Trygve Sande setter utfor. Foto: Steffen Fjelldal

Satte utfor Nord-Europas høyeste kystfjell:

Se Sandes stupbratte stunt!

Skientusiastene Steffen Fjelldal og Trygve Sande gravde seg gjennom toppskavlen og satte utfor det høyeste kystnære fjellet i Sunndal på ski. I et 63 grader bratt heng!

Fjelldal og Sande, som begge bor i Oppdal og er medeiere og ansatte i VPG, har lang erfaring med skikjøring i bratte og høye fjell. Tirsdag tok de fri fra jobben og dro på topptur opp på Storkalkinn i Sunndalen (1880 moh).

Fjellet, som er Sunndalsfjellas høyeste fjell og det høyeste kystfjellet i Nord-Europa, er et populært turmål for klatrere sommerstid. På vinteren derimot, er det kun en håndfull som har satt utfor den stupbratte fjellsida som vender mot nord.

Etter at Sande og Fjelldal hadde tatt seg trygt opp langs den bratte nordryggen, var neste oppgave å få på seg skia for å kjøre ned den opptil 63 grader bratte fjellsida, som er 1100 høydemeter lang.

I snitt er fjellsida rundt 50 grader bratt i 1100 meters lengde. Til sammenligning er renna på framsida av Allmannberget «bare» 45 grader – på det bratteste.

Men før de satte utfor Storkalkinn måtte de to grave en tunnel i skavlen som hang over kanten der de skulle kjøre ned.

Sande forteller til OPP at de brukte søkestang for å forsikre seg om at de ikke beveget seg utenfor fast grunn. For å kunne grave seg trygt gjennom den overhengende skavlen, sto Fjelldal på toppen og sikret Sande med tau. Når hullet var stort nok, slapp Sande seg gjennom og fant fotfeste under skavlen.

– Der forankret jeg tauet i en stor stein før Steffen slapp seg gjennom, forteller Sande, som filmet det hele med hjelmkamera.

Se friflyt.no som først omtalte saken.

Saken fortsetter  under bildet.

 

Storskalkinn_Fjelldal

Steffen Fjelldal prøver å få på seg skia i den bratte fjellsida.

Sande opplyser at både han og turkamerat Fjelldal brukte stegjern under skistøvlene og annet nødvendig sikkerhetsutstyr.

Med tanke på skredfaren i den bratte fjellsida, opplyser Sande at den ligger nordøstvendt og at de hadde forhørt seg om forholdene på forhånd.

– Vi var ganske kjent med hvordan været og føret hadde vært i området. Dessuten hadde flere gitt oss veldig god info om snøforholdene og bekreftet at snøen satt veldig godt fast, forteller  han til OPP og legger til:

– Jeg har kjørt utfor Storkalkinn i 2009, og visste hva som ventet oss, forteller Sande som opprinnelig er fra Sunndal.

– Det som var jokeren var å komme seg inn i fjellsida, så vi hadde en plan B om vi ikke kom oss greit gjennom skavlen, som vi hadde studert fra siden før vi gikk opp til toppen.

 

Storkalkinn_T.Sande

Trygve Sande sjekker vinkelen.

Selv om turen både opp langs ryggen og ned fjellsida er risikofylt, bedyrer Sande at alle nødvendige forholdsregler ble fulgt.

– At forholdene er trygge og at du har med folk du stoler på er viktig, sier Sande som gjorde den samme turen i 2009 sammen med Tor Olav Naalsund. Han var for øvrig den første som kjørte ned fjellet, sammen med Jørgen Aamot i 2003, ifølge Sande.

– Jeg tror sida har blitt kjørt fire ganger og tre ganger fra toppen. Jeg har kjørt to av dem, forteller Sande.

– Kan du beskrive følelsen?

– Det er spenning på turen opp om vi lykkes, og tinderanglingen opp til toppen er en veldig fin tur i seg sjøl. Når alt klaffer er det helt fabelaktig å kunne sette utfor. Det er krevende og risikofylt, men vi gjorde grundige forberedelser på forhånd og vurderte at vi hadde tilstrekkelig margin.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert