turid nordbø

Grindal ysteri fikk etterlengtet pris til osten Råblå. Her daglig leder Turid Nordbø.

turid

YSTERE: Turid og Ragnhild Nordbø i ysteriet. Her fra en reportasje i OPP tidligere.

råblå

modningslokalet: En viktig forutsetning for god ost er modningslokalet.

Prestisjetung trippelheder til lille Grindal ysteri:

Råblå tok VM-gull!

Og Grindal ysteris Åskeladd og Myrull tok begge bronse i Oste-VM som går av stabelen i Bergen denne helga.

Dermed har søstrene Nordbø fra Grindal fått endelig bevis på at de driver ysting i verdensklasse på sitt gardsysteri i hjembygda.

– Det er kjempestas, sier daglig leder og lillesøster, Turid Nordbø.

Og spesielt stas er det at blåmuggosten Råblå gjorde det så godt. Den runde blåmuggosten har vært nominert tidligere, blant annet i Det Norske måltid, men ikke gått til topps.

– At den så gikk rett til topps i VM er kjempestas, det var en etterlengtet pris, sier Nordbø.

– Hva er det med Råblå som er så bra?

– Andre blåmuggoster kan gjerne være spisse og sterke, mens Råblå er mildere, rundere og mer balansert, forklarer Nordbø.

– Den har masse smak fra melka og ostemassen, og det vi kan kalle skorpa, som er miljøet fra modningslokalet. Derfor har den en bredere aroma enn andre oster der blåmuggen gjerne dominerer.

3472 oster fra hele verden konkurrerer i VM i ost, og 70 juryer fra hele verden har bedømt 40 oster hver. Så har man samlet poeng og delt ut gull, sølv og bronse i forskjellige klasser.

– Det har vært tre omganger, og vi fikk gull i første omgang, sier Nordbø.

I tillegg har det vært et super-gull; den aller beste osten av alle oster i verden skulle også kåres.

Vinneren blei «Fanaost» som blir laga på Ostegården i Bergen.

På delt andreplass kom også en norsk ost. Ekte brun geitost frå Stordalen Gardsbruk i Tinn deler sølvet med ein fransk ost.

– Det er også fantastisk at det var to norske oster som gikk helt til topps. Så fikk Råblå den neste medaljen etter det, forklarer Nordbø.

Storesøster Ragnhild har vært en av dommerne i oste-VM, og hun var også nominert til Ingrid Espelid Hovigs matpris, som gikk nesten lokalt den også; til  Gunnar Waagen i Tingvollost.

På spørsmål hva som skjer videre nå under VM, sier Nordbø at søstrene skal feire.

– Og så skal vi selge ostene våre, så godt vi kan, sier hun med et smil.

Turid Nordbø kan du også høre på Radio E6 mandag morgen, mellom klokka 09 og 10.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert