Kartet viser hvor mye fôr som trengs - og hvor mye bønder som har fôr til overs har meldt inn til nettsiden foroversikten.no

Kartet viser hvor mye fôr som trengs - og hvor mye bønder som har fôr til overs har meldt inn til nettsiden foroversikten.no

Mangler fôr til 22.000 dyr

Kartet som viser uåret

Dette kartet på ny nettside for norske bønder viser hvor ille fôrsituasjonen er i Norge.

Jordene i Oppdal er brunsvidde og mange oppdalsbønder opplever en voldsom avlingssvikt. OPP omtalte sist torsdag saubonde Steingrim Viken som fikk bare 35 rundballer på et jorde på 180 mål der en normal avling tilsvarer 500 rundballer. Han regner heller ikke med noen særlig andreslått og vet ikke hvor mange av de 300 vinterfôra sauene han har fôr nok til å beholde i vinter.

Han er ikke alene, flere andre bønder i Oppdal har en avlingssvikt på halvparten av det normale, bekrefter Anne Karin Botnan fra Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag til OPP.

Nedbøren som kom natt til mandag hjelper lite, det må store nedbørsmengder til for å få en god andreslått.

Det er ikke bare Oppdal bøndene sliter med ekstremtørken, over hele Østlandet er det kritisk fôrmangel.

Bergensbonden Jørn Erik Toppe tok ansvar og opprettet nettsiden forformidling.no som kobler bønder som mangler fôr med de som har fôr for salg.

Der har tørkerammede bønder over hele landet til nå meldt inn at de mangler fôr til over 22.000 dyr, og at de trenger nesten 80.000 rundballer. Det er lite i forhold til de drøyt 8000 rundballene som til nå er meldt inn av bønder som har fôr til overs.

Josefa Andreassen Torp, rådgiver ved Norsk Landbruksrådgivning i Grimstad, forteller til NRK at de blir nedringt av fortvilte bønder som ikke vet hvordan de skal skaffe fôr til dyra.

– Det er nesten så de snakker med gråten i halsen. Dette rammer hele livsverket deres, sier Torp.

Hun har jobbet i Norsk Landbruksrådgiving i syv år, og har aldri  opplevd en lignende krise.

 

 

 

 

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert