Produksjonsleder Bjørn Harald Myrseth og Harald Hage ved Midt Norsk Fôr SA. Daglig leder Per Magne Sandeggen stusser over at fôrprodusentene ikke er omfattet av regjengs forslag til kompensasjonsordning når pelsnæringa legges ned.

Produksjonsleder Bjørn Harald Myrseth og Harald Hage ved Midt Norsk Fôr SA. Daglig leder Per Magne Sandeggen stusser over at fôrprodusentene ikke er omfattet av regjengs forslag til kompensasjonsordning når pelsnæringa legges ned. Foto: Morgan Frelsøy

Fôrprodusenter omsetter for 145 mill.

Får ingen erstatning

60 arbeidsplasser innen produksjon av pelsdyrfôr rammes når regjeringen legger ned pelsdyrnæringa. De får ingen erstatning.

Produsentene av pelsdyrfôr reagerer på at de er helt utelatt fra regjeringens forslag til kompensasjonsordning for pelsdyrnæringa som skal legges ned.

Regjeringen foreslår å betale 365 millioner kroner i erstatning til pelsdyroppdretterne, mens næringa selv mener prislappen er på 2,3 milliarder kroner.

– Når vi leser forslaget regjeringen har sendt på høring er ikke vi med i det hele tatt, sier daglig leder i Midt-Norsk Fôr SA i Oppdal, Per Magne Sandeggen til Radio E6.

Dette er en av tre bedrifter som driver med produksjon av fôr til pelsdyrnæringa i Norge. De to andre er Pelsdyrfor Hamar SA og Rogaland Pelsdyrfôrlag SA, som samlet omsatte for 145 millioner kroner i 2017 og har om lag 60 ansatte, viser tall fra proff.no. Rogalandsbedriften er størst med 86 millioner i inntekter og rundt 40 ansatte.

Sandeggen opplyser at deres selskap har inntekter på drøyt 30 millioner kroner i 2018, de har 7,5 årsverk pluss leietransport fordelt på 3,5 årsverk som frakter fôr fra Rendalen til Sandane og nordover til Mosjøen. I alt tar bedriften i mot og bearbeider 7 000 tonn slakteriavfall årlig til fullverdig pelsdyrfôr.

  –  Hva er din kommentar til at dere er utelatt?

– Konsekvensene i lokalsamfunnet vil merkes. Dette går ut over de ansatte og familiene deres som har inntekter knyttet til bedriften. Også kjøringen er en betydelig arbeidsplass. Regjeringen velger den billigste erstatnings-pakken og det er ikke så overraskende når man tenker på de rapportene som er blitt laget, sier Sandeggen.

Samtidig bekrefter han at de tre selskapene, som er viktige underleverandører til 250 pelsdyrfarmere rundt om i landet, ikke vil sitte stille å se på det som skjer.

–  Vi må trykke på for å bli en del av en omstillingspakke. Vi vil skrive et høringssvar der vi peker på det, sier Sandeggen.

Høringsfristen på regjeringens forslag er 31. januar nest år.

Landbruksminister Bård Hoksrud (FrP) bekreftet overfor Radio E6 denne uken at selve omstillingsordningen for å få ansatte i pelsnærniga over i annet arbeid utgjør rundt 50 millioner kroner av totalrammen på 365 millioner kroner.

– Hvor stor kompensasjon vil dere kreve til omstilling?

– Det vet vi ikke, men det er ikke gjort over natta å etablere ny drift ved anlegget, svarer Sandeggen, som bekrefter at de allerede vurderer alternativ produksjon ved anlegget i Oppdal. Som ble oppgradert bygningsmessig og med produksjonsutstyr for 7 millioner kroner for bare to år siden etter fusjonen med fôrkjøkkenet i Trondheim.

– Vi har begynt å se på det. Vi har et fantastisk anlegg med veldig god infrastruktur, pumper og blandere som må videreføres til å produsere noe annet. Det vi vurderer er produksjon av fôr til kjæledyr, sier Sandeggen, som innser at det vil bli krevende.

–  Da må vi ut i et nytt marked og konkurrere med store aktører.

Bedriften har vært gjennom tøff omstilling før. For to år siden fjernet daværende landbruksminister Sylvi Listhaug bort frakttilskuddet til pelsdyrnæringa på 17,5 millioner kroner, noe som kuttet inntektene med 7 millioner kroner for det nyfusjonerte selskapet i Oppdal.

Listhaugs partikollega og etterfølger i Landbruksdepartementet, Bård Hoksrud, svarte slik da han ble konfrontert med konsekvensene for fôrkjøkkenet i Radio E6 onsdag denne uken:

– Nå er forslaget fra regjeringen ute til høring. Det er mange oppdrettere som er usikre på hva de skal gjøre og etterlyser en avklaring. Så får vi se hvordan ordningen blir etter denne runden, sa Hoksrud.

Per Magne Sandeggen

Daglig leder i Midt Norsk Fôr SA, Per Magne Sandeggen. Foto: Privat

Kommentar (1)

  1. Klaas van Ommeren For 6 måneder siden

    Det er en skandale at de lokale politikerne ikke protesterer med kraftigere virkemidler enn de vanlige politiske kanaler... Vis mer Det er en skandale at de lokale politikerne ikke protesterer med kraftigere virkemidler enn de vanlige politiske kanaler. At en såkalt næringsvennlig regjering legger ned en hel næring er bare helt utrolig.

Legg inn kommentar

Kommentar (1)

  1. Klaas van Ommeren For 6 måneder siden

    Det er en skandale at de lokale politikerne ikke protesterer med kraftigere virkemidler enn de vanlige politiske kanaler... Vis mer Det er en skandale at de lokale politikerne ikke protesterer med kraftigere virkemidler enn de vanlige politiske kanaler. At en såkalt næringsvennlig regjering legger ned en hel næring er bare helt utrolig.

Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert