Denne moskusflokken gikk tett ved E6 og jernbanelinja ved Vålåsjøen i november og ble skutt.

Denne moskusflokken gikk tett ved E6 og jernbanelinja ved Vålåsjøen i november og ble skutt. Foto: Anne Marie Aa

Moskusflokk på Dovrefjell skal jages i dag:

Vil avlive moskus på avveie

En moskus på vandring ut av kjerneområdet på Dovrefjell blir trolig avlivet, sju andre på avveie blir jaget.

Oksen ble sist sett i Grimsdalen mellom Dovre og Folldal og har krysset både E6 og jernbane på turen vekk fra stammen på Dovrefjell. Den blir antagelig avlivet hvis vi finner den, sier Tord Bretten i Statens Naturoppsyn til avisa Vigga.

Flere personer har observert moskusen som kan være på vei mot Folldal.

– Vi har en i SNO som prøver å finne den. Moskusen vil antagelig bli avlivet hvis vi finner den. Den er ute av kjerneområdet og på bærtur, sier Bretten til Vigga.

Oksen er ikke den eneste moskusen som er på feil sted.  Naturoppsynet vil tirsdag forsøke å jage sju moskuser tilbake mot kjerneområdet etter at de har havnet på feil side av beitegjerdet ved Vålåsjø der de går inntil jernbanesporet og E6.

Ifølge Bretten vil to-tre personer fra Statens naturoppsyn prøve å presse dyrene opp mot fjellet igjen, men først etter at det er klarert med fylkesmannen som har det øverste ansvaret.

Selv om moskus er på avveie nå i november, har det vært lite problemer med moskusstammen for naturoppsynet i år.

– I vår har vi ikke registrert dyr som har krysset E6, så det har vært et kjemperolig år. Det har vel vært det eneste året der vi ikke har hatt en eneste jaging av moskus, sier Bretten til Vigga. Det er også bare to dyr som har vandret vestover, en døde og den andre kom tilbake.

 

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert