Arnulf Erdal i Oppdal skisenter. Bildet er fra en tidligere anledning.

Arnulf Erdal i Oppdal skisenter. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Per Roar Bekken

Inviterer bygningsrådet til befaring i heisen:

Klager på kanonavslag

Det vil ta over to måneder å produsere nok kunstsnø til å dekke nederste halvdel av Håkerekspressen.

Det hevder skiheissjef Arnulf Erdal i en klage som er sendt Oppdal kommune.

Klagen er skrevet etter bygningsrådsvedtaket 20. november om å nekte snøkanoner i den nederste halvdelen av Håker-ekspressen.

Politikerne frykter skader og ulemper som kunstsnøproduksjonen vil påføre Oppdal kirke. Kirka ligger to hundre meter fra dalstasjonen i heisen der skisenteret vil bygge 14 snøkanoner.

Politikerne krevde i stedet at skisenteret dropper de fem nederste snøkanonene og  starter snøleggingen midtveis i heistraseen, og skyver snøen 600 meter nedover med tråkkemaskiner.

– Det er verken økonomisk eller praktisk gjennomførbart, sier Arnulf Erdal til OPP.

Denne uka ble den forventede klagen på vedtaket sendt Oppdal kommune,  og Erdal forklarer hvilke følger politikerne avslag vil føre til.

– Først og fremst at vedtaket betyr at vi ikke vil bygge ut snøkanonanlegg i Håkerekspressen.

– Hvorfor ikke?

– Fordi det betyr at vi må produsere enormt mye kunstsnø midt i den 1340 meter lange heisen, og skyve alt nedover fra kanon nummer seks. Det er ikke gjennomførbart, sier Erdal og forklarer hvor lang tid det vil ta.

– Vi vil bruke 70 døgn på ett snøuttak hvis temperaturen er konstant på fem minusgrader. Men så lange kuldeperioder har vi jo aldri.

Kanon seks ligger midt i traseen, og området nedenfor er 600-700 meter langt og mellom 70 og 100 meter bred. Hvis det ikke kommer noe natursnø må skisenteret ifølge Erdal produsere 30.000 kubikkmeter på snøkanon nummer seks. Det vil ta 70 dager hvis temperaturen ligger på fem minusgrader, 35 dager om det er ti minus. Men det blir en sabla stor jobb å transportere så mange kubikkmeter med snø nedover løypene. Det er umulig.

– Hva hvis dere får bygge ut alle uttakene?

– Slik situasjonen er i Vangslia i dag, med den natursnøen vi har fått til nå, kunne vi kanskje vært ferdige på tre døgn med alle uttakene i bruk helt ned til heisstarten,.

Erdal peker også på at bygningsrådet tidligere i høst sa ja til Vangslia Fjellandsby, et gedigent hyttefelt som ligger rett ved snøkanon seks der det samme bygningsrådet åpner for massiv snølegging.

– Det er ikke sikkert hytteeiere vil sette pris på en snøkanon rett ved hyttefeltet som står og går kontinuerlig i to måneder, kommenterer Erdal.

Da heisen ble godkjent utbygd ved kirka i 2005, ble det flertall fordi daværende skiheiseier Johan Schønheyder garanterte at det aldri ville bli behov for kunstsnø i heisen.

Ifølge Oppdal Skisenter har imidlertid Håkerekspressen vært svært lite i bruk de siste årene på grunn av snømangel. Heisen ble innviet i 2007, og de siste sju årene har den kun vært i drift i 560 timer – som er normal drift for en sesong.

Natursnøen som har kommet denne uka er heller ikke på langt nær nok, påpeker Erdal.

– Det er alt for lite, vi har kanskje 20 cm snødybde nå når nysnøen er pakket sammen. Vi trenger en meter for å slette ut alle grøfter og andre ujevnheter.

Nå inviterer Erdal politikerne til Vangslia for å se hvordan vedtaket vil slå ut.

– Men har du ny informasjon nå som politikerne ikke hadde da de gjorde vedtaket?

– Jeg tror vi kanskje kan bidra med å opplyse dem litt bedre om hvordan dette fungerer, og vil fungere i samarbeid med kirka. Derfor ber vi om en ny vurdering av saken og håper både politikere og administrasjon kan ta turen opp i heisen.

Rådmannen gikk for øvrig inn for å tillate snøkanoner i hele heistraseen, men politikerne sa altså nei til de fem nederste.

Erdal understreker at Oppdal skisenter vil klare seg uten Håkerekspressen, som det vil koste millioner å ruste opp med kunstsnøanlegg slik det Wenaas-eide skisenteret har investert i flere steder i Vangslia og Stølen de siste årene.

– Det er ikke et must for oss å bruke heisen, men det er fint for oppdalinger, Oppdal som destinasjon, gjestene våre og hyttefolk at området kan bli brukt.

 

 

vangslia-heis-kirke

Politikerne vil stoppe snøkanonene nedenfor den røde linjen - rett ved siden av det planlagte hyttefeltet Vangslia Fjellandsby.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert