Fiskesperra ved Snøvassmælan sto ferdig i mai, men nå frykter eksperter at laks kan ta seg opp elva likevel.
Fiskesperra ved Snøvassmælan sto ferdig i mai, men nå frykter eksperter at laks kan ta seg opp elva likevel.

Frykter fiskesperre til 60 millioner ikke stopper Driva-laksen:

Frykter laksen hopper over sperra

Landets største fiskesperre kostet 60 millioner kroner. Men stopper den gyrosmitta laks fra å ta seg oppover Driva til Oppdal?

Miljødirektoratet har brukt 60 millioner på fiskesperra som skal hindre at laks som er smittet av gyrocactylus salaris tar seg oppstrøms sperra ved Snøvassmælan. Når laksen stoppes fra å vandre oppover til Oppdal vil parasitten dø ut oppstrøms sperra. Senere skal elva nedstrøms sperra etter planen gjennomgå en kjemisk behandling for å bli kvitt lakseparasitten som infiserte elva først på 70-tallet.

– Rista skal hindre fisken i å gå opp i Driva. Det er 100 prosent sikkert at laks og sjøørret ikke vil klare å komme seg opp, sa damingeniør Bjørn Dalsnes i Sweco til NRK for et par måneder siden.

Nå er ekspertene mer i tvil. Stor vannføring i Driva har gjort at rista over sperra er tettet igjen.

– Det var litt overraskende at gitteret ble tettet av mose og gress, sier Jarle Steinkjer, prosjektleder i Miljødirektoratet til NRK Møre og Romsdal. Han medgir at utbyggeren ikke visste at dette problemet kunne oppstå.

For poenget er å filtrere vannet gjennom rista. Med stor vannføring og tett rist renner vanner over rista og lager en foss.

– Da spørs det om det er mulig for laksen å gå over der, medgir Steinkjer.

Nå skal det settes opp videokamera for å se om laks tar seg oppstrøms sperra.

Den store vannføringen i Driva gjør det umulig å få fjernet mose, gress og kvist som tetter igjen sperra.

– Det er jo hele problemstillinga, at vi ikke visste at vi kunne få slike problemer, sier Jarle Steinkjer i Miljødirektoratet.

Det har i sosiale medier vært fremsatt påstander om at det er sett laks i Oppdals del av Driva nå i vår, men dette er foreløpig ikke bekreftet med bilder eller annen dokumentasjon.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer