forumArtis-Foaje1

Dette er foajeen gjestene i det nye Nasjonalmuseet møter når museet åpner dørene i 2020.

Nye Nasjonalmuseet, avdukning Mockup

Arkitekt Klaus Schuwerk kjenner på oppdalsskiferen som er bearbeidet i Tyskland. Foto: TROND ISAKSEN/STATSBYGG

Nye Nasjonalmuseet, avdukning Mockup

Svein Aaser (t.v.), Audun Eckhoff, Steinar Støre og arkitekt Klaus Schuwerk ved modellen av fasadeveggen, som er kledt med skiferstein fra Oppdal Sten som brukes til fasaden på det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Trond Isaksen/Statsbygg

ForumArtisAlabaster-max.no

Det nye nasjonalmuseet blir et nytt, stort signalbygg i hovedstaden og et utstillingsvindu for oppdalsskifer. Foto: MIR kommunikasjon

NasjMusRadhusetMedB

Det nye nasjonalmuseet skal ligge på Vestbanetomta i Oslo. Foto: MIR kommunikasjon

nasjonalmuseet 3

Foto: MIR kommunikasjon

nasjonalmuseet 4

Det nye Nasjonalmuseet blir liggende mellom Aker Brygge og Oslo rådhus. Foto: MIR kommunikasjon

Nasjonalmuseet 2

Det nye nasjonalmuseet i Oslo. Foto: MIR kommunikasjon

Najonalmuseet 1

Det skal benyttes i alt 22 000 kvadratmeter oppdalsskifer til fasaden på det nye Nasjonalmuseet. Foto: Alle foto: MIR kommunikasjon

Nasjonalmuseet blir utstillingsvindu for oppdalsskiferen:

Slik blir skiferfoajeen

Her er de første bildene av foajeen publikum vil møte når Nordens største kulturbygg åpner om tre år.

Illustrasjonene viser foajeen i det nye Nasjonalmuseeet i Oslo, en foaje på totalt 462 kvadratmeter. Oppdalsskifer er mye i bruk utvendig, og inne i foajeen skal det brukes mørk golan oppdalsskifer i kombinasjon med mørk eik, skriver bygg.no.

Steinen hentes ut av steinbruddet i Klevan i Drivdalen hos Oppdal Sten, og eksporteres til Tyskland der den bearbeides av tyske Hofman Naturstein.

Det var arkitekt Klaus Schuwerk som insisterte på at det nye Nasjonalmuseet skulle kles med norsk naturstein, og det ble dermed aldri noen ny operadebatt. Den norske opera ble kledd med italiensk marmor, forøvrig i konkurranse med granitt fra Rennebu.

Skiferen skulle opprinnelig være helt glatt, men den endelige steinen som er valgt har ru kanter noe Minera Skifer reagerte på. De tapte anbudet mot Oppdal Sten, og mener deres høyere pris skyldtes at anbudet spesifiserte glatt skifer.

I alt 24 000 kvadratmeter av det nye Nasjonalmuseet skal kles med skiferen fra Oppdal Sten, og det siste halvannet året har det gått flere hundre trailerlass fra Oppdal til Tyskland.Gigantordren tilsvarer en årsomsetning for oppdalsbedriften.

18.000 kvadratmeter skal brukes i fasader, 6000 kvadratmeter skal brukes på taket. Denne skiferen går direkte fra Oppdal til Oslo.

Nasjonalmuseet skal stå ferdig i 2019, innvies i 2020 og har en kostnadsramme på 5,7 milliarder kroner. Det blir ikke bare Norges største, men også Nordens største kulturbygg.

Byggingen har pågått i tre år allerede, og du kan se oppdaterte webbilder fra Vestbane-tomta her.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert