Fra boka Hakk o ve

Fra boka Hakk o ve Foto: Illustrasjon: Ragnar Aalbu

Ragnar Aalbus nye streker handler om eksistensiell krise:

Fant inspirasjon i hagen

En hakkespett sliter med hodepine og får beskjed om å omskolere seg.
Men kan en hakkespett gjøre noe annet enn å hakke?

Det er spørsmålet i Ragnar Aalbus nye bildebok «Hakk o ve» som akkurat har kommet fra trykkeriet.
Boka handler altså om en hakkespett, som får beskjed av legen om å finne seg noe annet å gjøre, da den får så vondt i hodet av all hakkingen.

– Dette tror jeg er bok nummer 16, sier den produktive forfatteren, som i fjor høst var nominert til Nordisk råds litteraturpris i kategorien bøker for barn og ungdom.

– Det er som vanlig en barnebok, sier han og forteller at det er en bok som handler om den nevnte hakkespettens eksistensielle krise, når han står i fare for å få hjernerystelser, og må omskoleres.

– Det er ikke bare-bare, for en hakkespett, sier Aalbu. Hakkespetten må gjennom en prosess der han forsøker å finne ut hva han skal bruke livet sitt til.

Utenfor huset sitt har Aalbu en hakkespett som liker å sitte i en stolpe.

– Jeg har sett denne ene hakkespetten ganske mange ganger. Det er veldig fine fugler. Samtidig er det noe absurd over det de driver med; de bare sitter i telefonstolper og hakker løs, det ser helt ko-ko ut. Hodet går fram og tilbake som et stempel, og det kan jo ikke være bra for dem, tenkte jeg. De går til og med løs på blekket oppe på toppen av stolpene, det er nærmest selvskading, det de gjør. Meningsløst, og egentlig litt komisk.

– Du har gått løs på litt nye fargepaletter?

– Ja, helt klart. Jeg ble litt lei av de gamle fargene mine, jeg syntes det var litt«gusjåte», for å si det sånn, sier han på bred oppdalsdialekt. Han valgte seg en annen palett med litt kaldere farger.

Han holdt seg strengt til den.

– Jeg har ikke beveget meg utenfor paletten, som jeg har gjort av og til. Resultatet er et litt annerledes uttrykk enn det jeg har gjort før.

Samtidig er det en tydelig Ragnar Aalbu-strek i boka, og leserne vil kjenne igjen stilen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ragnaraalbu

Ragnar Aalbus nye bildebok Hakk o ve har akkurat kommet fra trykkeriet. På bildet demonstrerer Aalbu for øvrig hvordan man kan hvile skjegget på toppen av boka. Beardfulness, kalles det.

– Litt mer stilisert og renkuttet i forhold til boka jeg ga ut i fjor, det er det jeg liker best å holde på med, forklarer han.

I fjor laget Aalbu Postens julefrimerker, i tillegg til andre prosjekter. Han røper at han har nye, hemmelige prosjekter på gang i år.

– Ja, jeg har da det. Det er litt hemmelig, og ellers sysler jeg med nye boktanker.

– Dette med omskolering, det er ikke noe du har tenkt på selv?

– Det har hendt at jeg har lurt på det. Det er litt sårbart å ha så variabel inntekt som jeg har. Noen ganger har jeg tenkt at jeg skulle gjort noe annet. Men jeg har ikke behøvd å dra de tankene så veldig langt, for det går heldigvis ganske greit. Det skal en være fornøyd med.

–Heldigvis, sier han igjen.

 

Boka «Hakk o ve» er straks ute i butikk, og anbefales alle som er opptatt av hodepine, omskolering og hakkespetter.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert