I Storlidalen har Hallvard og Wenche Storli i Storlia fått ødelagt store deler av avlingen av isbrann på jordene ytterst i Storlidalen.

I Storlidalen har Hallvard og Wenche Storli i Storlia fått ødelagt store deler av avlingen av isbrann på jordene ytterst i Storlidalen. Foto: Hallvard Storli

Isbrannskader gir fôrmangel - håper på solidaritet

Tilbyr 300 mål på rot

Bonde i Soknedal tilbyr isbrannrammede oppdalsbønder 300 mål med gress, og bondelagsleder håper solidariteten bønder imellom er sterk.

Lederen i Oppdal bondelag, Kari Toftaker, ber bøndene vise solidaritet og ikke la prisene på fôr skyte i været når isbrann nå fører til fôrmangel.

Ifølge Toftaker har rundt 50 oppdalsbønder nå mistet store deler av førsteavlingen i isbrann, og enkelte kan som OPP skrev nylig, bli nødt til å redusere bestanden sin for å møte fôrmangelen.

Erik Gissinger fortalte i OPP at han har mistet 80 prosent av førsteavlingen, og regner med å måtte slakte dyr fordi det blir for lite fôr.

Nå får oppdalsbøndene en håndsrekning av en som selv har vært rammet av isbrann.

Bonde Bjørn Troøyen driver Garli gård i Sokndal og tok sist uke kontakt med Kari Toftaker, etter at han leste om de alvorlige avlingsskadene i Oppdal. Troøyen har stor medlidenhet med bøndene i Oppdal, og tilbyr nå hele garden sin – 300 dekar med gress på rot for de som måtte trenge det.

– Det blir til en rimelig pris, sier Troøyen til Radio E6.

Han har selv opplevd å være rammet av isbrann, og da skrudde andre bønder opp prisen på rundballer.

– Jeg håper det ikke skjer nå, selv om jeg antar det blir fôrmangel som følge av det som skjer i Oppdal, sier han.

Kari Toftaker i Oppdal Bondelag peker på at oppdalsbønder både har tidspress og står foran store økonomiske utfordringer:

– Vi har stort fokus på solidaritet i Oppdal Bondelag nå, sier Toftaker og forteller at styret har gått ut med en oppfordring om å hjelpe andre kollegaer.

Hun erkjenner at solidariteten kan settes på prøve:

–  Det kan være fristende for enkelte å skru opp prisen på rundball når etterspørselen er så stor, forhåpenligvis vil ikke det skje i Oppdal, sier Toftaker.

Les mer om isbrannskadene i Storlia i torsdagens utgave av OPP.

isbrann montasje

ØDELAGT AVLING: Erik Gissinger fortalte i OPP 22. mai om avlingen som ble ødelagt av isbrann.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert