TØRT: Her, på garden Ekrann sine jorder på Driva, er det flekkvis brunt etter tørken. Harald Loe (bak) Jon Olav Ekrann og Thor Olav Riise (skjult) har vannet åkrene i ukevis.

TØRT: Her, på garden Ekrann sine jorder på Driva, er det flekkvis brunt etter tørken. Harald Loe (bak) Jon Olav Ekrann og Thor Olav Riise (skjult) har vannet åkrene i ukevis.

Langvarig tørke gir dårlig førsteavling:

Ber bøndene slå nå

– Ta førsteslåtten nå, og forsøk å berge det du kan, sier rådgiver Anne Karin Botnan på Norsk landbruksrådgivning.

Mange steder har det ikke regnet siden begynnelsen av mai, og i Drivdalen har vatningsanleggene gått siden 15. mai.

I lavlandet er det noen steder så tørt at sauene rømmer fra beitet. Nå frakter bøndene dyrene til fjells flere uker tidligere enn normalt, skriver nrk.no.

For det er tørke nå. Siste 30 døgn har det kommet forsvinnende lite nedbør, bare 2,4 mm har falt i Oppdal, og 1,4 mm av dette kom 11. juni.

Lars Erik Wallin er generalsekretær for Norsk sau og geit, som organiserer sauebønder over hele landet. Flere steder er beitene i lavlandet så tørre og snauspiste at mange bønder har kjørt sauene til fjells flere uker tidligere enn normalt. Også i Oppdal er sauene sendt til fjells rekordtidlig.

Wallin sier til NRK at situasjonen er kritisk.

– Slik det ser ut nå, med den tørken vi har på Østlandet og i hele Sør-Norge, kan det begynne å se kritisk ut for fôrsituasjonen framover. En ting er jo beiter, men en annen ting er vinterfôr. Det kommer noen meldinger nå, om at det er lite fôr i år.

Mange bønder husker året 1991 som et år man slo graset rekordtidlig, da var det 15. juni man begynte å ta de første avlingene i Oppdal. I normalår er det førsteslått i Oppdal mellom St. Hans og 1. juli.

– Vi oppfordrer folk til å forsøke å berge det de kan nå, sier rådgiver Anne Karin Botnan ved Norsk landbruksrådgiving Trøndelag til Radio E6.

Hun viser til at store områder er brunsvidd etter den lange varmeperioden vi har hatt i regionen.

Gresset er tynt og har stresspiret, og nå er det bare nedbør som kan berge en god andreavling.

– Vi setter vår lit til at det kommer regn, det er meldt noe regn til helga, men man vet aldri, sier Botnan.

– Det er bare bøndene på Jæren og i Nord-Norge som er fornøyd med avlingene sine, over store deler av landet har det vært for tørt. Det betyr at det blir ikke å få kjøpt fôr til vinteren, heller, sier Botnan, som altså har følgende oppfordring:

– Slå gresset, gjødsle, og sats på at det blir en solid andreavling.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert