hjertelig jul bhge nett

Barna ved Fagerhaug barnehage dramatiserte eventyret om Grana i Trollskogen. Ekornet Elle (på kne), Kine Rise Botnan (4), grana Sigve Berger Aalbu (5), blåklokkene Eline Snorroeggen (4) og Kaja Lilleindset (4). Barnehagemedarbeider og en av Fruene på Fagerhaug, Tove Havdal, er forteller. Foto: Per Ole Aalberg

Hjertelig jul inngang

Trengselen var stor for å komme inn på julemarkedet på Fagerhaug. Foto: Per Ole Aalberg

Tove Havdal

Alle får en klem eller en velkomsthilsen, her fra Tove Havdal. Foto: Per Ole Aalberg

Line B. Aukrust

Line Bretten Aukrust ønsker gjestene velkommen.

Hestekjøring Fagerhaug

Hestekjøring er alltid et populært innslag på julemarkedet.

Hestekjøring

Hestekar Ivar T. Hoel har med seg Hermine Nøst (6) og storebror Martin (8). – Det gikk litt fort i starten, synes Martin. Foto: Per Ole Aalberg

Frøken Anti Jul

Skomaker Andersen får besøk av Frøken Anti Jul. Foto: Per Ole Aalberg

Jon Blund

Jon Blund kommer med sovestøv og når den illsinte frøken våkner så.......

Anti Jul

....ja, så er hun ikke imot jula lenger! Skomaker Andersen jubler.

Fruene

Fruene på Fagerhaug, Tove Havdal, Line Bretten Aukrust, Siw Anita Fagerhaug og Vigdis Westman synger om Fru Enebær på Torget.

Line og Elin

Mor til Line Bretten Aukrust, Elin Bretten, fikk seg en god latter da hun så datteren som Frøken Anti Jul. - Så sint har jeg ikke hørt deg på 50 år! sa mor.

Ine Sterten

Ine Sterten (4) koser seg med grøt ved bålpanna. - Veldig koselig å være her, sier mamma Mia Indergård.

Pynt Fagerhaug

Julepynt i trærne utenfor Skogtun.

Utstillere Fagerhaug

Mange utstillere også inne på Skogtun.

Travel kjøkkengjeng

Det er travelt på kjøkkenet. Sissel Hoven (f.v), Anne Snoen Flatmo, Amanda Dørum Andersen, Tord Bretten og Kirsti Lillebudal Krokann.

Fullt i kafeen

Fullt i kafeen på Skogtun.

Dropsbod

Dropsboden er på plass også i år.

Emilie Gisnås

Emilie Gisnås (4) fra Fagerhaug barnehage sjekker om publikum er på plass.

Blåklokkene

Blåklokkene Eline Snorroeggen (4) og Kaja Lilleindset (4) ser ut til å kose seg på scenen.

Grantret sages ned

Her sages grantreet i Trollskogen ned.

Stemning Fagerhaug

Stemningsfullt og folksomt på Hjertelig jul.

Flatmo Godtland

Geir Flatmo og Knut Erik Godtland passer kaffekjelen.

Innset korps

Innset storband dirigeres av Bjørn Haugan.

Vigdis Westman

Kolafei-sild, oppkalt etter NRK-reporter Rune Nilsons radioprogram med samme navn. - Det var Rampenilson som foreslo navnet, skratter Westman som var med i hans radioprogram fredag sammen med de andre Fruene. Foto: Per Ole Aalberg

Skilt Fagerhaug

Det gjelder å følge skiltingen.

Julebilen

En Renault 8 er årets julebil på Fagerhaug.

Hjertelig jul på Fagerhaug for sjette gang:

Helt eventyrlig stemning

Trengselen for å komme inn på julemarkedet på Fagerhaug har neppe vært større. Og stemningen har neppe vært mer eventyrlig.

I god tid før åpningen lørdag hadde gjestene stimlet sammen utenfor inngangen. Hvem ville dukke opp og ønske velkommen i år? Tøflus, Skomaker Andersen eller andre figurer fra Jul i Skomakergata?

Nei. Fruene selv sørger for det, med en klem eller en hilsen til hver gjest.

– Jeg tror vi håndhilste på nesten alle. Og det var mange her er i dag, jeg har null peil på hvor mange, men jeg tror nesten det er rekord, sier en av Fruene, Tove Havdal til OPP når alle har kommet seg innenfor dørene.

Grendas store dugnadsprosjekt får både små og store til å bidra. Og de byr gjerne på seg selv, for å gjøre Hjertelig jul til mer enn «kommers» for de 35 utstillerne som er på plass inne og ute med håndarbeid, bakst og lokal-mat. Vertskapet sørger for kulturformidling, teater og sang for å skape julestemning.

I snekkerverkstedet møter vi Skomaker Andersen, alias Ola Brattset, som får besøk av Frøken Anti Jul, alias Line Bretten Aukrust som skal hente et par sko.

–  Jeg blir forferdelig kvalm av juleidyllen. Jula starter først den 24. desember, utbasunerer den illsinte kunden før Jon Blund alias Oddgeir Enodd dukker opp med «sovestøv» som fører til at sinnet forsvinner og julemotstanderen ser på det hele med «nye briller» når hun våkner etter en – ja, en meget kort blund.

– Det er aldri for sent å skifte mening, bemerker skomakeren til latter blant publikum.

Fra den samme scenen dramatiserer barna fra Fagerhaug barnehage et helt nytt eventyr om Grana i Trollskogen som de har skrevet selv. Ungene synger om «bladene på trærne de går rundt og rundt», mens hovedrolletreet til slutt sages ned og får oppfylt drømmen om å bli juletre på Skogtun.

Bak kulissene på Skogtun er det hektiske timer. Det kokes litervis med kaffe og kakao. Hvor mye er det ingen som kan svare på ennå. Men termoser og svartkjeler er konstant tomme.

I stekeovnene på kjøkkenet varmes hjemmebakte kanelsnurringer, mens ryddegjengen har det travelt i kafeteriaen der det er konstant fullt med folk.

– Det betyr mye at det kommer så mange hit, sier Geir Flatmo som passer svartkjelene ved bålpannene ute sammen med Knut Erik Godtland.

–  Så er det avgjørende for samholdet i grenda at vi får til noe artig sammen. Og det er avgjørende for grendahuset Skogtun at det blir overskudd fra arrangementet, legger Knut Erik Godtland til før han rører rundt i svartkjelen som nok en gang er fylt opp med varmt vann.

Hele overskuddet går nemlig til å vedlikeholde og drifte grendahuset som er et viktig samlingspunkt på Fagerhaug.

Der havner også inntektene fra sild-salget til en av Fruene, Vigdis Westman. Hun har laget 20 liter i år fordi etterspørselen har økt år for år. Og i helga er tomatsilda ekstra populær etter fredagens profilering i Kolafei med Rune Nilson i NRK P1.

–  Da vi skulle intervjues av Nilson gledet jeg meg til at han som vanlig skulle dikte en sang, denne gangen om oss, men ble skuffet da han ville droppe det fordi vi skulle synge, forteller Westman til OPP.

Hør innslaget i Kolafei med Rune Nilson her.

Men de andre fruene hadde hvisket skuffelsen i øret på Nilson på forhånd.

– Han lo godt da han skjønte det hele. Rune Nilson kokte derfor sammen en låt, med kor og instrumenter,  der silda ble omdøpt til Kolafei-sild. Derfor er det Rampenilson som står bak det nye navnet, skratter Vigdis Westman. Som både lo og gråt direkte på NrkP1 fredag ettermiddag, da hun hørte det Nilson hadde laget.

Og låten, den hører du om du klikker på lenken over. Da får du først sangen fra fruene på Fagerhaug, og så kommer overraskelsen.

Legg inn kommentar
Legg inn kommentar
Annonse
Annonse
>
Annonse
Annonse
Annonse

Mest delt siste 7 dager

Mest kommentert