Ola Bjerkås har forfattet fire av bygdebøkene i Oppdal. Kjell Haugland (t.h) fortalte flere historier fra bøkene.

Ola Bjerkås har forfattet fire av bygdebøkene i Oppdal. Kjell Haugland (t.h) fortalte flere historier fra bøkene. Foto: Gina Hindseth

Har skrevet over 2500 sider bygdehistorie:

Hedret Ola Bjerkås

Fire bøker om Oppdals bygdehistorie er ført i pennen av Ola Bjerkås. Søndag kveld fikk han hyllesten han fortjener for jobben han har gjort.

Ola Bjerkås har lagt ned mye arbeid rundt bygdebøkene i Oppdal. Siden 2002 har det blitt fire bøker, og over 2500 sider om slekt og bygdehistorier fra Oppdal. Han startet med boka om Drivdalen (2002), hvor han selv også er født, deretter kom bindene «Båggåstranda og Spælen» (2009), «Fra Furunes til Vognillan» (2012) og til slutt «Vognillan til Auna» (2017).

Hovedpersonen fikk selv ikke mulighet til å bli med på lanseringen av den siste boken i november i fjor, på grunn av sykdom. Søndag kveld fikk han den hyllesten han fortjener for arbeidet han har nedlagt.

– Her var det mange kjente, kommenterte bygdebokforfatteren selv da han ankom Hoksengstuggu, og nikket og smilte forsiktig til  alle, de fleste ansikter han hadde sett før.

Varaordfører Ingvill Dalseg overrakte blomster og hilsen fra Oppdal kommune, og så tok leder i historielaget, Kjell Haugland, ordet.

– Det som preger Olas arbeid, er soliditet, sa Haugland, og la til:

– En kan stole på det han skriver, og han tar ingen snarveier.

For det er ingen enkel jobb å forfatte bygdebøkene. Kirkebøker og tingbøker skal leses, skrifter skal tydes, og ikke minst; betydning av ord kan ha blitt endret siden de ble nedskrevet.

– Bygdebøkene er et oppslagsverk og en tidsreise, fortalte Haugland. Og tok frem utdrag fra bøkene Bjerkås har forfattet, om bondelivet, om seksualitet, om liv og død.

– Vi har hatt et godt samarbeid, sa Haugland til Bjerkås på vegne av Oppdal Historielag som har vært med på gjennomgangen av stoffet til bøkene.

– Det er trivelige minner som jeg har for livet, fortsatte han.

Da Ole Bjerkås selv tok ordet etter Haugland, kommenterte han slik:

– Jeg vil bare si at det har vært en interessant jobb. Jeg kunne ikke hatt en bedre jobb å avslutte yrkeskarrieren min med.

– Men det ble en litt brå slutt, la han til, før han tok i mot fortjent applaus fra de frammøtte.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert