I natt var det aldri kaldere enn 17,1 grader ved værstasjonen på Sæter, noe også denne gradestokken i samme område viser. Bildet er tatt ved midnatt.

I natt var det aldri kaldere enn 17,1 grader ved værstasjonen på Sæter, noe også denne gradestokken i samme område viser. Bildet er tatt ved midnatt. Foto: Per Roar Bekken

Rekordvarme i Oppdal på «vinterdagen»:

Årets varmeste natt!

Varme luftmasser førte til en helt spesiell oktobernatt i Oppdal - faktisk den tredje varmeste natta som er målt i moderne tid.

Etter en lørdag med mildt vær og yr, sank temperaturen utover ettermiddagen. Men fra klokka 21 til 22 steg temperaturen voldsomt.

Lørdag kveld klokken ni slo nemlig vinden om fra nordvest til sørvest, og den førte med seg varme luftmasser s0m gjorde at temperaturen økte med nesten seks grader i løpet av en time.

Mens det klokken 21 var en makstemperatur på 12,5 ved Sæter målestasjon, var temperaturen en time senere gått opp til 18,1 grader!

Slik holdt det seg hele natta, på det meste var temperaturen oppe på 18,6 grader, mens minimumstemperaturen i natt var 17,1 grader.

Dermed er oktobernatta den desidert den varmeste natta i år, 28. juli var fra før den varmeste med en minimumstemperatur på 15,9 grader.

Det er faktisk den tredje varmeste natta i Oppdal noensinne og like varmt som 3. juli 2015 da det heller ikke ble kaldere enn 17,1 grader ved Sæter værstasjon.

Den varmeste natta som er målt i Oppdal siden værmålingene startet i 1975 er  fra natt til 7. juli i 2014 da det aldri ble kaldere enn 18,3 grader i Oppdal. Det er det nærmeste Oppdal har vært en tropenatt hvor temperaturen aldri skal under 20 grader. Den gamle rekorden før det var fra 9. juli 2001 da det var 17,8 grader.

Temperaturen holder seg høy i Oppdal og temperaturen klokka 1o søndag morgen var 18,5 grader. Torsdag ble det målt 18,8 grader i Oppdal, den fjerde varmeste dagen som er målt i oktober.

Oktoberrekorden fra Sæter værstasjon er forøvrig fra 1. oktober 2011 da det var 20,1 grader,  som var tangering av første gang det ble registrert en sommerdag i Oppdal i oktober. Det skjedde 9. oktober 1995 da værstasjonen lå ved Myrhaugen.

Ifølge primstaven er dagen i dag, 14.oktober den første vinterdagen, ”Som vinterdagens vær er, skal vinteren bli,” ble det sagt. ”Godt vær gir en god vinter, der den første snøen kommer sent”.

Det er isåfall et dårlig værtegn for de som venter på skiføret i Oppdal!

 

Screen Shot 2018-10-14 at 10.13.18

Det ble flott høstvær i Oppdal denne helgen, her fra Tovatna i Storlidalen lørdag.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert