welander-russergraven

Kirsti Welander holdt tradisjonen tro tale på Russergraven 17. mai.

welander-russergraven

Kirsti Welander holdt tradisjonen tro tale på Russergraven 17. mai.

IMG_9890

Kirsti Welander legger ned krans på Russergraven.

IMG_9891

Ordfører Kirsti Welander hedrer de falne russiske soldatene i Oppdal.

Welander med personlig krigshistorie på Russergraven:

Farfaren tatt til fange

Ordfører Kirsti Welander fortalte fra sin egen slekts krigshistorie da hun holdt talen i nydelig nasjonaldagsvær ved Russergraven 17. mai.

Siden Russergraven ble høytidelig åpnet av daværende ordfører Leif Skorem i 1950, har det vært markeringer på nasjonaldagen ved monumentet over graven der 104 russiske krigsfanger er stedt til hvile.

På minneplaten står det at 91 av de 104 er ukjent, men ifølge krigshistoriker Lars Gisnås kjenner man navnene til 73 av de russiske krigsfangene som endte sitt liv i Oppdal.

I sin tale fortalte Welander om sin egen families krigshistorie der farfaren hjemme i Kjeldebotn i Ballangen i Nordland ble involvert i krigshandlingene da tyskerne invaderte Norge.

Tilfeldigheter gjorde at han i likhet med mange oppdalinger havnet i Gratangen der 34 nordmenn falt i aprildagene 1940.

– Min farfar Jens var seksbarnsfar da krigen brøt ut, og han jobbet som minebas i svovelkisgruvene i Ballangen. 9. april var han nøytralitetsvakt i Narvik, 40 kilometer unna. Han ble tatt til fange av tyskerne, fortalte Welander.

Om historien er sann, vet ikke barnebarnet, men ifølge Welander skal han ha klart å rømme fra tyskerne da han ble holdt fanget i et kullager.

Etter at han hadde rømt dro han opp til Setermoen der norske styrker var samlet.

– 21. april ble han beordret om å dra opp til Gratangen for å jage tyskerne derfra. Det var tilfeldigheter at troppen til min far gikk lenger øst i dalen i Gratangen enn der Trønderbataljonen gikk. Det var tilfeldigheter som gjorde at min farfar overlevde kampene i Gratangen, og det var krigen som førte til at Ottar Stenberg døde der, fortalte Welander.

Stenberg var den eneste oppdalingen som falt under krigen, og han ble senere på nasjonaldagen hedret under en minnemarkering på Ottar Stenbergs plass, den siste før plassen skal flyttes.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert