Bjørn Volden tar stikket med et smil når Vigdis Lauritzen Thun setter sprøyta i oktober for at Volden skal unngå å få vinterens influensa.

Bjørn Volden tar stikket med et smil når Vigdis Lauritzen Thun setter sprøyta i oktober for at Volden skal unngå å få vinterens influensa. Foto: Morgan Frelsøy

Influensaen herjer i Oppdal – klasser er halvtomme:

Slik lurer du influensaen

Et stikk med vaksine og god håndhygiene er to gode råd for å unngå å få influensaen som holder halve bygda syk.

Vigdis Lauritzen Thun, fagansvarlig miljørettet helsevern i Oppdal kommune, har denne uka vært i kontakt med skoler og barnehager i Oppdal for å kartlegge omfanget av influensaen. Hun bekrefter at influensaen herjer i bygda.

– Det er mer enn vanlig. Jeg har ikke fått tilbakemeldinger fra alle, men det er skoleklasser der 20 i et kull er syke, sier Lauritzen Thun.

Fastleger har tatt prøver av syke, og begge influensatypene A og B herjer i Oppdal. På landsbasis er det nå dobbelt så mange influensa B-tilfeller som influensa A-tilfeller, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ifølge Lauritzen Thun er det mer influensa på skolene enn i barnehagene, og mange må holde seg hjemme i lang tid.

– Har du influensa er du ikke bare tilbake på et par dager.

Lauritzen Thun har flere råd for å unngå å spre smitte hvis du er syk – eller å unngå influensa hvis du er frisk:

  • – For å forebygge er det viktig med håndhygiene, at alle ungene vasker fingrene før de spiser. Det er skolene og barnehagene flinke til, da svineinfluensaen herjet lærte de seg hvor viktig det er.
  • – Vis god hostehygiene, host inn i albuen. Snyter du deg, så kast papiret og vask fingrene.
  • – Hvis en i familien er syk, så trenger du ikke be inn til besøk og utsette andre for smittefare.

Lauritzen Thun har ingen vidunderkur hvis du får influensa.

– Har du fått det er det for sent å behandle det, men det kan også utvikle seg til noe bakterielt. Da kan legene hjelpe.

Og enda verre nyheter:

– Toppen er ikke nådd ennå dessverre.

Ifølge Lauritzen Thun er du smitteførende fra den dagen influensaen bryter ut og i tre-fem dager. Det tar ca to-tre dager fra du er smittet til det bryter ut. Symptomene kommer brått med feber, hodepine, muskelsmerter og tørrhoste.

Men så endelig kan Lauritzen Thun servere en positiv nyhet:

– Det er ikke for sent å vaksinere seg! Ta kontakt med fastlegen hvis du ønsker det, vaksinen virker både mot type A og type B. Dessverre har en ikke truffet så godt i vinter med vaksinen, men det kan ha en effekt likevel.

Før influensavinteren slo inn gjennomførte Lauritzen Thun og andre massevaksinasjon i Oppdalshallen. Flere hundre vaksinedoser ble satt, det er flere igjen for de som nå vil vaksinere seg.

– Folk i risikogrupper bør ta vaksine. De som har diabetes, hjertesykdommer, astma, luftveissykdommer, kreftsykdommer eller andre sykdommer som gjør at en har nedsatt immunforsvar. Det kan være hardt å få influensa hvis en har en sykdom fra før.

– Og du selv?

– Jeg er frisk, og jeg har heller ikke tatt vaksine. Jeg har ikke så mye pasientkontakt, hadde jeg hatt det ville jeg nok tatt vaksine.

Det bekrefter kommunelege Kirsten Opdahl, alle beboere og ansatte ved helseinstitusjonene i bygda har tatt vaksine.

Folkehelseinstittutet gir ukentlige rapporter om influensautbruddene i Norge, og ifølge den er det nå influensautbrudd i alle landets fylker, og Vestfold er hardest rammet.

Det er sendt ut 527.000 vaksinedoser i år, og totalt er 351.000 nordmenn vaksinert til nå.

Folkehelseinstituttet forventer at utbruddene fortsetter å øke til selve toppen nås i løpet av januar. Det nytter fortsatt å la seg vaksinere da det kommer til å være influensa i omløp i flere måneder til. Vaksinen har virkning fra to uker etter at den er satt.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert