welander-snor

Målfrid Fedje og Rigmor Hovdal holder tak i snora når Kirsti Welander klipper til og åpner Sanatelltunet bofellesskap.

DSC_0188

Robin Morken spilte under åpningen der fellesrommet var fylt til randen.

DSC_0194

Ordfører Kirsti Welander overrakte et maleri til Sanatelltunet bofellesskap.

DSC_0204

Per Olav Lyngstad overrakte svartkjel og vaffeljern til beboerne.

DSC_0215

Haldis Aas serverer gjerne Sigrid Mesloe bløtkake på den store åpningsdagen. Aas er en av de 24 ansatte ved Sanatelltunet

sigrid-og-turi-sanatelltunet

Turi Teksum takker Sigrid Mesloe og demensforeningen. Uten dem ville vi ikke sittet her i dag, mener Teksum.

DSC_0218

– Fantastisk fint bygg,sier Reidun Tveit, Gunhild Bjerke, Dagny Horvli, Gunvor Vognild og Helga Teksum som syntes det var flotte rom beboerne får flytte inn i. – Du store min, det er fint. Her blir det kjempegodt og trygt, sier Teksum.

DSC_0221

Solvor Forbregd føler seg priviligert som har fått jobb ved Sanatelltunet.

DSC_0226

Avdelingsleder Målfrid Fedje i ett av rommene som ennå ikke er innflyttet.

DSC_0250

Det har også blitt plass til en grillhytte utenfor det moderne bofellesskapet rett ved Oppdal helsesenter.

Innviet 16 demensboliger i nybygg til 48 millioner:

– En gledens dag!

- En gledens dag, mente enhetsleder ved helsesenteret Turi Teksum. Mangeårig leder i Oppdal Demensforening, Sigrid Mesloe kjempet med tårene da hun gratulerte med åpningen av Sanatelltunet bofellesskap i dag.

For ildsjelen og Oppdal demensforening har kjempet for demensboligene i snart ti år, og etter mange nedturer og utsettelser ble spaden endelig satt i jorda for halvannet år siden. 1. oktober flyttet de første beboerne inn og fredag var det offisiell åpning.

– Dette er et stort løft for Oppdal, mener Turi Teksum som erkjente at kommunen har slitt med både kvalitet og kapasitet innen demensomsorg. Med det nye bygget, der 16 beboere vil være på plass før jul, tar kommunen et stort løft, mener Teksum.

For 48 millioner har kommunen fått et moderne bofellesskap med åpne arealer, spekket med trivselstiltak for 16 beboere og i alt 24 ansatte.

– Dette er ikke et sykehjem, slo Teksum fast og fortsatte:

– Dette blir en god «hem», hvor beboerne kan leve livet sitt i trygghet, sa Teksum om et bygg som ei stor brukergruppe har planlagt etter en rekke studieturer rundt om på lignende bofellesskap i Trøndelag. Resultatet er et kvantesprang i demensomsorgen, mener hun.

– Dette blir et sårt tiltrengt tilbud, sier Teksum.

Kirsti Welander foretok den høytidelige åpningen av et bygg der ansatte og beboere kommer til å være tett på hverandre. Hun pekte på det store behovet for demensplasser, I dag er det 77.000 personer med demens i Norge, tallet kan bli doblet innen 20 år.

Prosjektleder Per Olav Lyngstad mente da også at atmosfæren er hjemmekoselig.

– Jeg var med da mange av de ansatte var her for første gang, og de gispet da de gikk fra rom til rom, fortalte Lyngstad.

Han ble takket av Gunnar Halgunset i LH Bygg som har stått for selve byggingen av Sanatelltunet, der det også har blitt penger til en grillhytte.  Lyngstad overrakte beboerne en svartkjel og et vaffeljern som kan brukes til å ordne hjemmekos også ute i grillhytta.

– Du har gjort en enorm jobb med å koordinere alle fagene og fått til dette bygget, sa Halgunset som ikke hadde med noen gave på åpningsdagen, men lovte en gave i størrelsesorden 10.000 kroner senere.

Det beløpet stilte også Oppdal Helselag med i en gave som Elin Bretten overrakte.

 

RØRT MESLOE

– Dette har vi venta lenge på, sa Sigrid Mesloe som på åpningsdagen innrømmet at hun var rørt.

– Det har blitt et fantastisk resultat, sa Mesloe og takket politikerne som valgte å prioritere utbyggingen som har blitt utsatt.

– Jeg ble vist rundt her for to uker siden og jeg gikk rundt med tårer i øynene og med et stort smil. Det har blitt et praktisk og funksjonelt hus som oser av hjemmekos. Demensforeningen er takknemlig og stolt over hva Oppdal kommune har fått til, sa Mesloe før hun og broren Ole Erik Vognild overrakte 2500 kroner fra demensforeningen til trivselstiltak på Sanatelltunet.

 

SUPERPRIVILIGERT
For leder Møyfrid Fedje og ansatte Solvor Forbregd var det også en stor dag.

– Jeg føler meg superprivilegert som får jobbe her, det er kjempekoselig, sier Forbregd, som tidligere jobbet i Bjerkehagen bofellesskap.

Avdelingsleder Møyfrid Fedje startet i jobben for to måneder siden og har siden ansatt 23 medarbeidere som tilsammen utgjør 17 årsverk.

Fem beboere har flytta inn allerede, 1. november kommer ytterligere tre og til jul skal alle 16 være på plass ifølge Fedje.

– Vi vil jo helst fylle rommene fort, men vi tar det litt med ro for at de som flytter inn skal føle seg trygge. De trives dårlig med kaos, sier Fedje som innrømmer at en åpningsdag der gjester, ansatte og pårørende fylte Sanatelltunet til randen, også kan ta på.

– Vi får tåle litt kaos i dag, smiler Fedje som tidligere jobbet som sykepleier ved Boas.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert