Folkemøte om fiskesperra i kveld:

Må svare på kritikken

Kritikken har haglet fra flere hold siden fiskesperra i Driva ble offisielt åpnet i juni. I kveld må Miljødirektoratet svare for seg under et åpent møte i Sunndal kulturhus.

– Det er veldig beklagelig at man ikke har fått til ferdigstillingen av sperra. Det har vi tenkt å orientere litt om på informasjonsmøtet som arrangeres i kveld klokka 18, sier miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Linda Aaram til Radio E6.

Det er Sunndal kommune,  Fylkesmannen i Møre og Romsdal og Miljødirektoratet som inviterer til kveldens møte.

Aaram legger ikke skjul på at ting ikke har gått helt som planlagt med fiskesperra, og derfor har tatt lengre tid. Selve fiskesperra er feilkonstruert med ei rist der det samler seg mose, kvister og avfall fra naturen som elva tar med seg og som danner en foss som kan gjøre det mulig for laks å forsere sperra.

Anlegget med trapp og fangsthus der sjøørretten skal desinfiseres og merkes før den slippet oppstrøms sperra, er også kraftig forsinket og har ført til fiskedød.

LES OGSÅ: 59 fisk døde i gytekø

Aaram påpeker imidlertid at dette arbeidet nå er i gang for fullt og sier at det er sluppet adskillig med sjøørett oppstrøms sperra. Hun erkjenner samtidig at ting har tatt lengre tid enn planlagt og at selve fiskeperra må modifiseres for å kunne fungere slik den skal.

– Både elveeierne og Sunndal kommune har vært kritisk til det som har kommet fram så langt. Det er vel mer enn bare startvansker dette, hvor har det sviktet?

– Vi kommer til å orientere ganske mye om dette i kveld. Det er stort prosjekt og det er et pilotprosjekt som er litt krevende. Så tenker jeg at vi nå må prøve å bidra på alle måter slik at dette blir slik det var tenkt. For dette er i utgangpunktet et veldig positivt prosjekt; at vi får penger fra statsbudsjettet for å kunne jobbe med bekjempelsesarbeidet for å få bort lakseparasitten gyrodactylus salaris i vassdraget, svarer Aaram.

LES MER: Frykter sperra ikke stopper Drivalaksen

– Det var vel aldri meningen at man skulle få utfordringer med sjøørreten i tillegg, og eksperter er bekymret for om det blir nok gyting til å berge stammen i Driva-elva?

– Det er litt tidlig å si noe om det, men det kommer folk fra fagmiljøet i kveld som kommer til å kommentere dette. Så jeg oppfordrer folk til å ta turen om de har lyst til å høre litt mer, sier Aaram og legger til at det i løpet av møtet åpnes for spørsmål fra salen.

Sunndal kommune har krevd at feilene ved sperra blir rettet.

DAGENS OPP:  – Situasjonen er kritisk, sier elveeier og lokalpolitiker, Halvard G. Hagen

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer