KOS OM KVELDEN: Jan Ivar Kvam åpner burgersjappa som er blitt så populær. Fra den åpner er det lang kø, og onsdag og torsdag denen uka utvider de åpningstiden fra 20 til 22. For da kommer alle tilbake fra øvelse.

KOS OM KVELDEN: Jan Ivar Kvam åpner burgersjappa som er blitt så populær. Fra den åpner er det lang kø, og onsdag og torsdag denen uka utvider de åpningstiden fra 20 til 22. For da kommer alle tilbake fra øvelse.

Har solgt varer for 420.000 kroner i sjappa på Voll:

Åpner burgersjappa for alle

Torsdag har burgerildsjelene på Voll solgt 4.500 hamburgere, flesteparten doble. Nå får også lokalbefolkningen prøve de snart verdensberømte burgerne.

For mandag kan også lokalbefolkningen få kjøpe seg burger på Voll.

– Mange er nysgjerrige, og nå får de se hva dette er, sier burgergründer Jan Ivar Kvam.

– Alle kan komme, hit kommer folk helt fra Oslo for å kjøpe seg burger, så alle er velkomne mandag, sier han.

Han er både grunneier som har leid ut jord, og burgeransvarlig på Voll. Han sørget tidlig for å plassere to kiosker på jordet rett ved den bevoktede inngangen til leiren, og har siden US Marines kom solgt pølser, hamburgere og vafler, og mye mer, til veldig sultne amerikanere.

Drevet av lokale, frivillige krefter har burgersjappa operert hver dag mellom klokka 16 og 20, og nå de siste dagene før helga vil de ha åpent fram til 22.

For burgersjappa på Voll har gått over manges forventning.

– Det har gått over min også, selv om den var stor, sier initiativtakeren.

Etter onsdagens salg har de til sammen nå solgt for 420.000 kroner siden de åpnet,  den beste kvelden var omsetningen 38.000 kroner. Og selv om soldatene har vært ute på øvelse, har omsetningen holdt seg, gjennomsnittet hver kveld forrige uke har vært 20.000 kroner.

– Det er brutto salg, men det kommer noe moms og utgifter som skal trekkes fra, sier Kvam.

– Hvordan har det vært å få folk til å stille på dugnad?

– Det har vært lett. Folk synes det er artig å være her, og vil gjerne stille opp.

Alle vaktene er på rundt fire timer, og alle stiller gratis.

– Det er helt utrolig?

– Ja, det er det. Og så er det noen enkeltpersoner som har tatt ansvar for spesifikke oppgaver, så som for å samle folk, og en har ansvar for vasking, en har ansvar for kakaoproduksjon, en har ansvar for vaffelproduksjon, noen for lageret, noen for økonomien. Så det er nesten ikke noe å gjøre for meg, sier han og smiler, men innrømmer at han er her nede hver dag.

– Kakaoproduksjon?

– Ja, vi serverer hjemmelaget kakao av egen melk, direkte fra tanken, sier Kvam, og legger til at amerikanerne elsker det.

– Melka blir jo pasteurisert når den koker, beroliger han. Alt er avklart med Mattilsynet.

– De så reportasjen om oss på Dagsrevyen, og kom neste dag, ler han.

Kvam forteller at de selvfølgelig hadde opprettet dialog med Mattilsynet før de startet opp.

– De ville gjerne komme en tur, og vi hadde avtalt noe senere, men da vi kom på Dagsrevyen kunne de ikke vente, sier han og ler.

– Med såpass medietrykk ville de være her.

Han legger til:

– Det skal være trygg mat her, jeg har ikke hørt noe om noe sykdom bortpå leiren her, smiler han.

LES OGSÅ: Slik er leirlivet på Voll

 

Åpner for alle

Mandag klokka 16 åpner de for lokalbefolkningen.

– Ikke alle soldatene har reist da, men det blir bare spennende for folk, de er veldig nysgjerrige på hva vi har drevet med her, sier han.

– Det er stas, vi er ikke vant med så mye oppmerksomhet her, så det er kjempeartig når det skjer. Folk stiller opp og bretter opp ermene, og selv om folk ikke har anledning til å være med heier de på oss, det er blitt veldig bra.

Nå er burgersjappa kjent over hele landet.

Og i Usa.

Og burgerne er blitt svært populære.

Les også: Beste burgeren jeg har smakt

– Marinesoldatene har spurt om oppskriften, men da må de spørre Nortura. Vi selger burgere fra Gilde, ler han.

Han har ført sirlig regnskap over innkjøp og utsalg, og sjekker regnskapet når OPP lurer på hvor mange burgere som er solgt.

Og flesteparten er doble.

– Hva koster de?

– En dobbel koster hundre. En enkel vet jeg nesten ikke, for det skal nesten ingen ha, sier han, men løper og sjekker og kommer tilbake med beskjed om at en enkel koster 75 kroner. Kvam forteller at de har lagt seg under bensinstasjonpriser.

–Jeg hørte noen sa at det er samme pris i Statene også, men jeg har ikke vært der, så det vet jeg ikke.

2

BEDRE ENN I TEXAS: Zack Larose fra Texas og Quinton Witkop fra Sør-Carolina sier de har gode burgere i USA også, men burgerne på Voll er i alle fall blant topp fem.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert