Denne ulven ble fotografert av Frode Nyhagen ved Fokstua i 2016.

Denne ulven ble fotografert av Frode Nyhagen ved Fokstua i 2016. Foto: Frode Nyhagen, arkiv

Filmet ulv i Sør-Trøndelag:

– Kan være «Folldalsulven»

Ulven det ble jaktet på i Folldal forsvant sporløst. Nå er en ny ulv observert – og filmet i Ålen. Det kan være det samme dyret.

Rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn Frode Aalbu sier jaktforsøkene på ulven i Folldal ikke lyktes, og ulven forsvant.

– Den oppholdt seg i et område med lite snøføre, og med mye barmark, så det var vanskelig å holde kontroll på hvor den var. Det var en mistanke om at den gikk østover, i retning Strålsjøåsen, mot Savalen-området, sier han.

Det var det siste sporingsgruppen visste om ulven.

Nå har det kommet inn meldinger om en ulv i Sør-Trøndelag.

– Vi har en arbeidsteori om at det godt kan være den samme ulven, sier Aalbu.

Den siste observasjonen er fra Ålen der ulven ble filmet onsdag kveld. Nea Radio har offentliggjort den private videoen du kan se her.

– Det var flere observasjoner, som startet i Dalbygda i Os nord i Hedmark tirsdag, og ulven beveget seg opp gjennom Røros, der vi hadde syns- og sporobservasjoner. Onsdag kveld ble den observert i Ålen, og tatt bilde av.

Rovviltkontakter har sjekket meldingene, og funnet spor, steglengder og andre ting som tyder på at det er ulv.

– Det er ikke så mye tvil.

Har DNA-prøver

Trolig er det samme dyr som ble jaktet på i Folldal, men det er også mulig at det er snakk om to ulver.

– Vi som overvåker bestanden vet om flere ulver på vandring. Kollegene mine sørafor har kontakt med flere streifdyr, og det er ulver som er utenfor ulvesonen. Det er typisk for årstiden; ungulvene legger ut på vandring på vårvinteren, for å finne seg nye territorier.

De vil få svar på om det er den samme ulven, for det er plukket DNA-prøver fra hår og ekskrementer både i Folldal og i Ålen.

– Da vil vi få svar på hva slags ulver som ferdes, og kan kartlegge ruta deres.

Ulven i Ålen kan allerede ha beveget seg langt etter at den ble observert for halvannet døgn siden.

– Det er mange eksempler på seks til ti mils vandringer i løpet av et døgn for en ulv. Det er et spørsmål om den tar seg tid til å jakte, snuse litt rundt og spekulere på hva han driver med. Men den kan godt ha kommet ti-femten mil siden onsdag.

Mye mat i naturen

Jaktgrunnlaget for en ulv burde være i orden, mener Aalbu.

– Trekkfuglene har kommet, det er tid for yngling og formering. Reinskalvingen er så smått i gang, fullt i gang enkelte steder, det hører biologien til at det skjer mye nå.

Aalbu peker på at en streifulv er lite ønskelig i områder der det er kalvingstid for tamreinen og villrein.

– Samene vil ikke ha ulv inn i kalvingslandet nå, det er veldig sårbart. Derfor blir det også gitt skadefellingstillatelse på streifdyrene som kommer inn i vår region. Samtidig er det skadeforebyggende for de som slipper sau snart.

Gir blaffen i båndtvang

Men det er ikke bare ulv det er nødvendig å være på vakt mot.

– Gråbeinen har en tam fetter som det er mange flere av en ulv. Vi er oppmerksomme på det, og minner folk om at det er båndtvangstid. For ulven som bor i hunden kan vekkes til live av reinskalving og alle småfuglene som finnes rundt omkring.

– Men «hunden min er jo så snill og tam»?

– Ja, vi får ofte høre det, at det er bare snille hunder som går løs. Men løse hunder er et problem. Sauebøndene forteller at de sliter mer og mer med folk som ikke respekterer båndtvangsbestemmelsene, som er ute og kanskje ikke nødvendigvis biter, men som jager husdyra og stresser dem opp. Selv om hundene er snille som bare det, så har de både hjørnetenner og jaktinstinkt, sier Aalbu. Og legger til:

– Det er en grunn til at det er båndtvang på denne tiden av året.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert