Olav Skjøtskift (midten) informerer Sp-leder i Oppdal, John Torve (f.v), partiets stortingsrepresentant Heidi Greni og gruppeleder i kommunestyret Ola Husa Risan om planene for ørrettoppdrett ved Drivaelva.

Olav Skjøtskift (midten) informerer Sp-leder i Oppdal, John Torve (f.v), partiets stortingsrepresentant Heidi Greni og gruppeleder i kommunestyret Ola Husa Risan om planene for ørrettoppdrett ved Drivaelva. Foto: Per Ole Aalberg

Planlegger storstilt oppdrett av fjellørret:

Tester fisken i USA

Fisken faller i smak hos kresne ganer i USA, forteller oppdrettsgründer Olav Skjøtskift, som før helga presenterte planene om oppdrett av fjellørret på Driva for stortingsrepresentant.

–  Vi har testet ut produktet i USA og sender over et nytt parti med fjellørret neste uke, sier Olav Skjøtskift til OPP.

Men det er ikke ørret fra eget produksjonsanlegg i Oppdal som ennå er noen år frem i tid. Mens det jobbes med investorer og ulike sektormyndigheter, har Skjøtskift og kompanjong Stein Kjartan Vik i Oppdal fjellmat & fjellfisk inngått et samarbeid med Hardanger fjellfisk, som har det produktet som kommer nærmest fisken oppdalsgründerne vil satse på. Det er fjellørret fra Orkelsjøen.

–  Smak, konsistens og utseende er veldig viktig, samt at den er produsert på en bærekraftig måte. Amerikanerne er veldig opptatt av hvordan fisken er produsert og hva den har spist, forteller Skjøtskift.

Gjennom samarbeidet med selskapet Blue circle foods har Oppdal fjellfisk & fjellmat tilgang til den største, økologiske matvarekjeden i USA, Whole foods. På den måten håper de å sikre markedsadgang for fjellørreten, noe som i neste omgang kan få investorene til å åpne pengesekken for storprosjektet til en halv milliard.

–  I tillegg jobber vi mot markedene i Frankrike og Kina. For oss er det viktig å fortelle en historie, at kundene forstår hvor fisken kommer fra, forteller Skjøtskift.

Akkurat nå er det prøveboring i grunnvannet langs elva Driva, på Driva som er viktig.

–  Det skal dokumentere at grunnvannet og elvespeilet ikke påvirkes av vannet som vi kommer til å benytte i produksjonen. Informasjonen vi får her brukes i konsesjonssøknaden til NVE, opplyser han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

fisketank-2

Oppdal fjellfisk og fjellmat planlegger landets største oppdrettsanlegg for fjellørret i Oppdal. Anlegget vil bli plassert i Drivdalen. Bildet viser et innendørs settefiskanlegg for laks.

Både Mattilsynet, fylkeskommunen, fylkesmannen og Miljødirektoratet vil ha et ord med i laget. Skjøtskift medgir at satsingen ikke passer automatisk inn i eksisterende regelverk, men:

–  Så langt har vi ikke møtt på noen stoppere, så vi fortsetter.

Fredag hadde gründeren og lokalpolitikeren med seg partifelle og stortingsrepresentant Heidi Greni fra Sør Trøndelag Sp på befaring i området der det om få år kan bli satt opp et stamfisk-anlegg, et slakteri og et hovedbygg på 14 500 kvadratmeter der produksjonen foregår.

Det vil da bli det største landbaserte oppdrettsanlegget i sitt slag for fjellørret i Norge, og produsere 3250 tonn fisk årlig og få opp mot rundt 50 ansatte.

– Dette er veldig spennende. Jeg er imponert over måten de tenker vannhåndtering på og hvordan de skal unngå forurensning. Det blir veldig godt ivaretatt, sier Greni, og legger til at planene har en «helt annen dimensjon» enn tilsvarende anlegg hun har sett andre steder.

–  Hva betyr det å få en slik etablering i distriktet?

–  Dette er et pionerprosjekt som kan få betydning for andre distriktskommuner om de lykkes. Fiskeoppdrett kan bli en vekstnæring i hele innlands-Norge, sier Greni.

Hun lover å bidra med sitt for å tilpasse reglelverket bedre til denne typen virksomhet.

–  De blir vurdert etter et regelverk for kultivering av fjellvann, og når man er pionér blir veien til litt mens man går. Klarer man ikke å løse utfordringene innenfor dagens regelverk, må vi ha nytt, og dette er vi absolutt positive til å se på i Stortinget, sier Greni.

I følge Olav Skjøtskift er målet å være i gang med produksjonen i 2021.

–  Så får vi se om vi klarer det. Ting tar tid.

Mer om planene i Radio E6, mandag fra kl. 09.00!

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert