Laksesperra i Driva klar til våren

Rotenon kan bli droppet

Det er ikke avklart om det blir giftbehandling med rotenon eller en alternativ og mer skånsom metode når lakseparasitten skal knekkes i Driva.

‘- Det er ikke bestemt hvilken metode som skal benyttes i Driva. Det er myndighetene som avgjør det, sier prosjektleder for fiskesperra i Driva, Michael Puffer, til Radio E6.

Onsdag orienterer Puffer kommunestyret i Oppdal om status for fiskesperra og overføres direkte i Radio E6.

Den vanligste metoden frem til i dag har vært å benytte giften rotenon for å knekke lakseparasitten gyrodactylus salaris. Parasitten har ødelagt Driva som på 1970-tallet var en av landets beste lakseelver. Rotenonbehandling er omstridt fordi den ikke bare tar knekken på gyroen, men all fisk i elva.

– Myndighetene prøver ut andre metoder. En aluminiumsløsning har blitt testet ut i Lærdalselva og ser ut til å ha fungert bra. Da er også muligheten større for å bruke dette i andre elver i fremtiden, sier Puffer, og legger til at aluminiumsbehandling er langt mer skånsom for annet liv i elva.

– Aluminiumsløsningen dreper kun parasitten, forklarer Puffer.

Han er enig i at bruk av rotenon er et drastisk tiltak.

– Mange sier at gyropkampen ikke kan vinnes, men det fins mange eksempel i Norge på behandlede elver som er blitt friskmeldt etterpå. Spørsmålet er ikke om behandlingen vil virke, men når den virker.

Puffer forteller at arbeidet med verdens største fiskesperre ved Snøvassmælan vest for Gjøra nederst i Driva er i rute.

– Det går helt etter tidsplanene. Dammen skal være ferdig til vannfyllingen 1. mai, mens fangsthus og fisketrapp som bygges ved siden av selve sperra skal stå ferdig til 1. juli.

Fiskesperra skal hindre laks og all annen fisk, også sjøørreten, å ta seg opp i elva.

– Ingen fisk skal ta seg forbi, men fisken som tar seg opp i trappa blir sjekket. Sjøørret blir merket, desinfisert og satt ut igjen.

Arbeidet med å restituere Driva-elva vil ta mange år.

Etter at sperra står ferdig, følger 5-6 år med brakklegging for å få ut parasitten, før det blir to år med kjemisk behandling av elva.
Deretter kommer en femårsperiode der fiskestammen bygges opp igjen.
Fiskesperra skal stå i 10-20 år, til man er sikker på at gyroen er utryddet. Michael Puffer sier at Driva blir tidligst friskmeldt i 2030.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer