skole1

NÆRGÅENDE: Major James Baehr kan se litt svett ut når elever i tiende stiller spørsmål. Han jobber som forsvarsadvokat i Miami, så han burde være vant, men ungdomsskoleelevene er knallharde spørsmålsstillere. Korporal Gabriel Ewing til høyre. Foto: Ingri Hamre Kalseth

skole9

PEKTE OG FORKLARTE: Sersjant Abraham Blocker (til høyre) er blitt en kjent person i Oppdal de siste dagene, han har møtt mange sammen med kaptein James Baehr (til venstre). Korporal Gabriel Ewing i midten. Foto: Ingri Hamre Kalseth

skole6

MYE Å SVARE PÅ: Baehr, Ewing og Blocker traff elever i klassen til lærer Trude Anshushaug (til venstre) på Oppdal videregående skole.

skole7

SPENTE ELEVER: på ungdomsskolen fikk hele tiendeklasse møte folkene fra US Marines onsdag. Her Nora Flotten Volden og Rannei Hokseng Øien.

skole8

KNAPPENÅLSTENDENSER: Ikke en lyd å høre mens Major James Baehr snakker. Foto: Ingri Hamre Kalseth

skole3

POPULÆRT INNSLAG: Når marinesoldatene går fra ungdomsskolen til videregående, omringes de av elevene på barneskolen. Førsteklassingen Erik Plassen titter opp på sersjant Blocker. Foto: Randi Grete Kalseth-Iversen

skole2

– SÅ FINT DERE KOM: Også de voksne setter pris på at Blocker og gjengen stikker innom. Foto: Randi Grete Kalseth-Iversen

skole11

BLIDE: Kommunikasjonen med elevene går veldig greit, elevene snakker norsk og amerikanerne snakker engelsk, og de blir veldig enige. Det går mye i high five og håndtrykk. Foto: Rand Grete Kalseth-Iversen

skole5

Foto: Ingri Hamre Kalseth

bilder10

FULLT HUS: Alle tiendeklassingene samlet seg i ett klasserom. Foto: Ingri Hamre Kalseth

martin

FLOKKER SEG: ungdomsskoleelevene er ikke redde for å prate med amerikanerne.

soldater

PLANLEGGER. kontaktlærer Mikkel Olberg finner ut hvordan timen skal gjennomføres.

US Marines kom på ekstratur til skoler i Oppdal onsdag:

– Blir det krig på ordentlig?

Dagen etter det amerikanske mellomvalget ble de amerikanske marinesoldatene også spurt om sitt forhold til president Donald Trump.

Marinesoldatene på skolebesøk er der for å informere og svare på spørsmål elevene har etter øvelsen. Og det er mye å svare på.

– Hvordan er det å være i Midt-Østen? Vi ser bare om krig på nyhetene, men dere har opplevd fine sider ved livet der også, spør en av elevene.

De amerikanske marinesoldatene forteller. Om fantastiske mennesker, om god mat, og om vakker natur. Om sterke opplevelser når folk som har lite omtrent ville røsket ut sine egne tenner som tegn på sin takknemlighet over at de kommer for å hjelpe.

I det sivile liv jobber de som advokater og bankmenn. I US Marines er de en del av troppen som kalles «Us Marines 4th Sivil affaires Group»; de tar hånd om lokalbefolkningen, informerer, svarer på spørsmål og er bindeledd mellom sivile og militærledelsen.

Major James Baehr og sersjant Abraham Blocker kom til Oppdal forrige uke, og hadde treffpunkt i Rådhuset i Oppdal. Innimellom har de også funnet tid til å besøke Norskopplæringen på videregående, innvandrertjenesten, og et par barnehager.

Blocker forteller at han har fått mange spørsmål fra de unge i Oppdal mens han har vært på Rådhuset.

– De har lurt på hva øvelsen er, hvordan det foregår, og om det blir krig på ordentlig, sier han.

– De har hatt gode spørsmål, og det er mye som tyder på at de unge har visst lite om Nato-øvelsen.

Onsdag kom marinesoldatene ens ærend til Oppdal for å besøke et par skoleklasser som hadde signalisert interesse for å vite mer.

– De har vært veldig synlige i bybildet de siste ukene, og elevene har mange spørsmål, sier lærer Mikkel Olberg, han er klassekontakt i tiende trinn ved Oppdal ungdomsskole.

På ungdomsskolen samlet lærerne alle elevene i ett klasserom.

Tonen var umiddelbart god.

– Jeg har vært i 15 land, «and this is one of the coolest countries I ever been too», sier Blocker til elevene.

De ler når han tørt legger til: «temperaturwise».

sivilaffaires

SPENTE: Elever fra norskopplæringen kommer fra krigsherjede land, og hadde mange spørsmål til amerikanerne.

Mange har sett Blocker tidligere, han lot seg blant annet re-verve på Vang tidligere under øvelsen, da general David Furness var på besøk i bygda.

Se videoen under, artikkelen fortsetter under videoen.

Elevene spør mye om treningen de må gjennomføre.

– Er det som på film? Det ser så ekstremt ut? Spør en av jentene.

– Hvordan vet man at man er død når man trener med løsskrutt?

– Blir dere noen ganger skadet?

Sersjant Blocker forteller at han stod nær da noe gikk i lufta ikke langt fra der han stod.

– Og så ble han skadet her i Oppdal da han skled på isen, røper Baehr, og det utløser latter igjen.

Elevene får vite hvilke land de har besøkt som de har likt best, de får vite om skader de har fått, de lærer mye om trening og hvordan man blir en US Marine.

Spørsmålene elevene stiller utløser også historier om alvorlige situasjoner de har vært oppe i, de får høre sterke historier om venner amerikanerne har mistet i krig, og ærlige betraktninger rundt det.

Og det å være i US Marines innebærer mye reising, også når det ikke passer. Etter et langt opphold i Afghanistan kom Blocker tilbake til Statene.

– Min svoger kom bort til meg og gav meg en øl. Kona mi kom bort til meg og gav meg en baby, forteller Blocker, som altså finn sin eldste sønn mens han var i tjeneste.

Det er musestille i klasserommet mens amerikanerne snakker, og elevene har fremdeles mange spørsmål når marinesoldatene må dra tilbake til Værnes.

Siste spørsmål stiller Olberg på vegne av klassen:

– Hva er forskjellen på US Marines og Us Army?

– The Us Marines are better. Vi trener hardere, er mer dedikerte og har alt utstyret. Marinen har båter, luftforsvaret har fly, hæren har tanks. Vi har alle tre.

 

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert