Kristian Torve sammen med Ap-leder og partiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre.

Kristian Torve sammen med Ap-leder og partiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre. Foto: Arbeiderpartiet

Kristian Torve debuterer på Ap-landsmøtet:

Ber om en milliard til yrkesfagene

Oppdalingen Kristian Torve debuterer på Ap-landsmøtet med et innlegg der han foreslår en egen utstyrsmilliard til satsing på yrkesfagene. Rennebuordfører Ola Øie krever penger til opprusting av Nerskogvegen.

– Jeg har fått tre minutter til å vinne landsmøtesalens gunst, sier Kristian Torve til Radio E6.

Ap-landsmøtet åpner i dag med partilederens tale i Folkets hus i Oslo.

Når oppdaling og Sør Trøndelag Aps femtekandidat til stortingsvalget, Kristian Torve, går på talerstolen lørdag formiddag er det for å snakk om fag- og yrkesopplæringen og behovet for flere lærlingeplasser.

– Om få år mangler vi veldig mange fagfolk i bransjer der det trengs fagkunnskap. Dette må vi ta tak i nå, sier Torve.

Manger fagarbeidere

Han trekker frem tall fra Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) som viser at Norge om 13 år vil mangle 30.000 fagarbeidere bare innen bygg- og anlegg.

– Mangel på faglært arbeidskraft betyr større rom for arbeidslivskriminalitet, et mindre seriøst arbeidsliv og ikke minst er det skadelig for nyskaping og innovasjon i bedriftene. Oppdal vil selvfølgelig lide av mangelen på faglært arbeidskraft, ikke bare innen bygg og anlegg, men også innafor helse- og omsorgssektoren, påpeker han

Kristian Torve tar til orde for at det bevilges en egen utstyrsmilliard til yrkesfagene.

– Det er for å styrke fagtilbudet og yrkesrette opplæringa enda mer. Det er dumt å lære å bruke verktøy, maskiner og metoder på skolen som arbeidslivet har gått videre fra for lengst, sier Torve som vil snakke opp yrkesfagene.

– Det er mange som ikke fullfører utdanningen, eller som tror at yrkesfag er en blindvei, og mange står uten lærlingeplass, sier han og peker på at næringslivet har en viktig oppgave.

– Næringslivet er nøkkelen og bedriftene må forstå at de har nødvendig arbeidskraft å hente og et samfunnsoppdrag å levere.

Torve har flere år bak seg som aktiv i Auf, men dette er det er hans første landsmøte.

– Hvordan blir det å være landsmøtedebutant?

– Jeg har snakket med gamle ringrever som forteller at dette er noe av det artigste man kan gjøre som tillitsvalgt, sier Torve som gleder seg.

Øie snakker om vei

Torves partifelle og ordfører i Rennebu, Ola Øie, skal snakke om behovet for ruste opp fylkesveg 512, Nerskogvegen mellom Oppdal og Rennebu og fylkesveg 700 mellom Berkåk og Orkanger. OPP har gjennom flere reportasjer dokumentert Nerskogsvegens elendige forfatning.

(saken fortsetter under bildet)

 

nerskogvegen-lund_mf

Jon Kristian Lund i Lund hyttelaft på den delen av Nerskogvegen som fylkestinget har avvist å oppruste, mot vegvesenets anbefaling. Foto: Morgan Frelsøy, arkiv

–  Den veien er nevnt spesielt i talen min som et eksempel på at vi mangler midler for å sette i stand slike viktige veier, sier Øie til Radio E6.

– Hva kan Ap-landsmøtet gjøre med saken?

–  Det jeg kan gjøre er å sette saken på dagsorden slik at det kan bevilges penger. Problemet for oss som sitter rundt om i kommunene er at fylkesnivået mangler ressurser, samtidig skryter samferdselsministeren av at det aldri tidligere er blitt brukt så mye penger på vei.

  –  Så du krever mer penger til vei om Ap kommer til makten i høst?

–  Ja, helt klart. Jeg skal være tydelig på at vi må ta unna etterslepet, nå går de dårlige veiene ut over næringslivet og slik kan vi ikke ha det, sier Ola Øie., som også vil sveipe innom behovet for å få fart på E6-utbyggingen mellom Melhus og Ulsberg.

Stavåbrua 2 nett

Ordførerne i regionen, Kirsti Welander (Ap), Oppdal, Sivert Moen (sp), Midtre Gauldal, Gunnar Krogstad (Ap), Melhus og Rennebus Ola Øie (Ap) krever alle rask utbygging av E6 sør som inkluderer ny bru over Stavaå. Foto: Per Ole Aalberg, arkiv

Kommentar (1)

  1. Odd Nyberg For 1 år siden

    Anbefaler å ta kontakt med Gudmund Hernes. Prøv å forstå resultatet av Reform 94 ! Psykisk . Da er nok satsing på yrke... Vis mer Anbefaler å ta kontakt med Gudmund Hernes. Prøv å forstå resultatet av Reform 94 ! Psykisk . Da er nok satsing på yrkesfag nødvendig nå ja...

Legg inn kommentar

Kommentar (1)

  1. Odd Nyberg For 1 år siden

    Anbefaler å ta kontakt med Gudmund Hernes. Prøv å forstå resultatet av Reform 94 ! Psykisk . Da er nok satsing på yrke... Vis mer Anbefaler å ta kontakt med Gudmund Hernes. Prøv å forstå resultatet av Reform 94 ! Psykisk . Da er nok satsing på yrkesfag nødvendig nå ja...

Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert