Forfatter Ola Bjerkås sto bak fire bind av gards- og slektshistorien i Oppdal. Her fra lanseringen av bindet om området fra Furunes til Vognillan i 2012.
Forfatter Ola Bjerkås sto bak fire bind av gards- og slektshistorien i Oppdal. Her fra lanseringen av bindet om området fra Furunes til Vognillan i 2012.

Lanserer syvende bind fredag:

– Stor interesse for bygdebok

Bygdeboka «Fra Vognillan til Auna» er ført i pennen av forfatter Ola Bjerkås og lanseres fredag.

– Ola Bjerkås har gjort en kjempejobb med dette og de andre bindene han står bak. 2 500 sider har det blitt totalt, sier leder i Oppdal historielag, Kjell Haugland til OPP.

Fredag kveld lanseres bind sju under et arrangement i OMM.

Ola Bjerkås har fra før skrevet tre bind av bygdeboka: Fra Ålma/Mjøen opp til Kongsvoll (2006, bind 2), Båggåstronda og Spælen (2009, bind 3) og fra Furunes til Vognillan vest (2012, bind 6).

Boka som presenteres fredag har tittelen Fra Vognillan til Auna og består av 632 sider spekket med gards-og slektshistorie. Bygdebøkene er populært lesestoff i Oppdal og etterspørselen etter det nyeste bindet har også vært stor.

–  Vi merker veldig stor interesse for boka, sier Haugland.

Etter at forfatteren selv ble syk, tok Arvid Skogseth siste finpuss og klargjorde manuskriptet for trykking. I tillegg til Skogseth deltar både ordfører Kristi Welander og Kjell Haugland fredag. Det blir innslag fra kulturskolen, kaffe og noe å bite i.

  –  Hva betyr det å samle gards- og slektshistorien slik det er gjort gjennom bygdebøkene?

– Vi får frem historien til de mange tusen som har levd i Oppdal gjennom tidene, hvordan de har utnyttet ressursene på gårdene og deres skjebne. Det setter ting i perspektiv når vi ser hvordan samfunnet stadig har vært i endring og hvordan folk har tilpasset seg til en ny tid. Det er imponerende å se, sier Haugland.

Arbeidet med det åttende og siste bindet som tar for seg eiendommene fra Bjørndalsgårdene til Rennebugrensa er allerede i gang, og skrives av Arvid Skogseth.

(Saken fortsetter under bildet)

Kjell Haugland håper den nye boka når frem i god tid fra bokbinderiet – sist gikk det med nød og neppe.

– Da kom boka frem en halvtime før lanseringen, minnes Haugland, som medgir at det ble vel spennende.

Ola Bjørkås selv blir dessverre ikke til stede under fredagens presentasjon.

– Det er trist at han ikke har mulighet til å delta, men vi håper å få til en tilstelning for ham til sommeren, sier Haugland.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer