ole-erik-og-siri-mette

Ole Erik Vognild var på plass og gratulerte Siri Mette Furnes.

1

Sivert Vindal (til venstre) og Per Odd Volden har vokst opp med turisthotellet i bygda, og begge stakk innom på gjenåpningen. Her med Sonja Vindal, Harald Vognild, Aud Vognild, og Jodda Rokkones.

3

Ole Erik Vognild på ett av de nyoppussede rommene i andre etasje. Til høyre for ham Turid Røstad, og flere interesserte oppdalinger.

5

Arvid Hindseth studerer de historiske bildene som Ludvig Killingberg har laget og som skal henges rundt omkring på hotellet.

6

Siri Mette Furnes skjærer den første biten av åpningskaka.

7

Erik Sæther fortalte om gjenåpningen.

8

Hotelldriverne inviterte bygdefolket til åpningen.

9

Hotellet disket opp med kakebord og kaffe på åpningsdagen.

10

Ingrid Thanem og Bente Skreen satte pris på gjenåpningen.

11

Knut Erik Nordheim og Heidi Godtland stakk innom på åpningsdagen.

12

Sverre Strand tar seg en bit av åpningskaka.

13

Erik Hindseth, Ola Storli og Arnt Gorset traff hverandre i døråpningen, og mimret om hvordan ting var før.

14

Vegard Øverhaug i samtale med Ketil Jacobsen.

15

Ruth Nergård og Rannei Vognild har begge jobbet ved turisthotellet i mange år.

16

Anne Indergård Dahle har også jobbet ved turisthotellet og er glad for at det er gjenåpnet.

17

Erik Sæther i samtale med Geir Hellsaa som har lang fartstid fra turisthotellet selv.

18

UNG GJEST: Astrid Vognild Olsen (2,5 år) pynta seg til åpningen.

19

Natalie Gotheim Lønseth (t.v.) er samboer med hotelleier Rune Skreen. Hun og søsteren Kathrine var innom, med en fersk oppdaling.

20

Gjestene fikk se de nyoppussede rommene i 2. etasje.

hotellkake

Åpningskaka fikk bein å gå på.

ludvig-og-siri-mette

Ludvig Killingberg har laget alle de historiske svarthvitt-bildene som skal henges rundt omkring på hotellet.

siri-mette-og-martine

Martine Hårstad var en av de som kom med gave til Siri Mette Furnes og de andre hotelldriverne på åningsdagen.

ole-erik-og-siri-mette

Ole Erik Vognild var på plass og gratulerte Siri Mette Furnes.

Nærmere 300 fylte hotellet på gjenåpningen:

Rørt og overveldet!

De tre hotellvertene Steinar og Siri Mette Furnes og Erik Sæther fikk fredag sin fylle hyre med å ta imot bygdefolket som ville se hotellet fra innsiden igjen.

De tre hotellvertene, for det er det de kaller seg; Erik Sæther, Steinar og Siri Mette Furnes, tok imot gjestene til hotellåpningen og rakk tilsynelatende å ta de fleste i handa ved inngangen, selv om det så hektisk ut.

– Jeg er helt overveldet, sa en rørt Steinar Furnes, da vel to hundre mennesker hadde tråkket seg gjennom hotellet, sett på rommene og spist opp marsipankakene, og enda kom det folk strømmende til.

– Det er mange år siden de fleste har vært innom her, så det er mange som vil se. Men vi hadde ærlig talt ikke trodd at det ville komme så mange.

Turisthotellet har vært stengt for vanlig besøk siden 2013.

Nå, derimot, åpner det for fullt.

– Det er et tight skjema, kommenterer hotellvert Erik Sæther, for om bare et par timer kommer de første bussene med gjester.

Etter at de fleste besøkende har kommet inn døra, foretar de tre en kort åpningsseremoni der de takker for oppmøtet og kutter marsipankakene, som har fått bilder av Turisthotellet som dekor.

–Sprettet champagnen

Gjestene denne dagen er udelt positive, og fulle av lovord. De gleder seg over at Turisthotellet er åpent igjen, og spesielt over hvem som skal drive det.

– Jeg sprettet en flaske champagne da jeg hørte nyheten i sommer, sier oppdaling og bygdebokforfatter Per Odd Volden. Han har satt seg ned ved et bord og fått selskap av fem andre oppdalinger.

Tidligere Domus-sjef og Senterpartipolitiker Sivert Vindal legger til at det har vært dumt å la denne perlen av et bygg stå tomt.

– Jeg pleier å si at det er menneskene som skaper resultatene; og disse menneskene har jeg tro på, sier han.

– Ja, er det noen som kan få det til, så er det disse, istemmer Volden.

– Og så er det positivt at de inkluderer bygdefolket, legger Vindal til.

De seks ved bordet mimrer om tidligere tider, og Jodda Rokkones smiler:

– Det var her disse karene danset ut ungdomsskoene sine, vet du, smiler hun.

– Å, det hendte vi var innom baren, også da, smiler Harald Vognild tilbake.

Når det ble lov. For mange som er her denne dagen mimrer om de spesielle serveringsreglene som fantes før. Det var ikke så lett for oppdalingene å få seg noe å drikke. Det var forbeholdt «de reisende». Men regler er til for å omgås:

– Hvis de hadde kjøpt togbillett fra Oppdal til Fagerhaug, så kunne de få kjøpe øl, sier Vegard Øverhaug, daglig leder ved Spisbar i Oppdal.

– Det er en artig historie.

Han gleder seg over hotellåpningen.

– Jeg husker også fremdeles karene som spilte curling, kanskje spesielt skottene, som hadde lue og kilt. Vi skjønte ikke hva de drev på med, det var over vår fatteevne, sier han og ler.

Mye mimring

Erik Hindseth, Ola Storli og Arnt Gorset treffer hverandre i døråpningen, og mimrer om hvordan ting var før.

– Dette er helt topp. Vi har jo vokst opp med hotellet. Vi forsøkte å bomme øl her i gamle dager, flirer de.

De forteller at det var spiseplikt på hotellet.

– Vi måtte kjøpe en brødskive med hvitost for å få kjøpe øl!

Gorset husker at det var kiosk i resepsjonen, der pleide han å kjøpe gamle tegneserieblader.

– Mickey husker jeg godt, sier han med et smil, og ramser opp flere tegneseriehelter.

Ola Storli forteller at da de hadde fjordinger på gården; det vil si slåttefolk fra mørekanten, så var det stor stas for disse å dra ned til stasjonen å kikke på toget.

– Det var ikke mange av dem som hadde sett tog før.

Vil bruke hotellet

De tre legger til at de vil bruke hotellet, om det blir anledninger til det.

Og hotellvert Steinar Furnes røper at han har planer.

– Vi har vært i kontakt med arrangementselskapene til både Åge og DDE, men det er litt utfordrende at produksjonene til artistene er blitt så svære, sier han.

– Samtidig vet jeg at de selv godt husker hvordan det var å spille her, da det var 600 mann her, og trangt og intimt, legger han til.

Det husker også Kurt Erik Nordheim og Heidi Godtland.

– Det er så bra at det åpner et sted vi kan gå ut. Her kan bedriftene ha julebord, og det blir veldig fint når puben George åpner igjen, sier de.

Anne Indergård Dahle er innom og ser på hotellet som hun selv jobbet som resepsjonist ved da hun flyttet til Oppdal i 1995,  før hun startet på Kiwi.

– Jeg gleder meg til Perrongen åpner, det blir artig å gå ut og ha et sted å spise, sier hun. Perrongen har vært stengt i fem år, siden august 2012.

– Det er dette som er Oppdal

Og det er mange som har jobbet ved hotellet, noen er allerede i full fyk. Så langt har trioen som driver ansatt 15 personer, og hatt veldig god hjelp av 30 «dugnadsvenner».

Marit Reitan er en av de som løper rundt og i farten kommenterer hun at nå er ting på stell igjen. Reitan avslører at hun flagget på full stang den dagen nyheten om hjemkjøpet ble kjent.

– Det er dette som er Oppdal, sier hun, før hun løper for å hente mer kaffe.

Kaffe har imidlertid Ruth Nergård og Rannei Vognild fått, allerede.

De to har jobbet ved hotellet i mange år.

– Det er kjempekoselig at det er åpent. Det er for så vidt ikke så veldig forandret, men det er pusset opp fint. Vi kommer helt sikker til å bruke det.

Nergård legger til at hun synes dette er veldig trivelig. Og roser den nye ledelsen.

– Jeg har hatt alle tre som sjefer, jeg vet de er dyktige. Jeg har absolutt trua. Dette er folk som bretter opp ermene. Og det må man. Det er jobb 24 timer i døget, sju dager i uka.

Og som én av gjestene påpeker:

– Nå er bygda i vater att. Det har skurret lenge, nå.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert