjørkåsen, svinekjøtt fra Styrsvollen gård, produkter fra Jo-Sætra, Småbruket, Grindal ysteri og Oppdal Spekemat er det fortsatt i hyllene, det samme er øl fra Rodebakk Bryggeri på Innset og Oppdal Brygghus.

Oppdal Spekemat bygde opp mathallen, men trakk seg ut ved nyttår:

– Å bygge Smak & Behag krever mye mer enn jeg trodde, sa Harald Halmøy til OPP før jul da OPP omtalte eierskiftet for første gang.

Munkvold gleder seg til vinterferien, og regner med atskillig mer fart da enn en tidlig torsdag morgen.

– Vi er heldig som har hyttefolket. Vi er avhengige av dem, sier Munkvold som etter halvannet års drift vet at det vil ta tid å innarbeide hallen.

– Vi må ha tålmodighet, sier Munkvold som vet at sentrumsgata skal etableres rett i nabolaget sammen med nye Skifer Park og hotellutbyggingen Skifer Signatur.

– Dette skal vi få til!

Kommentarer (2)

 1. Odd Nyberg For 1 år siden

  Staten forskyner seg for hardt - ikke rart når de fleste i Norge jobber i stat og kommune Eksempel: I Sverige er det 1... Vis mer Staten forskyner seg for hardt - ikke rart når de fleste i Norge jobber i stat og kommune Eksempel: I Sverige er det 12 % mva på all servering, Norge 25 %.

 2. Morten Krovoll For 1 år siden

  Lykke til Hanne! Dette blir bra! :-)

Legg inn kommentar

Kommentarer (2)

 1. Odd Nyberg For 1 år siden

  Staten forskyner seg for hardt - ikke rart når de fleste i Norge jobber i stat og kommune Eksempel: I Sverige er det 1... Vis mer Staten forskyner seg for hardt - ikke rart når de fleste i Norge jobber i stat og kommune Eksempel: I Sverige er det 12 % mva på all servering, Norge 25 %.

 2. Morten Krovoll For 1 år siden

  Lykke til Hanne! Dette blir bra! :-)

Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert