Dette lammet ble funnet i Leirtjønnkollen av Knut Håvard Bjørkås som var på reinsjakt der sist helg.

Dette lammet ble funnet i Leirtjønnkollen av Knut Håvard Bjørkås som var på reinsjakt der sist helg. Foto: Knut Håvard Bjørkås

15 rovdyrdrepte lam funnet – fem er druknet:

Jakter jerv i Oppdal

Det jaktes nå på en jerv i østfjella i Oppdal etter at det er funnet ti jervdrepte lam i området mellom Unndalen og Oppdal den siste uka.

Det første lammet ble funnet drept sist onsdag, og Ålma og Gissingerbekken sankelag fikk midler til ekstraordinært tilsyn. Det førte til at det ble funnet tre nye jervdrepte lam i områdene rundt Sissihøa øst for Oppdal sentrum.

Dermed ble det søkt om skadefellingstillatelse, som ble gitt av Fylkesmannen mandag. Den gjelder fram til 9. september.

Brynjar Bell er lokal skadefellingstillatelse og forteller at det er to jegere ute i området der det ble funnet ytterligere seks drepte lam i går.

Dermed er det totalt funnet ti drepte lam på bare ei uke. Området det jaktes i er fra Grønliskaret mellom Brattfonnhøa og Kringsollen og nedover mot Flåen sør for Sissihøa mot Orkelsjøen.

– Vi leter i et begrenset område der det er funnet drepte dyr, og vi kan skaffe til veie sporhund raskt dersom vi gjør nye funn av ferske kadaver. Da kan vi komme på sporet av jerven, sier Bell til OPP, vel vitende om at jerven er vanskelig å jakte på.

Jervjakta er avgrenset til de deler av Oppdal kommune som befinner seg øst for E6.  Her er det nå mange reinsjegere ute i fjellet, og Bell ber alle som er i det aktuelle området om å følge godt med.

– Hvis noen ser jerv eller finner døde kadaver vil vi ha beskjed så fort som mulig, sier Bell og henviser de som finner døde dyr til beitelagsleder Jon Ola Hevle i Ålma-Gissingerbekken beitelag som kan kontaktes på 997 78 970.

Men det er ikke bare jerven som nå forårsaker sautap i østfjella. Det er de siste dagene funnet fem sauer i vannet i Elgsjøen, tre av dem ble reddet, mens to var døde.

Senere ble det funnet tre druknede lam i Heimtjønna lenger sør i Oppdal.

– Vi hadde slike tap også i 2014, og da var det havørn som jaget sauer på vannet, forteller Gro Aalbu, fagansvarlig landbruk i Oppdal kommune, til OPP.

jervtap-kart

På kartet er fire av funnene markert i området mellom Grønliskaret og Orkelsjøvegen øst for Oppdal.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert