Kommunestyret anmelder everk-lekkasje

Jakter aviskilde etter lekkasjer

Kommunestyret vil politianmelde avislekkasje i Everksaken.

Lekkasjen av de hemmelige everksdokumentene ble tatt opp i et ekstraordinært formannskapsmøte under dagens kommunestyremøte.

Der var reaksjonene kraftige på at OPP har fått tak i papirer som var unntatt offentlighet. Welander reagerer spesielt på at det er offentliggjort detaljer rundt  videresalg av kundeporteføljen.
– Forhandlingsutgangspunktet for TrønderEnergi er ødelagt, jeg håper de får den prisen de har avtalt med oss. Det er veldig alvorlig, vi kan risikere noe der uten at jeg kan det juridiske, sa Welander som tidligere på dagen irettesatte kommunestyret etter lekkasjen.

Varaordfører Ingvill Dalseg (H) mente det var viktig å skape presedens, og mente det var riktig å både politianmelde og be kontrollutvalget se på lekkasjen.

– Vi kan gjøre begge deler, sa Dalseg.

Trygve Sande (V) påsto han satte kaffen i halsen da han leste OPP sist torsdag:
– Jeg skulle ønsket en større grad av åpenhet rundt saken og angrer på at vi ikke hadde åpne møter i den første forhandlingene. Men fra det å være uenig om åpenhet og lekke hele dokumentet,  er et ekstremt alvorlig brudd på tilliten, sa Sande og la til:

– Dette er en kortlsutning av den som har gjort vurderingen. Å lekke forhandlingsposisjonen til kommunen har lite med varsling, det er uverdig omgang med dokumentene, sa Sande.

Han påpekte at kildevernet står sterkt i norsk presse og derfor neppe vil føre fram.

–Men det er greit å markere at kommunen tar dette på alvor, og slik bygge opp omdømmet vårt og vise at vi tar taushetsplikten på alvor.

– Er det folk i kommunestyret som driver sabotasje mot saken? Jeg har aldri opplevd noe sånt før. Her bør det bli anmeldelse, sa Bjørg Marit Sæteren (Sp).

– Jeg reagerte med vantro, sa Tor Snøve (Ap) som mener kontrollutvalget ihvertfall må se på saken.

– Politianmeldelse er også helt greit for meg, sa Snøve.

Den som har lekket opplysningene kan bli holdt økonomisk ansvarlig, mente rådmann Dagfinn Skjølsvold.

– Fullstendig uakseptabelt. Jeg skjønner ikke hva vedkommende har tenkt på, sa Heidi Pawlik Carlson (KrF).

Sande ga også både takk og spark til OPP.

– Jeg vil applaudere pressen. De jobber for å få fram taushetsbelagte opplysninger, det er de i sin fulle rett til, Det er jobben deres. Men når åpenheten setter store inntekter for innbyggerne i spill, har de også et samfunnsansvar. Selv om det er rett å gjøre det, er det lov å være smartere, sa Sande (V).

Saken ble deretter behandlet i kommunestyret torsdag ettermiddag.

Et enstemmig kommunestyre vedtok å forfølge saken ved å politianmelde lekkasjen. Saken videresendes også til kontrollutvalget.

Dette er vedtaket:

1. Kommunestyret viser til oppslag i media om betingelser i avtale med TrønderEnergi om aksjesalg.  Dette er opplysninger som kommunestyret har besluttet unntatt offentlighet.  Kommunestyret mener forholdet er brudd på pålagt taushetsplikt.

Kommunestyret ber ordføreren anmelde forholdet.

2.  Saken oversendes kontrollutvalget for vurdering og behandling.

Vennligst Logg inn for å kommentere