Marit Bjerkås nett

Marit Bjerkås stakk av med seieren i kvinneklassen. - Jeg fulgte etter bestefar som lita jente og så hvordan han gjorde det, forteller Bjerkås, som fortsatt bruker ljå for å fjerne ugresset. Foto: Per Ole Aalberg

Ljåslått karer

Harald Loe (t.v), Roar Ekrann og Anders Riise drøfter kvaliteten på ljåene. - Dagens ljåer holder ikke mål, mener de og sverger til at bladet må være smidd for å være godt nok. Foto: Per Ole Aalberg

Anders Riise

Anders Riise kvesser ljåen før dyst. Foto: Per Ole Aalberg

Jon Olav Ekrann

Jon Olav Ekrann svinger ljåen på mesterlig vis.

Hanna Ishol

Hanna Ishol prøver seg med ljå for første gang og får en liten instruksjon av veteran Harald Loe.

Hassan Nasir

Hassan Nasir fra Pakistan kaster seg med i konkurransen etter først å ha sett på.

Marit Bjerkås

- Det har skjedd en glipp i år, medgir overdommer Ola Arne Aune. Det er ikke laget premie til kvinneklassen. - Det blir din jobb, humrer han til Marit Bjerkås som har laget herrepremien. Stevneleder Gjert Arne Os til venstre.

Jon Olav Ekrann

Stevneleder Gjert Arne Os gratulerer Jon Olav Ekrann med sin fjerde førsteplass.

Hassan Nasir

Pakistanske Hassan Nasir overrasket over tredjeplassen etter at han kastet seg med i konkurransen.

Rømmegrøt

Vinstradalen og Loe utmarkslag bød på rømmegrøt, spekemat og kaffe etter premieutdelingen.

Drivdalsmesterskapet i ljåslått:

Skarp tevling på vangen

Marit Bjerkås svingte ljåen best i kvinneklassen og forteller at hun fortsatt bruker redskapen som stadig flere erstatter med motoriserte kantklippere.

–Ja, jeg bruker fortsatt ljåen til kantklipping der jeg ikke kommer til med annen redskap. Alle bør ha en ljå, mener Marit Bjerkås.

Som jente fulgte hun etter bestefaren som behersket kunsten.

–  Av og til fikk jeg også prøve, minnes Bjerkås. Det var kanskje fortrinnet som skulle til for å vinne kvinneklassen i lørdagens Drivdalsmesterskap i ljåslått.

For niende gang inviterte Vinstradalen og Loe utmarkslag til den uhøytidelige konkurransen på Bruvollen i Drivdalen. Og arrangøren understreker at det sosiale er viktigere enn selve konkurransen.

Samt å holde den gamle teknikken i hevd.

Rammen om tevlingen var upåklagelig, med sol og sommervarme. Utfordringen var at den tørre sommeren hadde tørket ut vangen der konkurransen skulle foregå.

–  Vi fikk litt vanskelige forhold da vi måtte ty til bakken ovenfor Plassastuggu der det var mest brennesle. Det krever en skarp ljå, sier dommer Ola Arne Aune.

Deltagerne sørger for å gi ljåbladet en ekstra omgang med bryna for å gjøre det tilstrekkelig skjerpet til dyst.

–  Det var litt tungt å slå brennesla, men holder man ljåen godt nede mot bakken går det også bra, sier Jon Olav Ekrann. Han vant herreklassen for fjerde gang og har fra før sikret seg én plakett etter tre seiere på rad. Nå har han napp i den neste.

Dommer Ola Arne Aune sier han kan se på stilen de som har lært kunsten da de var små.

–  Bevegelsen sitter fortsatt i. De har stilen og teknikken, sier han.

Det var likevel meget jevnt nivå mellom deltagerne lørdag, der flere var nybegynnere. Hassan Nasir fra Pakistan jobber på gården til Ann-Magritt Loe i Drivdalen og meldte seg like godt på etter at de andre var ferdig –  til applaus for et trofast publikum.

–Jeg har prøvd dette en gang før som gutt hjemme i pakistan, forteller han til OPP. Etter en kort instruksjon slår han seg frem til en god trejdeplass!

–  Vi vurderer teknikk, stil, kvaliteten på stubbingen og at skåren er jevn, fin og bred. Så tar vi tiden, forklarer Ola Arne Aune.

–  Er det gode forhold og godt gras, er det en nytelse å se på de beste, sier Aune, som får god hjelp av sidemann Roar Ekrann i dømmingen.

Jon Olav Ekrann sier at han ikke bruker ljåen mye.

– Det er kun denne ene gangen i året. Det var helst de eldre karene som holdt på med ljå da de slo graset bort fra utgardene. Etter at fôrhøsterne kom ble det slutt på det, sier han.

  –  Til tross for så lite bruk ble du likevel mester?

–  Ja, jeg har ligget i høydetreing i Loslia, vettu, humrer han lurt, før utmarkslaget byr deltagere og publikum på ekte slåttemat; hjemmelaget rømmegrøt, spekemat og kaffe.

Lørdagens resultater:

Herreklassen:

1. Jon Olav Ekrann 36 poeng

2. Harald Loe,           35 poeng

3. Hassan Nasir       34 poeng

4. Steffen Ekrann     31 poeng

5. Anders Riise         30 poeng

Kvinneklassen:

1. Marit Bjerkås             30 poeng

2. Yngvild Nordigard   29 poeng

3. Jenny Kr. Heggvold 27 poeng

4. Hanna Ishol               20 poeng

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert