Arne Aspeland, John Kletthammer, Torstein Lund og Arne Landfald under minnemarkeringen ved gravstøtte på Lønset kirke i 2008.

Arne Aspeland, John Kletthammer, Torstein Lund og Arne Landfald under minnemarkeringen ved gravstøtte på Lønset kirke i 2008. Foto: Privat

Historisk kveld på Gjøra om katastrofevinteren 1868:

Minnes skredtragedien

Mandag 12. februar var det 150 år siden Norgeshistoriens verste snøskred - 32 mennesker omkom i Oppdal da tre gårder i Klevgardene ble knust av de voldsomme snømassene.

Onsdag kveld blir det en historisk kveld i Sunndalsporten på Gjøra for å minnes skredvinteren for 150 år siden da til sammen 42 mennesker omkom i Sunndal og Oppdal.

– Det snødde tre uker strekk, og i Oppdal lå det to meter på flat mark, forteller journalist Tommy Fossum som har skrevet bok om skredene i de to bygdene.

John Kletthammer og Per Aalbu bor i Klevgårdene i dag og har samlet mye informasjon og historier fra tragedien som krevde 32 menneskeliv. De viser bilder og forteller historier knyttet til tragedien for 150 år siden. Den.ble ekstra stor på grunn av at det hadde flyttet mange veiarbeidere med familier til grenda i forbindelse med arbeidet med Gråurd-veien denne vinteren. 21 av de omkomne kom fra Nord-Gudbrandsdalen, 11 var bofaste i grenda.

– Skred har oppdalinger og sunndalinger levd med i alle år. For 150 år siden følte de nok på seg at det ville komme skred. Men det var ingen ting å hjelpe seg med, det var ingen plasser å dra, sier Fossum til Radio E6.

Tor Helge Gravem har søkt og funnet stoff om snøskredtragedien som tok livet av åtte mennesker ved Otthjellen ved Ottem, mens Tommy Fossum maler med en litt bredere pensel om «fimbulvinteren» for 150 år siden som ble det verste skredåret i Norge noensinne. 168 mennesker omkom i snøskred i Norge.

Fossum skrev boken «Barske folk og fjell – Vær og vind, flom og ras i Sunndal og Oppdal» sammen med Petter Erik Innvik.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert