Harald og Anne Brit Jære møtte fredag kveld denne jervefamilie på fire uti Storlidalen. Statens Naturoppsyn har ikke fått beskjed om å iverksette tiltak.
Harald og Anne Brit Jære kom i juni over denne jervefamilien på fire uti Storlidalen. I Oppdalsfjellene skal det ikke forekomme jervyngling.Bilde 1 av 2
Bare to av ungene fulgte etter mora, så hun måtte snu for å hente med seg tredjemann. Familien hadde ingen hast med å komme seg videre.
Bare to av ungene fulgte etter mora, så hun måtte snu for å hente med seg tredjemann. Familien hadde ingen hast med å komme seg videre.Bilde 2 av 2

Jervefamilie i Oppdal på tur langs trafikkert vei:

Møtte jervefamilie i Storlidalen

Fredag kveld kom Harald Kristian Jære og kona Anne Brit tett på en jervefamilie i Storlidalen. Sauebonde Hallvard Storli mener de skulle blitt tatt ut når de første observasjonene kom i mai.

Fredag kveld hadde Harald Kristian Jære og kona Anne Brit en spesiell opplevelse da de var på kjøretur i Storlidalen.

–Vi var ute og kjørte en tur og dumpa rett på dem, forteller Jære om opplevelsen. I flere minutter fikk de observere en jervefamilie med mor og tre barn.

–Først lurte vi jo på hvilke skapninger dette var, men det viste seg fort at det var jerv. Vi stoppet bilen og så på dem, da var de 30-40 meter unna oss.

Og jervefamilien hadde det ikke travelt. Ungene lekte seg i grøftekanten og virket som de ikke hadde lyst til å gå videre. Mora måtte snu og gå tilbake for å få med seg tredjemann.

–Det var en vanvittig opplevelse, og noe vi neppe kommer til å få se igjen. Men så blir det litt blåmandag når du kommer hjem, og tenker over konsekvensene for dem som har sauer i området, forteller Jære.

Og dette er ikke første gang jervefamilien har blitt observert. Allerede 10. mai i år meldte noen skiløpere ifra om familien, forteller Frode Aalbu i Statens Naturoppsyn.

– Vi fikk ikke beskjed om å gjøre noe da, og er ikke kjent med noe oppdrag om å ta dem ut nå, forteller Aalbu.

Observasjonen loggføres, og noe mer tiltak enn det tror han ikke blir iverksatt på nåværende tidspunkt.

– Det er viltseksjonen innen Miljødirektoratet som avgjør hvilke ynglinger som får bli, og hvilke som ikke får. Direktoratet er kjent med situasjonen, men har valgt at de skal få bli. Jeg vet ikke bakgrunnen for avgjørelsen, forteller Aalbu.

Sauebonde Hallvard Storli i Storlidalen var i Kristiansund da han fredag fikk beskjed om jervefamilien som var blitt observert. I tillegg til Jæres observasjon, ble han kontaktet av en hytteeier som så det som sannsynligvis var de samme jervene senere på kvelden.

– Det ble ikke en god natts søvn i natt, men det er fint lite jeg kan gjøre med det, forteller Storli. Han mener jervene burde ha blitt tatt ut allerede tidligere i vår, da de visste hvor hiet var. Det er en større utfordring å få felt de nå.

Selv var han en av sauebøndene som kom best i fra det i fjor, med lite sau tatt av jerv. Men med stadige synliggjøringer av jerven er han redd for at det ikke går like bra i år.

– Det tegner ikke godt. Det vil trolig gi utslag utpå sensommeren, da er jerven mer aktiv, forteller Storli.

– Å få høre at de er så nær, setter følelsene i sving. Det blir tett på kroppen.

–Jeg setter pris på å få beskjed om aktiviteten i fjellet. Både om noen ser jerv, eller finner kadaver, oppfordrer Storli til folk som skal i fjellet i sommer.

Vennligst Logg inn for å kommentere
4 Kommentartråd
0 Svar
0 Følgere
 
Kommentar med flest reaksjoner
Mest populære kommentartråd
3 Kommentarforfattere
Inge Bertil BrusethHarald Kr. JæreOdd Nyberg Siste kommentarforfattere
nyeste eldste mest reagert på
Odd Nyberg
Gjest
Odd Nyberg

Svak for dyr, MEN når så mange satser Så Mye på produksjon av MAT, så er det merkelig at det tviles og tviles.
Typisk Støre & co dette. Fjern rovdyra som tar husdyra i området. Men å kjøre en bestemt linje betyr vel at mange mister jobben. Dere oppe i systemet er avslørt…

Harald Kr. Jære
Gjest
Harald Kr. Jære

Er enig i det meste du skriver, men det er vel blått/mørkeblått og herr Elvestuen (V) som kjører rovdyrløpet nå?

Inge Bertil Bruseth
Gjest
Inge Bertil Bruseth

Jerven har sin plass i naturen. Her er det tilsyn av beitedyr som må på plass.

Inge Bertil Bruseth
Gjest
Inge Bertil Bruseth

Jerven trur selfølgelig at sauain æ tiltenkt hain. Å tru at Jerv, Bjørn, Ulv, Gaupe, spismus skal bli vegeteanere er en fantasi fjernt fra virkeligheten,disse er der dem hører hjemme sammen med meg uti naturen. Sauer likeså.