Kan være nytt sykdomsutbrudd på Dovrefjell:

Sykdomsutbrudd i moskusstammen

To moskuskalver er døde, begge var avkreftet og hadde den smittsomme sykdommen munnskurv.

Det bekrefter Tord Bretten i Statens naturoppsyn søndag morgen overfor OPP. Den ene kalven ble skutt ved en av Forsvarets bygninger på Hjerkinn, den andre ble påkjørt og drept av toget i Geitbergtunnelen på Hjerkinn.

Mandag skal Bretten og en ekspert fra Veterinærinstituttet, som følger opp helsetilstanden i moskusstammen, innover på Dovrefjell for å lete etter flere syke kalver.

Bretten er overrasket over utbruddet av den svært smittsomme virussykdommen, som fører til sår og skorper rundt munn og nese. Det siste utbruddet var i 2016, det første store i 2004 da 15 kalver og ett ungdyr ble avlivet.

– Munnskurv har dukket opp fjerdehvert år. Vi hadde utbrudd i 2008, og store utbrudd i 2012 og i 2016, sier Bretten som opplyser at sykdommen vanligvis rammer kalver. Men i 2016 ble også voksne dyr rammet.

Munnskurv smitter ved berøring og viruset kan ligge latent i lang tid før det bryter ut.

– Kalven vi skjøt på Hjerkinn blødde, og var avkreftet. Begge veide 32 kilo, og var veldig små til å være årskalver, sier Bretten.

Han sier det hele tiden er en avveining om dyrene skal skytes, moskus kan leve med munnskurv. Men blir sårene for store kan det føre til at de ikke klarer å få i seg mat.

– Det er ikke noe fasitsvar når vi bør avlive. Blir plagene for store, vil de gå for seg selv og vil da ikke utgjøre noen fare for smitte i flokken, sier Bretten.

Over helga tar han turen innover Dovrefjell for å se om det er flere dyr med munnskurv i flokkene rundt Hjerkinn.

0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer