Tidligere stortingsrepresentant og ordfører i Rennebu, Ola T. Lånke mener KrF bør søke samarbeid med Ap. Her sammen med Ap-ordfører i Oppdal, Kirsti Welander.

Tidligere stortingsrepresentant og ordfører i Rennebu, Ola T. Lånke mener KrF bør søke samarbeid med Ap. Her sammen med Ap-ordfører i Oppdal, Kirsti Welander. Foto: Morgan Frelsøy, arkiv

KrF-veteran vil ut av ørkenvandringen:

Støtter Ap-flørt

Tidligere stortingsrepresentant og ordfører i Rennebu, Ola T. Lånke, vil ut av KrFs «ørkenvandring på Frps nåde».

Onsdag var partiveteranen på plass sammen med andre trønderske KrF-topper i Trondheim for å møte både partileder Knut Arild Hareide og nestleder Olaug Bollestad. Hareide besøker nå alle fylkeslagene etter utspillet om å sondere regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Begge nestlederne i partiet ønsker heller å utrede muligheten for å gå inn i Solbergregjeringen.

I følge Ola T. Lånke var «et tydelig flertall på gårsdagens møte i favør av Hareides utspill», inkludert ham selv.

–  Jeg har tatt ganske klar stilling for Hareides utspill. Vi har hatt en lang ørkenvandring på Frps nåde i snart 20 år. Det har ført partiet en vei, snart er vi ikke noe parti lenger, sier Lånke til Radio E6.

Ved stortingsvalget i fjor krabbet KrF seg så vidt over sperregrensen og endte på 4.2 prosent oppslutning, det dårligste valgresultatet siden etableringen i 1933.

Lånke mener partilederen i lys av fallende oppslutning kun har gjort sin plikt ved å «løfte partiet over i et annet spor».

–  Som sentrumsparti skal vi i prinsippet kunne samarbeide til begge sider, da kan vi også tillate oss å prøve med et samarbeid med sentum-Ap. Tiden er kommet, nok er nok, mener Lånke.

KrF regner seg selv som et sentrumsparti og har samarbeidet med både Sp, Venstre og Høyre i flere regjeringer.

–  Er du villig til å kaste vrak på flere tiår med sentrum- Høyresamarbeid?

–  Vi gikk til valg på samarbeid med Høyre og Venstre, men bare KrF har ivret for dette og alternativet er steindødt. Tradisjonelt har vi et tett forhold til Sp, og vi har hatt mange gode budsjettforlik med Ap. Nå trenger vi å sikre ny styrke slik at vi kommer inn på Stortinget også i neste periode, sier Lånke.

Han var selv med under partiets storhetstid etter valget i 1997 da KrF fikk 13,7 prosent oppslutning og Kjell Magne Bondevik ble statsminister i sentrumsregjeringen. Lånke er klar over at et linjeskift kan føre til et splittet parti, men velger heller å tro at pilene vil peke oppover igjen.

– Det har vært splittelse lenge fordi partiet har gått den andre veien. Mange som har vært ute av partiet kommer tilbake og det er en rekke nyinnmeldinger. Det er en risiko ved å ta dette valget, man får en avskalling uansett, men noen ganger må man ta en beslutning og stå for den, sier Lånke.

I følge KrFs partikontor har partiet registrert 1600 nye medlemmer etter Hareides Ap-invitt. I en meningsmåling Opinion har utført for ANB (Avisenes nyhetsbyrå) går partiet frem 2 prosentpoeng til en oppslutning på 5 prosent. Målingen er gjort før regjeringen la frem sitt statsbudsjett for 2019 mandag denne uken.

– Selv om dette er en enkeltmåling, er vi veldig glade for at flere ser viktigheten av KrFs politikk. Vi tror mange har fått med seg at vi er et parti som kjemper for et varmere samfunn der vi slår ring om det som virkelig betyr noe, skriver KrF-leder Knut Arild Hareide i en tekstmelding til ANB.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert