Slik ser arkitektfirmaet Pir II for seg innovasjonssenteret i Oppdal.

Slik ser arkitektfirmaet Pir II for seg innovasjonssenteret i Oppdal. Foto: Illustrasjon Pir II

Derfor bør signalbygget reises i sentrum:

Ja til innovasjon!

Vi tror at bygget vil bli en attraksjon, et inspirerende bygg fylt med aktiviteter og mennesker, skriver to ansatte i Nasjonalparken næringshage i dette debattinnlegget.

I løpet av den siste tiden har Innovasjonssenteret vært flittig drøftet og diskutert i ulike fora. Både positive og negative sider har kommet frem – noe annet ville vært rart.

Vi mener at innovasjonssenteret vil være positivt for Oppdal, både med tanke på sentrumsutvikling, næringsutvikling og som reisemål. Tenk at Siva, statens virkemiddel for tilretteleggende eierskap og utvikling av bedrifter og nærings- og kunnskapsmiljø i hele landet, ønsker å investere i Oppdal!

Møteplass

Vi tror at bygget vil bli en attraksjon, et inspirerende bygg fylt med aktiviteter og mennesker. Vi håper at et slikt signalbygg også fører til at tilreisende stopper i Oppdal og blir her lengre. Utendørs vil det være tilrettelagt for uformelle møter, både om sommeren og vinteren. En uteplass med  tilhørende servering vil bli et sted hvor voksne kan drikke kaffe, barn leker og ungdommer treffes.

Innovasjonssenteret skal ikke bare være en møteplass for oss som bor og jobber her, men også for andre studenter, gründere, fagpersoner, fritidsbeboere og turister.

Vi har sett at flere lurer på hvorfor innovasjonssenteret skal ligge midt i sentrum. Vi tror at Auna blir en enda mer attraktiv møteplass, og at innholdet i bygget vil tiltrekke ulike folk, med ulike interesser til sentrumsgata. Vi synes det er en spennende tanke at innholdet i bygget kan greie å tiltrekke seg forskeren fra NTNU, stisyklisten, håndverkeren, nysgjerrige skoleelever og småbarnsfedre i permisjon.

Innvendig skal det blant annet være butikker, klatresenter, treningssenter og coworking space. Nasjonalparken Næringshage har ambisjoner om å etablere ulike skaperverksted innenfor blant annet tre, tekstil, teknologi, foto og film. Et skaperverksted er et idéfellesskap der alle er velkommen til å utfolde seg kreativt.

Næringsutvikling og bedriftsetablering

Utvikling, verdiskapning og innovasjon skapes når mennesker møtes og samhandler. Innovasjonssenteret vil bli et sted der mennesker med ideer til egne bedrifter og produkter, kunnskap og skaperkraft finner et fellesskap og virker sammen.

Så hvordan kan vi legge bedre til rette for at dette skal skje? Og ikke nok med det, hvordan kan vi legge til rette for at flere ideer ikke bare blir snakket om, men også blir satt ut i live?

Næringslivet jobber stadig med utvikling og nyskapning. Vi trenger å dra inn kompetanse fra fjern og nær, vi trenger å diskutere ideer med lokale og utenforstående. Vi må tørre og gå ut av den berømte boksen, og tenke annerledes i situasjoner der vi kanskje ønsker å gå etter det trygge og nære.

Med innovasjonssenteret kan vi etablere et tyngdepunkt for næringsutvikling, innovasjon og vekst i regionen. Vi har et rikt og fremoverlent næringsliv som vil ha behov for flere samarbeidspartnere og ny kompetanse for å opprettholde vekst og markedsposisjon. Allerede nå har Nasjonalparken Næringshage fått oppmerksomhet lokalt og nasjonalt, blant annet fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet, andre næringshager og NTNU.

I innovasjonssenteret blir det tilrettelagt for at gründere får testet og utviklet sine ideer, de kan få sitt første kontorsted i et dynamisk og utviklingsrettet miljø.

Vi har trua på innovasjonssenteret og synes bygget er helt rått!

Hilsen Mari Kvarberg Erdal og Rønnaug Nyrnes i Nasjonalparken Næringshage

Kommentarer (10)

 1. Aud Marie Bøe For 7 måneder siden

  "bygget kan greie å tiltrekke seg forskeren fra NTNU, stisyklisten, håndverkeren, nysgjerrige skoleelever og småbarnsfed... Vis mer "bygget kan greie å tiltrekke seg forskeren fra NTNU, stisyklisten, håndverkeren, nysgjerrige skoleelever og småbarnsfedre i permisjon." E æ som regel ikke den som hyle høgast om likestilling i betydning av kjønn, men e greid no å heng me opp i "småbarnsfedre" i permisjon...🤔

 2. Marianne Dolpen For 7 måneder siden

  Det er vel ingen motsetninger i å både ønske seg innovasjon og en bedre egnet tomt for et slikt enormt bygg? Med en mer ... Vis mer Det er vel ingen motsetninger i å både ønske seg innovasjon og en bedre egnet tomt for et slikt enormt bygg? Med en mer luftig plassering på et bedre egnet sted, vil bygget komme mer til sin rett og man slipper å bryte alt av lover og regler, og gjøre seg ut med naboene. Er det virkelig sånn at Staten skal bestemme tomtevalg, og at man da skal se bort fra alt av regelverk som gjelder for alle andre? Da vil jeg i så fall kalle dette for utpressing.

 3. Øyvind Fjellang For 7 måneder siden

  Odd: firmaet heter APX Systems. Vi har ikke fått ett eneste oppdrag eller en eneste krone i støtte fra Næringshagen. Vi ... Vis mer Odd: firmaet heter APX Systems. Vi har ikke fått ett eneste oppdrag eller en eneste krone i støtte fra Næringshagen. Vi har fått nye kunder gjennom nettverket av Næringshager i Trøndelag. Det er det som er hele poenget her. Næringshagen åpner nye arenaer som hjelper parter i næringslivet å finne hverandre. Hvis ikke det er å bidra til flere arbeidsplasser, så vet ikke jeg.

 4. Trude Aalbu For 7 måneder siden

  Et innlegg som burde kommet mye før, men som jeg skjønner kommer nå etter debatten som har vært i det siste. Dette innle... Vis mer Et innlegg som burde kommet mye før, men som jeg skjønner kommer nå etter debatten som har vært i det siste. Dette innlegget gir en større forståelse for hva dette faktisk er. Jeg er selv gründer og vet at Innovasjonssenteret vil være et sted jeg kommer til å benytte meg mye av i fremtiden. Likevel syntes jeg det var noe merkelig å skulle sette opp et så enormt bygg midt i sentrum – som i praksis kun er for bedrifter, treningsentusiaster og klatreinteresserte (satt litt på spissen). Jeg synes dette innlegget belyser mer hva dette senteret faktisk er – og næringshagen får nå en viktig oppgave med å faktisk gjøre dette til et sted for alle, og ikke bare spesielt interesserte. Jeg skal innrømme at jeg fortsatt synes bygget er noe voldsomt og jeg forstår reaksjonene. Det er trist at den fine og åpne plassen med lekeområde for barna som vi nå har fått midt i sentrum skal forsvinne igjen til fordel for et kjempestort byggverk som vi i praksis ikke vet hvordan blir. Men jeg må si at jeg er mer positiv etter å ha lest dette innlegget. Likevel er det noen utfordringer som må løses. Vi blir ikke færre folk i Oppdal og parkeringsbehovet i sentrum blir ikke mindre. Lykke til!

 5. Øyvind Nicolaisen For 7 måneder siden

  Oddvar: Vi har en ufo i Oppdal

 6. oddvar magne skjørstadmo For 7 måneder siden

  Enig, ja til innovasjon! Men nei til altfor rare hus! Men hvis det absolutt skal være hus med særpreg, hvorfor ikke byg... Vis mer Enig, ja til innovasjon! Men nei til altfor rare hus! Men hvis det absolutt skal være hus med særpreg, hvorfor ikke bygge huset formet som en UFO! Montert på påler, så ville det bli masse parkeringsplasser under! Med riktig lyssetting om vinteren, så ville det bli noe ingen andre har.

 7. Rønnaug Nyrnes For 7 måneder siden

  Odd Nyberg: Industri 4.0 Trøndelag er et prosjekt som Trøndelag fylkeskommune og næringshager, inkubatorer og andre inno... Vis mer Odd Nyberg: Industri 4.0 Trøndelag er et prosjekt som Trøndelag fylkeskommune og næringshager, inkubatorer og andre innovasjonsmiljø i Trøndelag samarbeider om. Her jobber vi med både kompetanseheving i bedrifter innen digitalisering, samt kobling av bedrifter med ekspertise som kan løse ulike behov de har. Dette kan være alt fra effektivisering av produksjonslinjer til større organisatoriske endringer.

 8. Odd Nyberg For 7 måneder siden

  Interessant ! Har Øyvind et organisasjonsnummer for dette, slik at det er mulig å få noen tall på bordet ? Fant ikke In... Vis mer Interessant ! Har Øyvind et organisasjonsnummer for dette, slik at det er mulig å få noen tall på bordet ? Fant ikke Industri 4.0 for å dobbeltsjekke. Mange private får nok mange oppdrag fra Næringshagene, som tydeligvis oser over av penger, mangler normal folkskikk, og ikke bryr seg om regler som alle andre må følge. Tenker selvfølgelig på fremgangsmåte for bygging i sentrum. Trodde et slikt senter burde gå foran som eksempel for andre.

 9. Øyvind Fjellang For 7 måneder siden

  Du har åpenbart ingen erfaring med arbeidet som Nasjonalparken Næringshage driver når du mer enn antyder at de ikke skap... Vis mer Du har åpenbart ingen erfaring med arbeidet som Nasjonalparken Næringshage driver når du mer enn antyder at de ikke skaper arbeidsplasser. Det private firmaet jeg jobber for har vært i kontakt med Næringshagen i forbindelse med forprosjektet Industri 4.0 og gjennom kontaktflaten deres så har vi fått såpass med oppdrag at vi nå vurderer sterkt å ansette en person til på Oppdal. Dette etter kun kort kontakt med Næringshagen. Næringshagen(e) og Siva gjør en viktig jobb som jeg tror man skal være forsiktig med å kategorisere som tap for statskassa.

 10. Odd Nyberg For 7 måneder siden

  Mari og Rønnaug: Kor mange bedrifter og arbeidsplassa ha dokk skapt ? Ka æ nettoen - e mene koss vei går pengflyten. U... Vis mer Mari og Rønnaug: Kor mange bedrifter og arbeidsplassa ha dokk skapt ? Ka æ nettoen - e mene koss vei går pengflyten. Ut fra - eller inn te statskassa ? Ha dokk spurt Donald Trump koss han fikk 250.000 nye arbeidsplassa på 1 mnd ?

Legg inn kommentar

Kommentarer (10)

 1. Aud Marie Bøe For 7 måneder siden

  "bygget kan greie å tiltrekke seg forskeren fra NTNU, stisyklisten, håndverkeren, nysgjerrige skoleelever og småbarnsfed... Vis mer "bygget kan greie å tiltrekke seg forskeren fra NTNU, stisyklisten, håndverkeren, nysgjerrige skoleelever og småbarnsfedre i permisjon." E æ som regel ikke den som hyle høgast om likestilling i betydning av kjønn, men e greid no å heng me opp i "småbarnsfedre" i permisjon...🤔

 2. Marianne Dolpen For 7 måneder siden

  Det er vel ingen motsetninger i å både ønske seg innovasjon og en bedre egnet tomt for et slikt enormt bygg? Med en mer ... Vis mer Det er vel ingen motsetninger i å både ønske seg innovasjon og en bedre egnet tomt for et slikt enormt bygg? Med en mer luftig plassering på et bedre egnet sted, vil bygget komme mer til sin rett og man slipper å bryte alt av lover og regler, og gjøre seg ut med naboene. Er det virkelig sånn at Staten skal bestemme tomtevalg, og at man da skal se bort fra alt av regelverk som gjelder for alle andre? Da vil jeg i så fall kalle dette for utpressing.

 3. Øyvind Fjellang For 7 måneder siden

  Odd: firmaet heter APX Systems. Vi har ikke fått ett eneste oppdrag eller en eneste krone i støtte fra Næringshagen. Vi ... Vis mer Odd: firmaet heter APX Systems. Vi har ikke fått ett eneste oppdrag eller en eneste krone i støtte fra Næringshagen. Vi har fått nye kunder gjennom nettverket av Næringshager i Trøndelag. Det er det som er hele poenget her. Næringshagen åpner nye arenaer som hjelper parter i næringslivet å finne hverandre. Hvis ikke det er å bidra til flere arbeidsplasser, så vet ikke jeg.

 4. Trude Aalbu For 7 måneder siden

  Et innlegg som burde kommet mye før, men som jeg skjønner kommer nå etter debatten som har vært i det siste. Dette innle... Vis mer Et innlegg som burde kommet mye før, men som jeg skjønner kommer nå etter debatten som har vært i det siste. Dette innlegget gir en større forståelse for hva dette faktisk er. Jeg er selv gründer og vet at Innovasjonssenteret vil være et sted jeg kommer til å benytte meg mye av i fremtiden. Likevel syntes jeg det var noe merkelig å skulle sette opp et så enormt bygg midt i sentrum – som i praksis kun er for bedrifter, treningsentusiaster og klatreinteresserte (satt litt på spissen). Jeg synes dette innlegget belyser mer hva dette senteret faktisk er – og næringshagen får nå en viktig oppgave med å faktisk gjøre dette til et sted for alle, og ikke bare spesielt interesserte. Jeg skal innrømme at jeg fortsatt synes bygget er noe voldsomt og jeg forstår reaksjonene. Det er trist at den fine og åpne plassen med lekeområde for barna som vi nå har fått midt i sentrum skal forsvinne igjen til fordel for et kjempestort byggverk som vi i praksis ikke vet hvordan blir. Men jeg må si at jeg er mer positiv etter å ha lest dette innlegget. Likevel er det noen utfordringer som må løses. Vi blir ikke færre folk i Oppdal og parkeringsbehovet i sentrum blir ikke mindre. Lykke til!

 5. Øyvind Nicolaisen For 7 måneder siden

  Oddvar: Vi har en ufo i Oppdal

 6. oddvar magne skjørstadmo For 7 måneder siden

  Enig, ja til innovasjon! Men nei til altfor rare hus! Men hvis det absolutt skal være hus med særpreg, hvorfor ikke byg... Vis mer Enig, ja til innovasjon! Men nei til altfor rare hus! Men hvis det absolutt skal være hus med særpreg, hvorfor ikke bygge huset formet som en UFO! Montert på påler, så ville det bli masse parkeringsplasser under! Med riktig lyssetting om vinteren, så ville det bli noe ingen andre har.

 7. Rønnaug Nyrnes For 7 måneder siden

  Odd Nyberg: Industri 4.0 Trøndelag er et prosjekt som Trøndelag fylkeskommune og næringshager, inkubatorer og andre inno... Vis mer Odd Nyberg: Industri 4.0 Trøndelag er et prosjekt som Trøndelag fylkeskommune og næringshager, inkubatorer og andre innovasjonsmiljø i Trøndelag samarbeider om. Her jobber vi med både kompetanseheving i bedrifter innen digitalisering, samt kobling av bedrifter med ekspertise som kan løse ulike behov de har. Dette kan være alt fra effektivisering av produksjonslinjer til større organisatoriske endringer.

 8. Odd Nyberg For 7 måneder siden

  Interessant ! Har Øyvind et organisasjonsnummer for dette, slik at det er mulig å få noen tall på bordet ? Fant ikke In... Vis mer Interessant ! Har Øyvind et organisasjonsnummer for dette, slik at det er mulig å få noen tall på bordet ? Fant ikke Industri 4.0 for å dobbeltsjekke. Mange private får nok mange oppdrag fra Næringshagene, som tydeligvis oser over av penger, mangler normal folkskikk, og ikke bryr seg om regler som alle andre må følge. Tenker selvfølgelig på fremgangsmåte for bygging i sentrum. Trodde et slikt senter burde gå foran som eksempel for andre.

 9. Øyvind Fjellang For 7 måneder siden

  Du har åpenbart ingen erfaring med arbeidet som Nasjonalparken Næringshage driver når du mer enn antyder at de ikke skap... Vis mer Du har åpenbart ingen erfaring med arbeidet som Nasjonalparken Næringshage driver når du mer enn antyder at de ikke skaper arbeidsplasser. Det private firmaet jeg jobber for har vært i kontakt med Næringshagen i forbindelse med forprosjektet Industri 4.0 og gjennom kontaktflaten deres så har vi fått såpass med oppdrag at vi nå vurderer sterkt å ansette en person til på Oppdal. Dette etter kun kort kontakt med Næringshagen. Næringshagen(e) og Siva gjør en viktig jobb som jeg tror man skal være forsiktig med å kategorisere som tap for statskassa.

 10. Odd Nyberg For 7 måneder siden

  Mari og Rønnaug: Kor mange bedrifter og arbeidsplassa ha dokk skapt ? Ka æ nettoen - e mene koss vei går pengflyten. U... Vis mer Mari og Rønnaug: Kor mange bedrifter og arbeidsplassa ha dokk skapt ? Ka æ nettoen - e mene koss vei går pengflyten. Ut fra - eller inn te statskassa ? Ha dokk spurt Donald Trump koss han fikk 250.000 nye arbeidsplassa på 1 mnd ?

Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert