Insektekspert, Frode Ødegaard har alltid med seg hoven i bilen og har brukt noen av feriedagene sine i Oppdal til å sjekke ut hvordan insektene trives i varmen.

Insektekspert, Frode Ødegaard har alltid med seg hoven i bilen og har brukt noen av feriedagene sine i Oppdal til å sjekke ut hvordan insektene trives i varmen. Foto: MORGAN FRELSØY

Er du en av dem fluene foretrekker?:

Plagsom flue-sommer

Sommervarmen og tørken gjør at fluene blir enda flere, og mer pågående enn vanlig. Men det finnes noen knep som kan dempe flueplagen - i det minste litt.

Insektforsker Frode Ødegaard konstaterer i likhet med oss andre at det er mye fluer for tiden. Ødegaard, som har sitt daglige virke ved terrestrisk avdeling hos Norsk institutt for Naturforskning (NINA), har fritidsbolig i Oppdal, der han for lengst har fått erfare at insektene er svært aktive denne sommeren. Noe han tilskriver det uvanlig fine været og de høye temperaturene vi har hatt i Oppdal gjennom lang tid.

En av de mest plagsomme i sommer, er skogsflue, som har det latinske artsnavnet Hydrotaea irritans, et navn den bærer med rette. Den blir gjerne tiltrukket til mennesker og husdyr, der fluen drikker svette og tårer. De danner ekstremt nærgående svermer, særlig dersom man svetter. Fluene er umulige å jage vekk og kan krype inn i ørene, nesa og andre steder der det er veldig ubehagelig å ha dem.

– Irritansflua har vanligvis en topp litt senere på året, sier han og forteller at det finnes cirka 100 typer av fluesorten. Det er nok ingen tilfeldighet at fluene som plager oss på turer i skog og mark og nekter å forsvinne, har fått det treffende latinske artsnavnet. For skogfluer, som er den norske betegnelsen, har det ikke med å gi seg selv om vi veiver og vifter aldri så mye.

– Det kan hjelpe litt med insektsmiddel, men det nok bare vinden som gjør at de forsvinner, sier Ødegaard som trøst til alle som opplever å bli omsvermet mer enn ønskelig når de er på tur.

Nettopp det har både undertegnede og andre som ferdes ute fått erfare spesielt intenst så langt i sommer. Det vedvarende og tørre klimaet gjør fluene plagsomme av en spesiell grunn, ifølge Ødegaard, som forteller at fluene oppsøker oss fordi de tørster. Samtidig tar de ikke til takke med svetten til hvem det skulle være.

For, mens enkelte får «hodet fullt» får andre gå praktisk talt uforstyrret for fluene. Det skyldes at de foruten å oppsøke fukt, går etter bestemte lukter, ifølge insektsforskeren.

– Svetten er individuell og består av komplekse forbindelser, forklarer Ødegaard.

På spørsmål om det er noe vi kan finne på som kan gjøre oss litt mindre attraktive for fluene, sier han:

– Lyse klær fungerer mer preventivt enn mørke klær. Særlig på klegg. Ellers bruker plagen å forsvinne når man kommer seg opp på toppene hvor det blåser.

Ofte hjelper det å rett og slett finne seg et vann og vaske av seg svetten; eller klatre opp i et tre. Av en eller annen grunn blir ikke fluene med opp i trærne.

– Men det er kanskje ikke så lett å finne et tre å klatre i i fjellet, ler insektsforskeren.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert